1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin'de yeni başbakan görevini devraldı

Çin'de yeni başbakan görevini devraldı

Çin Halk Cumhuriyeti'nin yedinci başbakanı seçilen Li Kıçiang, görevlerini Vın Ciabao'dan devralırken, ülkede yüksek yargının da başkanları belirlendi.

A+A-

PEKİN - Çin 'in kasımda Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi ile başlayan "yumuşak geçiş dönemi", dün ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping'in Devlet Başkanı olması, bugün de Li Kıçiang'ın Başbakan olmasıyla ülkenin gelecek 10 yılına yön verecek süreçte sona gelindi. 

Çin'in başkenti Pekin'deki Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda ülkenin dörtbir yanından gelen 2 bin 940 delege, yeni Başbakanı seçerken, sandıktan 1 red, 6 çekimser oy çıktı. Delegeler arasında etnik unsurları temsilen gelen üyeler renkli görüntüler oluşturdu. 

Li'nin Başbakan seçilmesinin ardından, yeni ve eski başbakan gülümseyerek objektiflere poz verirken, her ikisi de yeni Devlet Başkanı Şi ile ayrı ayrı delegelere ve basın mensuplarına selam verdi. 

Ülkede siyasi dönüşüm sürecinin yaşandığı bu dönemde yeni yönetimin özellikle ekonomik büyümenin iç tüketimle çeşitlendirilmesi, yolsuzluk ve şekilcilikle mücadele, bürokrasinin azaltılması, gelirler ve bölgeler arası dengesizlik ile iç bölgelerin kalkınması yönünde çalışmalar yapması bekleniyor. 

Çin Yüksek Halk Mahkemesi Başkanlığına Cou Çiang getirilirken, Yüksek Halk Savcılığı Başsavcılığına ise Sao Cienming tekrar seçildi. 

Kongrede Çin Askeri Merkez Komisyonu başkan yardımcılıklarına ise Fan Çanglong ve Şü Çiliang getirildi. 

Çin'in siyasi dönüşüm sürecinin tamamlandığı 12. Ulusal Halk Kongresi, pazar günü yapılacak kapanış töreniyle sona erecek. 

GENÇLİK KOLLARINDAN ZİRVEYE 
Ülkenin yeni Başbakanı Li Kıçiang, Çin'in tüm yeni liderleri gibi ÇKP'nin gençlik kollarından gelerek zirveye kadar yükselmiş yöneticilerden. 

Li, 1955'te Anhui eyaletinde dünyaya geldi ve 1976'da ÇKP üyesi oldu. 1974-1978 arasında Anhui eyaletinin Fıngyang kasabası gençlik kollarında çalışan Li, 1982'de Pekin Üniversitesi hukuk bölümünden mezun oldu. 

Li Kıçiang, 1985-1993 yılları arasında Merkezi Komünist Gençlik Birliği sekreterliği ve Ulusal Gençlik Birliği Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1998 yılına kadar Merkezi Komünist Gençlik Birliği'ndeki görevine devam eden Li, 1998-1999 yıllarında Hıbey eyaleti Parti Komitesi Sekreter Yardımcılığı görevini üstlendi. 1999-2003 yılları arasında Hıbey Eyalet Valiliği yapan Li Kıçiang, 2003 yılında Liaoning Eyalet Parti Komitesi üyeliğine getirildi. 

2007 yılında ise Polit Büro Daimi Üyeliği görevine getirilen Li, 2008'den beri Çin Başbakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.