1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran'da vahim tablo! Halk sokaklarda

İran'da vahim tablo! Halk sokaklarda

İran'da halk benzin fiyatına yapılan yüzde 50'lik artışı protesto etmek için sokaklara çıktı. Başkent Tahran ve 10'u aşkın kentte göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

A+A-

İran medyasına yansıyan haberlere göre; benzinin litre fiyatının 1500 tümene (75 kuruş) çıkarılmasından bir gün sonra sokağa çıkan eylemciler, ülke genelinde hükümet karşıtı sloganlar attı.

Kirman vilayetine bağlı Sircan şehrinde cuma günü bir kişinin öldüğü açıklanmıştı. İran resmi ajansı IRNA, “Sircan’da göstericilerin bir akaryakıt deposunu ateşe verdiğini” duyurdu.

İçişleri Bakanı Abdulreza Rahmani Fazli, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Güvenlik güçleri şimdiye kadar itidalli davrandı, fakat göstericiler kamu mallarına zarar verirse sukûneti sağlamak için hareke geçecektir” dedi.

BAŞKENTTE YOLLAR KESİLDİ

Başkent Tahran’da göstericiler lastik yakarak, yolları kapadı. Kentte hayat durma noktasına geldi.

Sosyal medyada paylaşılan bazı videolarda, başkent Tahran’da barışçıl göstericilerin İmam Ali Otoyolu’nda trafiği durdurduğu ve sloganlar atarak polisten kendilerine destek vermelerini istedikleri görülüyor.

Tahran’da göstericiler, “Hakkımızı alırız, zilleti kabul etmeyiz” şeklinde sloganlar attı.

iran-halk-sokaklarda-resim-011.jpg

24 SAAT İNTERNET KESİNTİSİ
İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nin, son gösteriler nedeniyle internete erişimin engellemesi yönünde karar aldığını yazdı.

AFP’nin aktardığı habere göre; internet erişimi dün geceden itibaren 24 saat süreyle sınırlandırıldı.

Gösteriler kapsamında 100’den fazla banka ve 50’den fazla dükkanın ateşe verildiği öne sürülen olaylarda, yaklaşık 1000 eylemci emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı.

Birçok kentte meydana gelen olaylarda göstericiler ve emniyet görevlilerinden ölü ve yararlılar bulunuyor.

TEBRİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ DE KATILDI
Öte yandan, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (ISNA) göre, Tebriz Üniversitesi kampüsünde toplanan yüzlerce öğrenci gösteri düzenleyerek benzin zammını protesto etti.

Öğrenciler sloganlarla ülkedeki ekonomik sorunlar ve yolsuzlukları eleştirirken, “Zamma hayır” pankartları taşıdı.

TAHRAN BÜYÜK ÇARŞISI’NDA KEPENKLER KAPALI
Ayrıca başkent Tahran’ın önde gelen ticaret merkezlerinden Tahran Büyük Çarşısı’nda bazı esnaf bugün de kepenklerini açmadı.

İranlı İşçiler Haber Ajansı’na (ILNA) konuşan Tahran Çarşısı Esnaf Birliği Başkanı Ahmed Kerimi İsfahani, piyasanın güvenlik ve istikrarı sağlanmadan kepenklerini açmayacaklarını söyledi.

İran Ulusal Petrol Ürünleri Dağıtım Şirketinin daha önce yaptığı açıklamaya göre, devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene (75 kuruş) yükseltilmişti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene (1,5 lira) çıkartılmıştı.

Cuma günü başlayan ve ülke geneline yayılan benzin zammı gösterilerinde çıkan olaylarda ölü ve yaralıların olduğu belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.