1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Obama'dan İran'a Nevruz kutlaması

Obama'dan İran'a Nevruz kutlaması

ABD Başkanı Obama, İran halkı için yayınladığı Nevruz mesajında, İran hükümetine bir fırsat sunduğunu, Tahran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde ABD ile İran arasında yeni bir ilişkinin doğabileceği belirtti

A+A-

İran’da yeni yılın başlangıcı olarak kutlanan Nevruz dolayısıyla yayınladığı video mesajında doğrudan İran halkı ve liderlerine seslenen Obama, İranlıların Nevruz Bayramı’nı kutladı. Beyaz Saray’ın sitesinde Farsça alt yazılı olarak yayınlanan mesajında, ABD ile İran arasında yeni bir ilişkinin başlayabilmesi fırsatına değinen Obama, "Göreve geldiğimden bu yana İran hükümetine bir fırsat sundum. Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde, ülkelerimiz arasında yeni bir ilişki olabilir ve İran, uluslar camiasında hak ettiği konuma geri dönmeye başlayabilir" ifadesini kullandı.

"Bedeli İran halkı ödüyor"-

Obama, sözlerine şöyle devam etti: "On yıllardır süren güvensizliği aşmanın içerdiği zorlukların farkındayım. İran ve ABD arasındaki birçok farklılığı çözüme kavuşturmak, ciddi ve sürekli bir çabayı gerektirecek. Buna, dünyanın, bölgede ve ötesinde barış ve güvenliği tehdit eden İran’ın nükleer programı hakkındaki ciddi ve giderek artan kaygıları dahil. İran’ın liderleri, nükleer programlarının tıbbi araştırma ve elektrik için olduğunu söylüyorlar. Ancak bugüne kadar uluslararası camiayı, nükleer faaliyetlerinin sadece barışçıl amaçlar taşıdığına dair ikna edemediler. Dünyanın, bu meseleyi ele alma kararlılığında birlik sergilemesi ve İran’ın şu anda çok yalnızlaşmış olmasının nedeni de bu. Liderlerinizin bu meseleyi ele almadaki isteksizliği yüzünden İran halkı yüksek ve gereksiz bir bedel ödemekte."

"İran hükümetinin acil ve anlamlı adımlar atmasının zamanı"

Obama, ABD’nin bu sorunu barışçıl, diplomatik yoldan çözmeyi tercih ettiğini yineleyerek, "Eğer gerçekten İran’ın liderlerinin söylediği gibi, nükleer programları barışçıl amaçlar içinse, o halde pratik çözüm bir temel var. Bu, İran’a barışçıl nükleer enerjiye erişim imkanı sağlarken, dünyanın İran’ın nükleer programının gerçek doğasına dair ciddi kuşkularını kesin olarak çözüme kavuşturacak bir çözüm" dedi. ABD’nin, uluslararası toplumun geri kalanıyla birlikte, bu tür bir çözüme ulaşmaya hazır olduğunu vurgulayan Obama, "Şimdi İran hükümetinin, gerilimi azaltmak ve nükleer meselenin kalıcı, uzun vadeli çözümü yönünde çalışmak için acil ve anlamlı adımlar atmasının zamanı" diye konuştu.

"İran halkı da diğer insanlarla aynı özgürlük ve hakları hak ediyor"

Obama, mesajında şunları kaydetti: "Bir çözüm bulmak kolay bir görev olmayacak. Ancak bunu yapabilirsek, İran halkı, ABD dahil, diğer ülkelerle daha fazla ticaret ve bağların yararlarını görmeye başlayacak. Ancak İran hükümeti şu anki izlediği yoldan devam ederse, bu durum İran’ı daha da yalnızlaştıracak. Şu anda İran’ın liderlerinin önündeki seçim bu. Umarım (İranlı liderler) İran halkı ve dünya için daha iyi bir yol seçerler. Çünkü İranlıların, diğer ülkelerdeki halkların sahip olduğu fırsatlardan mahrum kalması için hiçbir neden yok, İranlılar da dünyanın her yerindeki insanlarla aynı özgürlükler ve hakları hak ediyorlar. İran’ın yalnızlaşması dünya için de iyi değil. Tıpkı atalarınızın tarih boyunca sanat ve bilimi zenginleştirdiği gibi, tüm ülkeler, İran halkının, özellikle de gençlerinizin yetenekleri ve yaratıcılığından yararlanabilir. Bizden bağlarınızın kopuk olduğu her geçen gün, birlikte çalışmadığımız, inşa etmediğimiz, yenilikler üretmediğimiz ve bu tatilin kalbinde yer alan barış ve refah dolu bir geleceği birlikte oluşturmadığımız bir gün anlamına geliyor."

İranlı şair Hafız’dan alıntı yaptı

Obama, mesajını, "Bu Nevruz’da aileniz ve dostlarınızla bir araya gelirken, birçoğunuz, (İranlı) şair Hafız’ın, ’Mutluluk meyvesi veren dostluk ağacı dikin; sonsuz acılar veren düşmanlık fidanını kökünden sökün’ şeklindeki dizelerini hatırlayacak. Yeni bir bahar başlarken, ülkelerimizin gerginliğin ötesine geçebileceğine dair umudumu koruyorum. Ve ülkelerimiz arasında, dostluk ve barış meyvesini veren yeni bir günün doğması için çalışmaya devam edeceğim" sözleriyle tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.