1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Askerlere giydirilen topuklu ayakkabılar ülkede kriz çıkardı

Askerlere giydirilen topuklu ayakkabılar ülkede kriz çıkardı

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kazandığı bağımsızlığı kutlamaya hazırlanan Ukrayna’da geçit töreni provasında kadın askerlerin topuklu ayakkabılarla yürüdü. Provalara ait görüntüler tepki topladı.

A+A-

Ukrayna'da bir geçit töreni provasında kadın askerlerin topuklu ayakkabılarla yürütüldüğünün görülmesinin ardından birçok kişi yetkililere tepki gösterdi.

Ukrayna, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kazandığı bağımsızlığın 30’uncu yılını kutlamaua hazırlanıyor. Ülkede gelecek ay yapılacak etkinlikler kapdsamında büyük bir geçit töreni planlanıyor. Cuma günü Savunma Bakanlığı'nın provalara ilişkin paylaştığı görüntülerde kadın askerlerin topuklu ayakkabılarla yürütüldüğünün görülmesi tartışma yarattı.ukrayna.jpg

Askeri okul öğrencisi Ivanna Medvid, Savunma Bakanlığı'nın sitesi ArmiaInform'a yaptığı açıklamada, "Bugün ilk kez provaya topuklu ayakkabıyla çıktık. Normal çizmelerle yapmaktan biraz daha zor ama deniyoruz" ifadelerini kullandı.

Eski devlet başkanı Petro Poroşenko'ya yakın birkaç vekil parlamentoya ellerinde ayakkabılarla gelip Savunma Bakanlığı'nın kadın askerleri topuklu ayakkabı ile yürütmesine destek verdi.

Golos Partisi'nden Inna Sovsun ise olası sağlık risklerine dikkat çekerek, "Daha aptalca ve zararlı bir fikir düşünmek çok güç" dedi.

Kadın askerlerin de tıpkı erkek meslektaşları gibi hayatlarını riske attığını anımsatan Sovsun, "Onlar alay konusu olmayı hak etmiyor" diye konuştu.
ukrayna89.jpg

Tepki gösteren ismlerden Yasama Başkan Yardımcısı Olena Kondratyuk ise yetkililerin özür dilemesini ve konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını istedi. Kondratyuk , Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda şu ana kadar 13 bin 500'ten fazla kadın askerin savaştığını ifade etti. Ukrayna ordusunda 31 binden fazla kadın asker bulunuyor.

Siyasi yorumcu Vitali Portnikov da bazı Ukrayna yetkililerinin kafa yapısının "Orta Çağ'dan kalma" olduğunu ifade etti. Bir başka yorumcu Maria Şapranova da Savunma Bakanlığı'nı cinsiyetçi olmakla suçladı. Şapranova, "Topuklu ayakkabılar güzellik sektörünün kadınlara dayattığı bir alay konusudur" dedi.

Sosyal medyada da birçok Ukraynalı karara tepki gösterdi ve geçit töreninde askerlere bu ayakkabıların giydirilmemesini istedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.