1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kazakistan Cumhurbaşkanı halkına Rusça seslendi: İkaz edilmeden öldürülecekler

Kazakistan Cumhurbaşkanı halkına Rusça seslendi: İkaz edilmeden öldürülecekler

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusça yaptığı halka sesleniş konuşmasında “Terörle mücadelemizde destek olan KGAÖ üye devlet başkanlarına özellikle Rus Devlet Başkanı Putin’e teşekkür ediyorum” dedi.

A+A-

Yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan protestoların yaşandığı Kazakistan'da Devlet Başkanı Kasım Comert Tokayev halka sesleniş konuşması yaptı. Kazakistan'da protestoların bastırılması için çağrılan KGAÖ ülkelerinin transferi devam ederken Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in açıklamasını Rusça yapması dikkat çekti. 

KGAÖ başkanlarına teşekkür eden ve eylemcilerle müzakere edilmeyeceğini söyleyen Tokayev’in Özel Kalem Müdür Yardımcısı da barış güçlerinin doğrudan askeri eylemlerde bulunmayacağının altını çizdi.

'UYARI YAPILMADAN ATEŞ AÇILMASINA İLİŞKİN EMİR VERDİM'

Ülkesindeki şiddet olayları sırasında protestocuların hala silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini söyleyen Tokayev, "terörist" olarak belirttiği protestocuların bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu’ belirtti. Kazakistan lideri ayrıca, "Teröriste uyarı yapılmadan ateş açılmasına ilişkin emir verdim" dedi.

Tokayev, protestocularla müzakere masasına oturulması çağrılarına ilişkin, “Teröristlerle görüşmemiz gerektiğine dair yurt dışından yapılan çağrılar ahmaklık. Kazakistan hükümetinin teröristlerle müzakere masasına oturmaya niyeti yok” ifadelerini kullandı.

RUSYA VE TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Tokayev, kendi çağrısı ile Kazakistan’a ‘çok çabuk bir şekilde’ barış güçlerini gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkelerinin devlet başkanlarına teşekkür etti. Kazakistan lideri, barış güçlerinin ülkesinde ‘belirli ve kısa bir süre için bulunacaklarını’ kaydetti. ‘Yardım çağrısına çok çabuk ve dostça yanıt verdiği için’ Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ayrıca teşekkür eden Kazakistan Devlet Başkanı ayrıca, Türkiye, Çin, Özbekistan liderleri ile Birleşmiş Milletler yöneticilerine de desteklerinden dolayı teşekkür etmek istediğini kaydetti.

"TESLİM OLMAYANLAR YOK EDİLECEK"

Kazakistan lideri, ülkesinin finansal ve kültürel merkezi sayılan Almatı’daki şiddet olaylarına ilişkin, “20 bin haydut Almatı’ya saldırdı ve buradaki devlet binalarını tahrip etti. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek” ifadelerini kullandı.
Kazak Devlet Başkanı, “Ülke dışından, tarafların barışçıl çözüm için müzakere masasına oturması gerektiğine dair çağrılar yapılıyor. Bu, ahmaklık. Suçlularla, katillerle nasıl bir görüşme yapılabilir? Karşımızda silahlı, eğitilmiş haydutlar var. İçlerinde hem yerli hem yabancı olanlar var. Karşımızda haydutlar ve teröristler var” dedi.

'BARIŞÇIL ŞEKİLDE PROTESTO DÜZENLEYEN HERKESİN TALEBİNİ DİKKATE ALACAĞIZ, DERS ÇIKARMAK İÇİN YAPILACAK ÇOK İŞ VAR'

Tokayev, ‘barışçıl bir şekilde protesto düzenleyen herkesin taleplerini duyduklarını, bunları dikkate alacaklarını’ söyledi. Bu gruplarla diyalog sayesinde uzlaşı sağlanacağına inandığını belirtti ve ülke genelinde ilan edilen olağanüstü halin aşamalı olarak kaldırılacağını ekledi.
Tokayev, ülkede yaşananların ardından sosyo-ekonomik durumu iyileştirmek adına hazırlanan yeni bir çözüm paketini 11 Ocak’ta açıklayacağını da kaydetti, “Deneyimlediğimiz trajediden ders çıkarmamız için yapılacak çok iş var” diye ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler