1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Esat'dan Muhaliflere genel af vaadi

Esat'dan Muhaliflere genel af vaadi

Beşar Esad 7 ay sonra ilk kez Suriye halkına hitap etti. Müttefiki Rusya’dan dün gelen “Görevi bırakacak” iddiasını Arapça iki sözcükle yalanladı: “Edğasu ehlam.” 5 maddelik yol haritasındaki tek yeni taviz ise muhaliflere genel af vaadi oldu.

A+A-

Geçen haziranda parlamento kürsüsünden halkına hitap eden, kasımda ise Rus kanalı RT’ye konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün başkent Şam’da bir opera salonundaydı. Konuşmadan saatler önce Rus resmi haber ajansı RİA, Esad’ın hangi şartla ve ne zaman iktidardan çekileceğini açıklayacağını öne sürdü. Ama yaklaşık 2000 destekçisine hitap eden Esad yine görevden ayrılma sinyali vermedi. Özetle şunları söyledi:

CİHAT ÜLKESİ OLMAYIZ

Komplo Suriye’nin her yanını sarıyor. Halk devrimi böyle mi olur? Bunlar bir mücrimler güruhu. Devrim halk için olur, ama bu devrim, ithal edilmiştir. Ülkedeki çatışma yönetimle muhalifler arasında değil, vatan hainleri ile millet arasında. Çoğu Suriyeli olmayan, bazıları Avrupa’dan gelen El Kaide zihniyetine sahip teröristlerle savaşıyoruz. Amaç Suriye’yi zayıflatmak, bölmek ve sonunda bir ‘cihat ülkesi’ne dönüştürmek.

EFENDİLERİ GELSİN

Batı’nın satın aldığı kuklalarla mı müzakere edeceğiz? Biz efendiyle görüşürüz, köleyle değil. Siyasi çözüm istiyoruz ama muhatap bulamıyoruz. Ben halktan geliyorum. Mevkiler gelip geçer; ama vatan bâki kalır. Koltuğu bırakmama yönelik tasarılar ancak  ‘edğasu ehlam’dır (yorumlamaya değmeyecek rüyalardır).

CEHENNEME GİDECEKLER

Arap Baharı denilen şey, eninde sonunda patlayacak bir sabun köpüğü. Ama Suriye daha da güçlendi ve egemen kalacak. Batı’yı üzen de bu. Yanımızda yer alan Rusya, Çin ve İran’a teşekkür ediyorum. Golan’ı unutmayacağız, Filistin davamızdan ayrılmayacağız. Onların kurşunları bizi korkutamaz. Zor olsa da bu savaşı kazanmak mümkün. Şehitlerimizin kanının yerde kalmasına izin vermeyiz. Allah’ın düşmanları, cehenneme gidecek.

NOTLAR

Edğasu ehlam 
Karmakarışık rüya. Kuran-ı Kerim’in Yusuf Suresi’nde geçen bu ifade İslami bir terim. İslami gelenekte üç çeşit rüya var. “Rahmani” rüyalar iyi, “şeytani” rüyalar kötü anlam taşır. “Edğasu ehlam” cinsi rüyalar ise anlamsızdır, yorumlamaya değmez. 


 -Beşar Esad 7 ay öncesine göre yıpranmış görünse de Dar-ül Esad Sanat ve Kültür Merkezi’nde yine gövde gösterisi yaptı.

- Kravatı yamuk bağlanmıştı.
Yüz hatları daha gergindi. Sesindeki kendine güven azalmıştı.

- Arkasında, içsavaşta ölenlerin resimleriyle oluşturulan Suriye bayrağı mozaiği vardı.

- “Canımızla, kanımızla sana fedayız, ey Beşar” ve “Allah ordumuzu korusun” sloganları atıldı.

- Yaklaşık 1 saat süren konuşması sık sık sanki bir yerden emir gelmiş gibi yoğun alkışla kesildi.

- Esad kürsüden ayrılırken çevresini saran ateşli destekçileri az kalsın onu eziyordu.

Türkiye’ye taş attı, PKK uzantısını kahraman ilan etti

Beşar Esad’ın konuşması iki noktada Türkiye’ye değindi. Esad’ın “Resulayn’ın kahramanları, Türkiye’den gelen yabancı teröristlere karşı sınırdaki bu kasabayı savundu” sözleri alkışlarla kesildi. Türkiye sınırındaki kasabayı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ele geçirmiş, ilk olarak PKK’nın Suriye kolu olan rejime yakın PYD güçleri ÖSO’ya direnmişti. Esad’ın açıkladığı 5 aşamalı planın ikinci maddesi de “Sınırdan ‘teröristler’in geçişi engellenecek” diyor.

GENEL AF TAVİZİ

Silahlı muhalefete desteğin kesilmesi halinde Suriye ordusunun askeri operasyonları durduracağı vaadediyle başlayan planın diğer maddeleri, muhalefetle diyalog konferansında hazırlanacak yeni anayasanın referanduma götürülmesi ve bir “milli birlik hükümeti” kurulmasını öngörüyor. Koltuğu bırakmaktan hiç bahsetmeyen Esad’ın verdiği tek yeni taviz ise bunun ardından “genel af” ilan edilmesi ve geçiş döneminin planlanması.

Dünyadan tepkiler

Davutoğlu: Kapanmış raporları okumuş

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansı’nda Beşar Esad’ın konuşmasını şu sözlerle değerlendirdi:
“Yeni bir şey söylemedi. Şehirleri bir yıkıma dönüştüren 2. Dünya Savaşı’ndaki gibi hava bombardımanını dışarıdan gelenler mi yaptı? Halep’in, Humus’un o görüntüsü açıklanabilir mi? Demek ki bir odaya kapanmış, aylardır sadece kendisine gelen ve kendisine yaranmak için sunulan istihbarat raporlarını okumuş. Yaşananlar dolayısıyla inandırıcılığını kaybetti. Şimdi 60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra bu boş vaatlerle ve bütün dünyanın tanıdığı Suriye muhalefetini tanımamak suretiyle yol almak mümkün değil.”

BOŞ VAADİ BIRAK, GİT

Esad’ın konuşmasına diğer tepkiler ise şöyle:
 Suriye Ulusal Koalisyonu sözcüsü Velid el-Buni: Koalisyonu kurarken ‘siyasi çözüm istiyoruz’ dedik. Ama artık 60 binden fazla şehit var. Suriyeliler bunca kurbanı, onun (Esad’ın) gaddar rejimini desteklemek için vermedi.
AB Dışişleri Yüksek Temsicisi Catherine Ashton’ın sözcüsü: Konuşmada yeni bir şey var mı diye dikkatle inceleyeceğiz; ama Esad’ın çekilip siyasi geçişe izin vermesi yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague: İkiyüzlülüğün ötesinde bir konuşma. Boş vaatler. Bununla kimse kandırılamaz. Esad’a mesajım şu: ‘Git.’

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.