1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM'NİN KAN DONDURAN SURİYE RAPORU!

BM'NİN KAN DONDURAN SURİYE RAPORU!

Suriye'de, üçüncü yılında savaşta yaşanan insani trajedi her geçen gün artıyor. BM raporunda dehşete düşüren ifadeler...

A+A-

 

Suriye'de dünyanın sessizce izlediği trajedi en çok çocukları vurdu. BM'nin son raporuna göre 6,8 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu ülkede, çocuklar öldürülüyor, işkence görüyor ve cinsel şiddete maruz kalıyor.

Suriye'de üçüncü yılında savaşta yaşanan insani trajedi her geçen gün artıyor. BM, uluslararası toplumun ilgisizliğinin bedelini Suriye halkının ödediğini açıkladı. Yeni Şafak'ın haberine göre, Birleşmiş Milletler, 6,8 milyon Suriyeli'nin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos,4,5 milyon Suriyeli'nin ülke içinde evini terk ederek başka bölgelere yerleşmek zorunda kaldığını, 1,3 milyon kişinin daha komşu ülkelere sığındığını belirtti.

EVLER ATEŞE VERİLİYOR

Amos BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, kent ve kasabaların enkaza döndüğünü, elektrik ve su kesintileri yaşandığını, yardım konvoylarının kaçırıldığını, doktorların anestezi olmadan ameliyat yapmak ve dikiş atmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Amos, görgü tanıklarından evlerin içlerinde yaşayanlarla birlikte ateşe verildiği, bombalandığı, ekmek kuyruğunda öldürüldüğü gibi öyküler dinlediklerini belirtti.

SURİYE'NİN YARINI DA YOK!

Suriye krizinden en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunun altını çizen Amos, 'Çocuklar öldürülüyor, işkence görüyor ve cinsel şiddete maruz kalıyor' dedi. Milyonlarcasının da şiddetin travmasını yaşadığını söyledi. Amos, 'Bu acımasız şiddet, yalnızca Suriye'nin bugününü değil, yarınını da yok ediyor' dedi. Yurt dışına sığınan Suriyeli sayısının yıl sonuna kadar 3.5 milyona çıkabileceği belirtiliyor.

Paris ve Londra'dan 'kimyasal' kanıtlar

Fransa ve İngiltere, Suriye'de rejimin Halep, Humus ve muhtemelen başkent Şam'da kimyasal silah kullandığına yönelik güvenilir kanıtlar bulunduğunu bildirdi. İki ülkenin BM'deki diplomatları, toprak numuneleri, görgü şahitleri ve muhaliflerle yapılan görüşmelerin söz konusu iddiayı desteklediğini ifade etti. Öte yandan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Suriyeli muhalif gruplara silah sağlama olasılığını reddetmedi.

Kadınlar cinsel şiddetten kaçıyor

BM temsilcisi Zeynep Bangura, Suriyeli genç kızların ve kadınların ülkelerini terketmesinin en büyük gerekçesinin cinsel şiddete maruz kalma korkusu olduğunu söyledi. BM'nin diğer temsilcisi Leyla Zerrougui ise, binlerce okulun yıkıldığını, hasar gördüğünü, bazılarının da sığınak olarak kullanıldığını hatırlattı, öğretmelerin öldürüldüğünü, tehdit edildiğini ve kaçmaya zorlandığını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.