1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ürdün'de 2 kampta askeri eğitim

Ürdün'de 2 kampta askeri eğitim

ABD, Britanya ve Fransa, Suriyeli muhaliflere silah sevkıyatında öne çıkan Ürdün'de 2 kampta Özgür Suriye Ordusu üyelerini 3 aydır eğitiyor.

A+A-

 

ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriyeli muhaliflere Ürdün’de askeri eğitim verdiği belirtildi. Almanya’nın saygın dergilerinden Der Spiegel, Ürdün’ün doğu ve güneyindeki iki kampta son üç ay içerisinde 200 kişinin eğitimden geçirildiğini yazdı. Habere göre program Özgür Suriye Ordusu’ndan toplamda 10 bin kişiyi eğitmeyi öngörüyor. Eğitimde ordu üniforması giyinen Amerikalıların ordudan mı yoksa özel güvenlik firmalarından mı olduğu belirtilmedi. Ekimde Pentagon, Suriye’nin olası kimyasal saldırısına karşı Ürdün ordusunu eğitmek için Amerikan özel kuvvetlerinin bu ülkede olduğunu teyit etmişti. Aynı grubun eğitimden sorumlu olabileceği belirtiliyor. Brüksel’deki diplomatlar, AB’nin Suriye’ye silah ambargosunun muhaliflerin elini güçlendirmek için belirsizleştiğini söyledi. Guardian ise Britanya ve Fransa’nın da işin içinde olduğunu kaydetti. Gazeteye konuşan kaynaklar eğitilen kişilerin Beşşar Esad’ın düşmesi halinde güvenlik gücü olarak görev alacağını söylese de kamplarda tanksavar eğitiminin verildiğine dikkat çekildi. Ürdün istihbaratının da eğitilecek kişilerin Selefilerden ayıklanması konusunda görev aldığı belirtildi. Eğitilecek kişilerin özellikle ordudan ayrılan askerlerden seçildiği not edildi. Ürdünlü bir kaynak, Türkiye ’nin her şeyi Kürtler üzerinde baskı aracına dönüştürmeye çalışması nedeniyle Amerikalıların şimdi daha fazla Ürdün’e güvendiğini söyledi. Ürdünlü kaynak ABD’nin Türkiye üzerinden radikal grupların muhalefet içinde öne çıkmasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını, Suudi Arabistan ve Katar’ın da yardımlarını Ürdün üzerinden gönderdiğini belirtti. 
Mossad’a yakın Debkafile ise ABD, Türkiye, İsrail ve Ürdün’den herhangi birinin kimyasal saldırıya uğrarsa Suriye içinde ABD liderliğindeki ortak karargâhın harekete geçeceğini iddia etti. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in 5 Mart’ta Pentagon’da İsrailli mevkidaşı Ehud Barak ile planı görüştüğü öne sürüldü.

Şehitler Nehri’nde yeni cesetler

 Halep’teki Kuveyk Nehri’nden yine ceset çıktı. Muhalifler önceki gün 16, dün de en az 20 ceset çıkardıklarını ve cesetlerin rejim kontrolündeki bölgeden suya atıldığını iddia etti. 29 Ocak’ta 65 ceset çıkarılması sebebiyle muhalifler Kuveyt’i ‘Şehitler Nehri’ diye anıyor. Şam’da ise stadyuma düşen havan topu 4 oyuncu ile bir gazetecinin yaralanmasına, Bab Şarkıya semtine düşen havan mermisi ise 3 kişinin ölmesine, 28 kişinin yaralanmasına yol açtı.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.