1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkmenler isyanda

Türkmenler isyanda

Şiddetin her geçen gün tırmandığı Irak'ta sivillerin can ve mal kayıpları da artıyor.

A+A-

Bombalı saldırılar ve cinayetler en büyük kurban Irak Türkmenleri. Irak'ın farklı bölgelerinde olmakla birlikte özellikle Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu kentinde bu tür terör eylemleri gittikçe artıyor ve açık bir biçimde Türkmenler hedef alınıyor. Son iki ayda, kentte 8 bomba yüklü araçla, 6 mayınlı ve bireysel terör saldırısında onlarca Türkmen hayatını kaybetti. Bunun yanında patlamaların şiddetiyle Türkmenlerin yerleşim yerleri de harabeye dönüştü.

SALDIRILAR SOYKIRIMI ANDIRIYOR

Son saldırı 3 gün önce sabahın erken saatlerinde Tuzhurmatu'da meydana geldi ve 3'ü çocuk 5 kişinin ölümü 30 kişinin yaralanması ayrıca bir Türkmen sokağının harebeye dönüşmesiyle sonuçlandı.

Tuzhurmatu'daki Türkmen yetkililer, ileri gelenler ve din adamları bir araya gelerek bir karar aldılar. Önümüzdeki Cuma günü kentteki Türkmenler kent merkezi olan Tuzhurmatu kavşağında toplu ve geniş katılımlı bir Cuma namazı kılacak, ardından süregelen Türkmenlere yönelik saldırıları durdurmanın tek yolu olacak Türkmen mahallelerini korumak amaçlı bir Türkmen gücü kurulmasını için miting yapılacak.

Konuyla ilgili Doğan Haber Ajansı'na konuşan Irak Türkmen Cephesi başkan yardımcısı ve Selahaddin il meclisi üyesi Ali Haşim Muhtaroğlu, "Tuzhurmatu'da katılımın yoğun olacağı Cuma namazının ardından büyük bir miting yapacağız. Bu mitingde esas amacımız Irak merkezi hükümetinden istekte bulunmak, isteklerin başında Türkmen güvenlik gücünün kurulmasını talep edeceğiz aynı zamanda terör saldırılarının hedefi olan bölgelerimizin yeniden yapılması için acil bir şekilde tazminatı verilsin, üçüncü isteğimiz ise Irak ordu ve polis teşkilatlarında adil bir şekilde güç dengesi yapılsın, Türkmenlerin hakkı verilsin çünkü bütün güvenlik teşkilatlarında Türkmen milletinin temsili yok. Irak hükümetine 1 ay süre vereceğiz bu isteklerimizi yerine getirmek için 1 aydan sonra tüm isteklerimiz yerine gelmezse başka seçeneklerimiz olacaktır" dedi.

2003 yılından beri Irak'ta Türkmenler binlerce vatandaşını terör saldırılarında kurban verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.