1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Brezilya'da baraj çöktü: En az 50 ölü, 300 kayıp

Brezilya'da baraj çöktü: En az 50 ölü, 300 kayıp

Brezilya'da demir cevheri madeninde bulunan tortuyu tutmak için kullanılan baraj çöktü. Ülkenin güneydoğu eyaleti Minas Gerais'in başkenti Belo Horizonte’nin 60 kilometre uzağındaki Brumadinho kasabası çamura gömüldü.

A+A-

Brezilya'nın güneybatısında bir maden atık barajının çöktüğü bildirildi. Brumadinho belediye başkanı Avimar de Melo en az 50 kişinin öldüğünü, 300’den fazla da kaybın olduğunu açıkladı. Ancak resmi rakamlar henüz açıklanmadı.

"YÜKSEK YERLERE ÇIKIN"
“Daha fazla ayrıntıya sahip değiliz çünkü her şey çok hızlı oluyor” diyen de Melo, nehir kenarında yaşayan insanların, taşma riski nedeniyle evlerini terk etmelerini ve yüksek yerlere çıkmalarını istedi.

Bu arada Felaketleri Önleme Ulusal Koordinasyon Başkanı Joceli Jaison Andrioli; "Korkumuz, Mariana felaketinde olduğu gibi çamurun São Francisco Nehri'ne karışması vasıtasıyla okyanusa ulaşması” açıklamasını yaptı.

ŞİRKET BAŞKANINDAN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMA
Bölgede demir cevheri çıkaran şirkete bağlı ve taşeron olmak üzere toplam 300 çalışanın olduğu açıklandı. Bunların en az 100’ünün çamurun içine gömülen ama halen ulaşılamayan kafeteryada olduğu bildirildi. Barajı işleten şirketin başkanı ölenlerin çoğunun şirket çalışanı olduğunu söyleyerek tepki topladı. Alarm sisteminin neden çalışmadığını açıklayamadı. Aynı şirket 2015’te meydana gelen benzeri felaketin de sorumlusu olarak kabul ediliyor.

"ÖLENLER HALK DEĞİL BİZİM ÇALIŞANLAR"
Felakete neden olan barajın işletmecisi Vale S.A.’nın başkanı Fbio Schvartsman, Beja Madenindeki barajın yıkıldığını söyledi. Yaşanan felakette ölenlerin pek çoğunun çevre halkından çok kendi çalışanı olduğunu söyledi. Schvartsman; “Bu sefer insani bir trajedi. Muhtemelen çok sayıda mağdurdan bahsediyoruz, Kaç tane olduğunu bilmiyoruz. Ama büyük bir sayı olacağını biliyoruz” itirafında bulundu.

KAZALARA KARŞI UYARI SİSTEMİ ÇALIŞMADI
Barajın etkin olmadığı için, malzemelerin makul derecede kuru olduğunu iddia eden Schvartsman, çamur nehrinin uzun mesafelere seyahat etme gücü olmadığını iddia etti. Vale başkanı, kazaların oluşmasını önceden uyaracak siren sisteminin neden çalışmadığını ise açıklayamadı.

dxzm-bpuuaiufqi.jpg
2015'TEKİ FELAKETİN SORUMLUSU DA AYNI ŞİRKET

Minas Gerais Eyaletinde 5 Kasım 2015’te benzeri bir felaket yaşandı. Mariana kentinde yaşanan felakette 17 kişi öldü. Bento Rodrigues Baraj Felaketi olarak hatırlanan olayın sorumlusu da dün yaşanan felaketin sorumlusu olan Vale S.A şirketinin ve BHP Billiton arasındaki ortak girişim olan Samarco Mineraço SA’ydı.

O felaket sonrasına atıklar, Minas Gerais ve Esprito Santo eyaletlerinde bulunan 230 irili ufaklı şehrin su ihtiyacını karşılayan Doce Nehri'ne ulaşmıştı. Atıkların ancak 100 yılda denizden uzaklaşmaya başlayacağı açıklanmıştı.

Vale S.A., Brezilya merkezli bir metal ve madencilik şirketi. 1942’de kurulan şirket 1997’de özelleştirildi. Merkezi Rio De Janeiro’da bulunan Vale, dünyanın en büyük demir cevheri ve nikel üreticisi. Vale ayrıca manganez, ferro alaşımlar, bakır, boksit, potaş, kaolin ve kobalt da üretmekte. Şirket 76 binden fazla çalışanıyla, dokuz hidroelektrik santrali ve geniş bir demiryolu, gemi ve liman ağının da işletmecisi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.