1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Şam'da camiye intihar saldırısı: 42 ölü

Şam'da camiye intihar saldırısı: 42 ölü

Şam'da bir camiye düzenlenen intihar saldırısında, ünlü Kürt imamlardan Muhammed el-Buti'nin de bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetti. Müslüman Alimler Birliği Esad'ı suçlarken, Esad bir günlük yas ilan etti.

A+A-

ŞAM - Suriye devlet televizyonu, Mezra'a bölgesindeki İman Camisi'nde bir intihar bombacısının beline bağladığı bombayı patlatması sonucu, camide ders veren Emevi Camisi Hatibi ve önde gelen Kürt alimlerinden Ramazan El Buti ile birlikte 42 kişinin öldüğünü duyurdu. 

ESAD: BUTİ, İNSANLARA GERÇEK DİNİ ANLATIRKEN ŞEHİT OLDU 
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Şam'da İman Camisi'ne düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Ramazan el-Buti'nin ölümü dolayısıyla taziye mesajı yayınladı. 

Esad mesajında, "Allame Doktor Ramazan el-Buti'nin şehadeti dolayısıyla kendime, ailesine, saldırıda ölenlerin ailelerine ve Suriye halkına başsağlığı diliyorum. Hakikatin sesi ve gerçek bir adam olan Buti, mihrap ve minber arasında insanlara gerçek dini anlatırken şehit oldu" ifadesine yer verdi. 

Başbakanlıktan yapılan açıklamada da Devlet Başkanı Esad'ın talimatları doğrultusunda yarın ülkede Ramazan el-Buti'nin ölümü dolayısıyla genel yas ilan edildiği belirtildi. 

SURİYE MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ: REJİMİN İŞİ 
Suriye Müslüman Alimler Birliği, Şam'da İman Camisi'ne düzenlenen bombalı saldırıyı kınadı. 

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, "Şeyh Buti'nin mücrim rejimi destekler tutumuna karşı olmamıza rağmen, mescitleri, alimleri ve sivilleri hedef alan saldırıları şiddetle kınıyoruz. Masumların kanını ve mukaddesatı korumak için söz vermiş insanların böyle bir saldırıyı gerçekleştireceğine imkan vermiyoruz. Saldırının rejimin işlerinden olduğuna eminiz" ifadeleri yer aldı. 

RAMAZAN EL-BUTİ KİMDİR? 
Muhammed Said Ramazan el-Buti, 1929'da Şırnak'ın Cizre ilçesinde Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1933'te ailesi ile Suriye'ye göç etti. Mısır Ezher Üniversitesi'nde İslam Hukuku alanında doktora yaptı. 

Şam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği, bölüm başkanlığı ve dekan görevlerinde bulundu. Akaid'de Eş'ari düşüncesinin takipçisi olan Buti, İslam düşüncesi alanlarında 60'a yakın kitap yazdı. 

İslam dünyasında Fıkh'u s-Siyre kitabıyla tanınan Buti, son yıllarda akademik hayatı bırakarak, Şam'daki Emevi Camisi'nde cuma hutbeleri verdi. 

Buti, 1982'deki Hama olaylarında sergilediği Hafız Esed'e yakın tutumu nedeniyle eleştirildi. Esed'in cenaze namazını da kıldıran Buti, ülkede başlayan olaylar sonrası rejim yanlısı tutumunu değiştirmedi. 

Şam Alimleri Birliği Başkanı da olan Buti, patlamanın yaşandığı İman Camisi'nde pazartesi ve perşembe günleri hadis ve tefsir okumaları yapıyordu. 

Ramazan el-Buti, muhaliflere karşı cihadın farz-ı ayn olduğu yönünde fetva vermiş, tüm İslam alemini Suriye rejimi ve ordusunun yanında olmaya çağırmıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.