1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Kuyruklu yıldız düştü dinozorlar yok oldu'

'Kuyruklu yıldız düştü dinozorlar yok oldu'

ABD'li bilim insanları dinozorlar çağını sona erdiren 'göktaşı çarpması' teorisine karşı daha hızlı ve etkili şekilde dünyaya çarpan 'kuyruklu yıldız düşmesi' tezini üretti

A+A-

Dünyamızın ilk 'sakinlerinden' dinozorların nasıl yok olduğuyla ilgili teorilere bir yenisi daha eklendi. ABD'li bilim insanları, dinozorların hep düşünüldüğü gibi dünyaya çarpan göktaşları nedeniyle değil, kuyruklu yıldızların etkisiyle tarihe karıştığını iddia etti. ABD Teksas'da yapılan 44'üncü Gezegenler Bilimi Konferansı'nda konuyla ilgili bir sunum yapan New Hampshire'daki Dartmouth Koleji'nden bir grup araştırmacının iddiasına göre, Meksika'daki Chicxulub Krateri, göktaşlarının değil, kuyruklu yıldızların eseri. 180 kilometre çapındaki kraterin oluşmasına neden olan çarpma bir göktaşının düşmesinden daha hızlı ve daha etkili. Krater ve çevresinde uzun süreli araştırmalar yapan bilim adamları, kuyruklu yıldızların etkisiyle aynı anda dünyaya düşen milyonlarca parçacığın krateri oluşturma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu savunuyor. Bilim dünyası ise konuyla ilgili henüz ikna edici bir delile ulaşabilmiş değil. 

PEKİ 'JURASSİC PARK' GENETİK KOPYA İLE GERÇEK OLUR MU?
Bilim dünyası nesli tükenen hayvanların genetik kopyalama yöntemiyle yeniden dünyaya getirilmesini tartışıyor. Bilim insanları, ABD Washington'daki bir konferansta, nesli tükenen 795 hayvan türünden oluşan bir liste çıkardı. Araştırmacılar, bu türleri genetik kopyalamayla "yeniden canlandırmaya" çalışacak. Listede bulunan hayvan türlerinin belli kriterlere göre seçildiğini açıklayan uzmanlara göre, bir türün yeniden canlandırılması için ilgi çekici olması, ekolojik bir işleve sahip olması, var olan DNA örneklerinin okunabilmesi ve en önemlisi doğaya tekrar katılmasının sorun yaratmayacak olması gerekiyor. Ancak bilim dünyası bu girişim konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bir grup bilim insanı kayıp türlerin yeniden diriltmesinin mutlaka denemek zorunda olduğunu iddia ediyor. Nesli tükenen türlerin doğaya dahil edilmesi ve korunmasının büyük bir ekonomik yük olacağını savunan diğer bilim adamları ise eldeki para ve bilginin yok olan değil, nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına harcanmasından yana. 

DNA'SI OKUNAMAZ HALDE 
Araştırmacılara göre, DNA'nın taşıdığı genetik bilgiler 1.5 milyon yıl sonra okunmaz hale geldiği için dinozorlar yeniden diriltilmesi planlanan türler içinde bulunmuyor. Fakat bu haberle hayal kırıklığına uğrayan "Jurassic Park" hayranlarına müjdeli haber. 20'nci yaşını kutlayan efsane film, bu yıl 3 boyutlu haliyle beyaz perdede olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.