1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye'nin dostları bir araya geldi

Türkiye'nin dostları bir araya geldi

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi'nin (ATAA) 33. yıllık kongresinin ikinci gününde; Arnavutluk, Makedonya, Somali, Kosova ve Bosna-Hersek'in ABD büyükelçileri, KKTC Washington DC temsilcisi bir araya geldi.

A+A-

Toplantıya aynı zamanda Azerbaycan milletvekili Sabir Rüstemhanlı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de katıldı. Azerbaycan milletvekili Rüstemhanlı kongre sırasında, masada kendisinin en köşeye oturtulduğunu belirterek, kürsüye çıkıp konuşmak istediğini belirtti. Rüstemhanlı'nın esprili sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu. Ancak bundan dolayı üzülmediğini, çünkü kongrede zaten kendisini ev sahibi olarak hissettiğini söyleyen Rüstemhanlı, yıllar önce yaşadığı bir hatırayı anlatarak, Dağlık Karabağ'ın önemini dile getirdi. Rüstemhanlı ayrıca, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerine ve Türkiye'nin bölgedeki önemine değindi.

 
Kıbrıs görüşmelerinin son durumunu değerlendiren KKTC Washington DC temsilcisi Ahmet Erdengiz ise, "Kıbrıs görüşmeleri tam 45 yıl önce başlamıştı. Halen fasılalarla sürüyor. Ancak Rum tarafının tutumu nedeniyle hiçbir yere ulaşılamıyor. Kıbrıs Türkleri artık insan haklarının iadesi, dünyaya entegre olmaları, üzerlerine uygulanan insanlık dışı ambargonun kaldırılması için 50 yıl daha Rum komşularını bekleme niyetinde değildir. Görüme masasına çağırıyoruz. Görüşme masasına geldikleri takdirde iki toplumun haklarına riayet eden, yaşayabilir bir anlaşmayı yaratmayı kabul ediyoruz. İki toplumun bir arada barış içerisinde, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon istiyoruz. Ancak Rum tarafı bu çağrılarımıza cevap vermeye niyetli değillerse, Kıbrıs Türk halkı bir 50 yıl daha komşularını beklemek niyetinde değildir. Artık yolun sonuna gelmiş bulunuyoruz" dedi.
 
ATAA yıllık toplantısının üçüncü ve son günü olan 27 Nisan'da; sanat, ekonomik ve gençlere yönelik bilgilendirme konularını içeren oturumlar gerçekleştirilecek. Bu seneki kongre, Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomi ve Gelişme Bölümü Başkanı Kemal Derviş, Coca Cola CEO'su Muhtar Kent, NBA yıldızı Hidayet Türkoğlu'nun katılımı ile noktalanacak.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.