1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İsrail'de Hamursuz Bayramı kutlanıyor

İsrail'de Hamursuz Bayramı kutlanıyor

İsrail'de 'esaretten kurtuluş' günü olan Hamursuz Bayramı başladı. Güvenlik önlemleri kapsamında Batı Şeria'dan İsrail'e geçişler yasaklandı.

A+A-

KUDÜS - İsrail 'de, Yahudilerin Mısır topraklarında 210 yıl süren esaretlerinden kurtularak özgürlüklerine kavuşmalarının kutlandığı Hamursuz Bayramı (Pesah) başladı. 

Yahudilerin en önemli bayramları arasında yer alan Hamursuz Bayramı, 2 Nisan Salı akşamı, gökyüzünde yıldızların görünmesiyle bitecek. 

İbranicede Pesah olarak isimlendirilen Hamursuz bayramı sırasında İsrail'de bir hafta süreyle resmi tatil olacak. 

Bayramın adının neden Hamursuz olarak anıldığı konusunda ise farklı rivayetler bulunuyor. 

Yaygın olan rivayet, Yahudilerin Mısır'da Firavun'dan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunun mayalanmasını bile bekleyemeden ülkeyi aceleyle terk etmek zorunda kalmaları. Bu hatırayı anmak için Yahudiler, Hamursuz Bayramı boyunca mayasız ekmek yiyor. Yahudilerin Mısır'dan kaçarken aceleyle pişirdikleri ekmeği temsil eden "Matza" adlı düz mayasız ekmek de Hamursuz Bayramı'nın sembolü olarak kabul ediliyor. 

Öte yandan İsrail Turizm Bakanlığı, 'Pesah Bayramı' sırasında 150 bin turistin ülke dışından İsrail'e gelmesinin beklendiğini duyurdu. 

GEÇİŞLER YASAKLANDI 
İsrail Savunma Kuvvetlerinden yapılan yazılı açıklamada, Pazar gecesinden itibaren Batı Şeria'dan İsrail'e geçişlerin, 2 gün süreyle, Salı gece yarısına kadar kapatıldığı ancak tıbbi ve insani yardım amaçlı geçişlerin yerel makamların yazılı izniyle devam edeceği belirtildi. 

Bayram nedeniyle özellikle inşaatlarda çalışmak için İsrail'e geçen Filistinliler, sınırların kapalı olması nedeniyle 2 gün işe gidemeyecek. Çalışmaya gidemeyen Filistinliler, yasak nedeniyle 2 günlük yevmiyelerini alamayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.