1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Coronavirüsü yenmesi beklenen ilaç hüsrana uğrattı

Coronavirüsü yenmesi beklenen ilaç hüsrana uğrattı

Coronavirüs ile ilgili kötü bir haber Dünya Sağlık Örgütü'nün klinik deneme veritabanından geldi. Covid-19'a karşı büyük umutlarla denenen Remdesivir isimli ilacın ilk klinik testinde etkisiz olduğu ortaya çıktı.

A+A-

Coronavirüse karşı bilim insanları ve doktorlar ilaç ve aşı geliştirmek için zamanla yarışırken, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı klinik deneme veri tabanından bir başarısızlık haberi geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın da, “Covid-19’a karşı umut veren bir ilaç” yorumunu yaptığı Remdesivir'in ilk tam kapasiteli klinik testinde sonuç çıkmadığı ortaya çıktı.

Birçok ülkede yaratılan pozitif algı sebebiyle dünya çapında stok sıkıntısının olduğu Remdesivir'in “altın standart” olan 237 hasta üzerinde denendiği ve bunların bir kısmının ilacı aldığı bir kısmının ise almadığı belirtildi.

Denemeler sonrasında Remdesivir'in bir etkisi olmaması bir yana denemelerin “yan etkiler” sebebiyle erkenden sonlandırıldığı kaydedildi.

Yaşanan bu başarısızlık ise Dünya Sağlık Örgütü’nün kamuya açık olan “klinik denemeler veri tabanında” yer aldı. Fakat bu rapor kısa bir süre sonra kaldırıldı.

“ERKEN SONLANDIRILDI…”
Konuyla ilgili açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jasareviç, “Belgenin, araştırmayı yürüten uzmanlar tarafından hazırlanan taslağı DSÖ’ye gönderildi fakat hata anlaşılınca hemen kaldırıldı. Rapora diğer uzmanların da bakmasının ardından erişimi tekrar açacağız.” dedi.

ABD’li Gilead Sciences isimli şirket tarafından üretilen ilaç ile ilgili kaldırılan raporda şu ifadeler yer alıyor:

“Bu araştırmada hastanedeki yetişkin Covid-19 hastalarında remdesivirin klinik ya da virolojik bir faydası olmadı. Remdesivir, 18 hastada (toplam hastaların yüzde 11.6’sında) erken sona erdi çünkü yan etkisi vardı.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.