1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Harlem Shake mi? Tövbe tövbe...

Harlem Shake mi? Tövbe tövbe...

Mısır ve Tunus'ta İslamcı gruplar şimdi de Harlem Shake'e savaş açtı. Dünya çapında bir fenomene dönüşen Harlem Shake'i müstehcen bulan İslamcı kesimlere tepki yine dansla oldu.

A+A-

Arap Baharı sonrası suların durulmadığı Mısır ’da geçen ay sokakta Harlem Shake dansı yapıp kendilerini videoya çeken dört üniversite öğrencisi tutuklandı. Polis öğrencilerin yarı çıplak halde sokakta ahlaka uymayan hareketler sergilediğini ve çevredekileri rahatsız ettiğini belirtti. Öğrenciler muhtemelen internette dolaşan videolara bakıp “Biz niye böyle bir şey yapmayalım” diye düşündü ama belki de Mısır’da böyle şeylere pek hoşgörüyle bakılmadığı akıllarına gelmedi. 
Malum Harlem Shake videoları internette izlenme rekoru kırıyor. Birçok kişi ‘garip figürler sergileyen insanları’ izlemekten memnun. Bazıları ise bu dansı tam bir saçmalık olarak görüyor. Sonuçta dünyanın dört bir yanında çekilen videolara ilgi büyük. İslam ülkelerinde ise Harlem Shake, ilginç bir şekilde siyasi tartışma konusu oldu. 
Hükümete karşı dans Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine karşı aylardır sokağa dökülen muhaliflerden bazıları, Harlem Shake’i protesto aracı olarak benimsemişe benziyor. Facebook’ta örgütlenen bir grup, Müslüman Kardeşler’in Kahire’deki merkezi önünde toplu Harlem Shake dansı çağrısı yaptı. Müslüman Kardeşler sözcüsü Mahmud Gozlan, barışçıl gösterilere karşı olmadıklarını ama bu tür protestoların şiddet olaylarına yol açabileceğini savundu. 
Satirik Devrimci Mücadele 
Sonuçta protesto dansına 1500’ü aşkın kişi katıldı. Piramitler kenti Giza’da ise Harlem Shake yapmaya çalışanlara polis izin vermedi. Bu etkinlikleri örgütleyen ‘Satirik Devrimci Mücadele’ üyesi 17 yaşındaki Mahmud Tabey’e göre Harlem Shake sadece bir protesto şekli değil öfkeli muhaliflere moral vermenin de bir yolu. Tabey “Gerçekten saçma olabilir ama biz protesto için Harlem Shake’i seçtik çünkü Müslüman Kardeşler ve Selefiler için böyle dans etmek İslam’a aykırı ve haram” diyor. 
Harlem Shake, Tunus’ta ise Mısır’dan daha büyük gürültü kopardı. Tunuslu Selefiler, geçen ay sonunda bir lisede Harlem Shake dansı yapan öğrencileri durdurmak için ellerinde molotofkokteyllerle okulu bastı. 
Okul basan Selefiler kovuldu 
Aralarında çarşaflı kadınların da olduğu gruptan biri “Filistin’de kardeşlerimiz İsrailliler tarafından öldürülürken siz burada dans ediyorsunuz” diye öğrencilere bağırdı. Ancak Selefiler beklemedikleri kadar sert bir tepki aldı. Öğrenciler ve idare Selefileri okuldan kovdu, olay fazla büyümeden sona erdi. Eğitim Bakanlığı ise öğrenciler hakkında soruşturma açmakta gecikmedi ve bazılarının okuldan atılabileceğini bildirdi. Kısa süre sonra ise bakanlık sitesi hack’lenirken, internette bakanlığa karşı kampanya başlatıldı. Ülkede çekilen ‘muhalif’ Harlem Shake videolarının sayısı hızla arttı. Bazı dansçıların Selefilerle dalga geçmek için takma sakal ve uzun kıyafetlerle dans etmesi dikkat çekti. 
Bir de bazı İslamcıların dansa tepki için çektiği Harlem Shake videoları var. Örneğin YouTube’da bir videoda, dört kişiden biri klasik Harlem Shake videolarında olduğu gibi dans etmeye başlıyor, diğerleri ise kendi hallerinde. 
‘Haram Shake’i Durdurun!’ 
Sonra dört kişiyi dans ederken değil namaz kılarken görüyoruz. Videonun sonundaki yazıda da “Haram Shake’i Durdurun” yazıyor. 
Harlem Shake bu kadar popüler olunca tartışma süreceğe benziyor. Ama dansın bazı ülkelerde farklı tartışmalara yol açtığı kesin. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.