1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Arakan müslümanlarının derdi bitmiyor

Arakan müslümanlarının derdi bitmiyor

Şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş sınırına göç eden 70 bin Arakan Müslümanı, bu kez de su baskını tehdidiyle karşı karşıya.

A+A-
Şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş sınırına göç eden ve ardından kasırga uyarısıyla Myanmar'ın iç kesimlerine sığınan Arakan Müslümanları, bu kez de su baskını tehdidiyle karşı karşıya.
 
Yaklaşık 70 bin Müslüman, kendilerini bekleyen tehlikeye çare bulunmazsa su baskının neden olacağı salgın hastalıklara maruz kalacak. 
 
Myanmar'da Budistlerin saldırıları sonucunda topraklarını terk etmek zorunda kalan ve Bangladeş sınırına göç eden Rohingya Müslümanları, Mahasen Kasırgası'nın etkili olacağı uyarısı üzerine Myanmar'ın iç kesimlerine sığındı. Rakhine'de (Arakan) yerlerinden edilmiş yaklaşık 70 bin Müslüman, şimdi de kendilerini bekleyen su baskını tehdidi karşısında yaşam mücadelesi veriyor.
 
Buradaki Müslümanların, muson yağmurlarının neden olacağı su baskınlarından yoğun şekilde etkileneceği kaydedilirken, bu durumdan kaynaklanacak salgın hastalıkların da büyük tahribata yol açabileceğine dikkat çekiliyor. 
 
BMMYK'dan yardım hazırlığı
 
Myanmar'ın Sittve eyaletinde bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Asya Sözcüsü Vivian Tan, AA muhabirinin Myanmar'daki Mahasen Kasırgası, muson yağmurları ve Arakan Müslümanlarının son durumuyla ilgili sorularını yanıtladı. 
 
Yerlerinden edilenler için 4 bin 600 çadır ve 12 bin geçici konaklama yeri oluşturduklarını ifade eden Tan, şunları kaydetti:
 
"Pauktaw ve Myebon'da 25 bin yerinden edilmiş kişi için ek yerleşim yeri kurma kararı aldık. Ayrıca Rakhine (Arakan) Eyaleti Yönetimi, Sittve'de 45 bin kişilik yerleşim yeri kuruyor. BMMYK, bölgedeki insanlara plastik nevresim, uyku tulumu, battaniye ve mutfak malzemeleri sağlıyor.
 
"İnsanların güvenliğini artırmak gerekiyor"
 
Tan, Mahasen Kasırgası'nı 10 Mayıs'ta duyduklarını belirterek, Myanmar'da evlerini terk etmek zorunda kalanları fırtınaya hazırladıklarını söyledi. Tan, Myanmar hükümetinin yerlerinden edilmiş 70 bin kişiyi güvenli bölgelere aktardığını açıkladığını bildirerek, "İyi ki Mahasen Kasırgası beklenen etkiyi göstermedi. Yerlerinden edilmiş insanların bir kısmı kamplarına geri döndü. Ancak yine de kasırga ve yağmurlu mevsimler yaklaştığı için bu insanların güvenliğini artırmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Nergiz Kasırgası da vurmuştu
 
Mahasen Kasırgası, Hint Okyanusu'na kıyısı olan Hindistan, Myanmar ve Bangladeş'i tehdit ediyor.  Myanmar hükümetinin vatandaşlık statüsü tanımadığı on binlerce Müslüman, Arakan'daki derme çatma kamplarda yaşıyor. Birleşmiş Milletler, geçen hafta yaptığı açıklamada, Mahasen Kasırgası öncesinde Arakan'daki kamplarda yaşayan sivillerin tahliye edilmesi uyarısında bulunmuştu.Myanmar hükümeti, Sittve kentindeki kamplarda bulunan 5 bin 158 kişinin güvenli yerlere tahliye edildiğini açıklamıştı.  Myanmar'ı 2008'de vuran Nergiz Kasırgası, 130 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.  
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.