1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Chavez de gitti

Chavez de gitti

Uzun süredir kansere karşı amansız bir mücadele veren Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez 58 yaşında hayata gözlerini yumdu

A+A-

Venezuela, kansere karşı uzun bir mücadele veren Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümüyle sarsıldı. Devlet Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, 2 yıldır kanserle savaşan Chavez’in, Caracas’ta tedavi gördüğü askeri hastanede, 58 yaşındayken hayata veda ettiğini açıkladı. 

>> PORTRE: DEVRİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Venezuela Dışişleri Bakanı Elias Jaua, ülkede 7 günlük yas ilan edildiğini, Chavez’in cenazesinin başkent Caracas’taki Askeri Akademi’nin salonunda bulundurulacağını belirtti. Cuma günü yapılması planlanan cenaze törenlerine çok sayıda devlet başkanının katılmasının beklendiğini ifade eden Jaua, Chavez’in nereye defnedileceği konusunda bilgi vermedi. 


Chavez, tedavi için gittiği Küba'da, kızları Maria Gabriela (solda) ve Rosa Virginia ile hasta yatağında 'Daha ölmedim' pozu vermişti

AKCİĞER ENFEKSİYONU BAŞLAMIŞTI 

Enformasyon Bakanı Ernesto Villegas, daha önce yaptığı açıklamada, 11 Aralık’ta leğen kemiği bölgesindeki kanserin nüksetmesi üzerine Küba’da dördüncü kez ameliyat masasına yatan Chavez’in bağışıklık sisteminin zayıflaması üzerine yeni bir akciğer enfeksiyonunun baş gösterdiğini açıklamıştı. 

Devlet Başkan Yardımcısı Maduro, Chavez’in sağlık durumunun kötüleşmesinin ardından, bakanlar, askeri yetkililer ve yerel yöneticilerle bir araya gelmişti. İlk kez Haziran 2011’de kanser teşhisi konulan Chavez, geçen yıl ekim ayındaki seçimde üçüncü kez devlet başkanı seçilmiş ancak rahatsızlığı yüzünden yemin törenine katılamamıştı. 


.
Küba’da, aralık ayındaki dördüncü ameliyatının ardından halkın karşısına çıkmayan Chavez, ülkesine ve tüm dünyaya şubat ortasında basına dağıtılan fotoğraflarıyla veda etti. 

Chavez, son fotoğraflarında Küba’da iki kızıyla yan yana gülümserken ve Küba Komünist Partisi’nin yayın organı Granma’ya bakarken görülüyordu. Küba’daki tedavisinin ardından 18 Şubat’ta Venezuela’ya dönen Chavez, ülkesine dönüşünü Twitter mesajıyla duyurmuş, Küba’ya ve kendisine bu süreçte destek olan herkese teşekkür etmişti. 

OBAMA'DAN AÇIKLAMA VAR

Bu arada, Hugo Chavez'in, hayatı boyunca karşısında mücadele ettiği ABD'nin başkanı Barack Obama, Chavez’in ölümünün ardından, ülkesinin Venezuela halkına ve Venezuela Hükümeti ile yapıcı bir ilişkinin geliştirilmesine olan desteğini teyit etti. 

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Chavez’in ölümünün, Venezuela için "zorlu bir zaman" olduğunu belirtti. Başkan Obama, açıklamasında, "Bu zorlu zamanda, ABD, Venezuela halkına desteğini ve Venezuela Hükümeti’yle yapıcı bir ilişkinin geliştirilmesine yönelik ilgisini yeniden teyit eder. Venezuela, tarihinde yeni bir fasıla başlarken, ABD demokratik ilkeleri, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarına saygıyı teşvik eden politikalara bağlılığını sürdürmektedir" ifadesini kullandı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.