1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye'ye şok suçlama!

Türkiye'ye şok suçlama!

Muhaliflere istihbarat ve...

A+A-

Suriye isyanının ikinci yıldönümünde Batılı medyada ilginç değerlendirmeler yapılıyor. Financial Times gazetesi, Suriye’deki katliamı izlemekle yetindiğini belirterek uluslararası toplumu eleştirirken, Türkiye’nin muhalefete “istihbarat ve lojistik” destek sağladığını yazdı. 

Economist dergisi ise Suudi Arabistan’ın, “Katar ve Türkiye’nin Müslüman Kardeşler doğrultusundaki gruplara karşı heveslerine kızarak muhalefete destek operasyonlarını Türkiye’den Ürdün’e kaydırdığı” söylentilerini yansıttı. 
Ekonomi gazetesi Financial Times, Irak işgalinden 10 yıl sonra dünyanın “bir tiranın nasıl kendi halkını öldürdüğünü izlediğini” belirtirken Amerika’nın Irak harekatını kınayanların şimdi sanki Esad rejimine karşı benzer bir operasyonun olmamasına üzüldükleri yorumunu yaptı. 
“Irak ve Suriye, bölgesel mezhebi savaşının iki parçasıdır” diyen gazete “Sayın Esad, Şii müttefiki İran’a dayanıyor; isyancılar ise, Sünnilerin hakimiyetindeki Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve Sünnilerin öncülüğündeki Türkiye tarafından destekleniyor” değerlendirmesinde bulundu. 

TÜRKİYE İSTİHBARAT VE LOJİSTİK DESTEK SAĞLIYOR

Suriye liderinin kendi halkını katletmesinin bölge için “tehlikeli mesajlar” verdiğini ve uygar uluslararası düzeni tehlikeye soktuğunu savunan FT, mevcut durumu şöyle özetledi. 

“ABD ve İngiltere şimdiden Suriye Ulusal Koalisyona askeri eğitim veriyor. Türkiye ise, istihbarat ve lojistik destek sağlıyor. Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA) belki Suriye içerisinde doğrudan destek veriyor. Ve AB, isyancılara yönelik silah ambargosunun süresi bu yaz sona erdiğinde uzatmayacağı gibi görünüyor.” 

ARABİSTAN OPERASYONLARINI TÜRKİYE’DEN ÜRDÜN’E KAYDIRDI 

İngiliz Economist dergisi ise, Suriye ile ilgili analizinde Esad rejiminin ülkenin güneyinde kontrolü elinde tutmak için yoğun çaba gösterdiğine ancak son haftalarda muhalif grupların taarruza geçtiğine dikkat çekerken özellikle Ürdün ve İsrail faktörleri üzerinde durdu.

Kargaşanın kendi ülkelerine sıçramasından korkan Ürdün ve İsrail’in, Türkiye’de olduğu gibi sınırlarını silah ve savaşçılar için bir geçişe dönüşmesini önlemeye çalıştığını kaydeden Economist, şöyle devam etti:

“Ancak geçen yılın sonlarında, Katar ve Türkiye’nin Müslüman Kardeşler doğrultusunda gruplara karşı heveslerine kızan, isyancıları destekleyen Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’ın, operasyonlarını Türkiye’den Ürdün’e kaydırdığı söylentileri var. İsyancılar da, o zamandan beri, Ürdün’ün örtülü olarak ve zaman zaman, tanksavar füzeler dahil, sınırlı ama iyi yönlendirilmiş silah sevkiyatına izin verdiğini söylüyorlar. Ürdün topraklarında eğitim yapıldığı haberleri de var. Ürdün yetkilileri ise, bu tür bir iddiayı reddediyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.