1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. TİJEN HASÇİLİNGİR'DEN TERS KÖŞEYE YATIRAN RESİMLER

TİJEN HASÇİLİNGİR'DEN TERS KÖŞEYE YATIRAN RESİMLER

Tijen Hasçilingir’in “Ters Köşeden” bize el sallayan, inadına yaşayan ve insanı inadına gülümseten resimleri 12 ile 30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisinde görülebilir…..

A+A-
Küçük yaramaz bir kadının renkli gölgesi tuvallerin üzerinde yürüyor. Sek sek oynayan soket çoraplı bir kızın adımlarıyla eteklerinde maviden fıstık yeşillerine, mordan pembelere kadar rengarenk bir dünyanın izlerini bırakarak yürüyor. Arada bir kadının sureti vuruyor tuvale, kim olduğunu çıkaramıyoruz. Sahi, bu kim? Hatırası giderek uzaklaşmış,  silinmeye yüz tutmuş anılardan biriymiş gibi duruyor. Yaşanmış küçük an parçaları belleğimizde şimşek gibi çakarken kadının kimliği de belirsizlik içinde kayboluyor. Hem ne önemi var? Belki sen, belki ben, belki o ya da bir başkası? Sayısız yaşanmışlıkların aksi sedası ışık hızıyla zihinleri yalayıp geçerken, hayatlarımızdan parçalar belirsiz figürlere dönüşüp tuvallerdeki yerlerini alıyorlar.
Tijen Hasçilingir’e sorarsanız o hepimizin yaşadığı boğucu, yıpratıcı ama bir o kadar da vazgeçilmez olan şehir hayatının getirdiği sivri uçlu tersliklerden bahsedecektir size. Tüm olumsuzluklara rağmen neden vazgeçemiyoruz tıkıldığımız kutucuklarda, konserve istifi yaşamaya? Sadist miyiz biz? Kendimize kastımız mı var? Belki de her yıpratıcı deneyime rağmen bir yerlerde bir ışık huzmesi görüyor oluşumuzdan olamaz mı mesela bu inatçı direnmeler? Ters köşelere düşmelere rağmen hala “yola devam” deyişimiz.
Diyelim hava kapalı, kasvetli, gökyüzü üzerimize düşecekmiş gibi geliyor insana. İşte tam da bu anda karanlık bulutların arasından yaramaz, şakacı bir güneş ışığı size “elim sende dese” fena mı olur? Deli demelerine aldırmadan kendi kendinize gülümsemez misiniz sokakta? Tijen’in de resimleri öyle bir şey işte. İsyanlar, öfkeler, ters köşeye yatmış bir kalecinin yediği golün hazımsızlığında kalışları gibi gözükse de bir yerlerden güneş ışığı çıkıp elim sende dediği için ortaya çıkıyor bu resimler. O umut, o ışık olmasa biz nereden göreceğiz bunları değil mi? 
Günden kalan, içimizdeki yaramaz çocuğun saklandığı yerden çıkıp bize ceee demesi olduktan sonra? Daha ötesi “ters köşeye” düşse de insan gündelik hayatın bir yerinde, o resimler bize bunları hissettirdikten sonra gerisinin ne önemi var?
Tijen Hasçilingir’in “Ters Köşeden” bize el sallayan, inadına yaşayan ve insanı inadına gülümseten resimleri 12 ile 30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisinde görülebilir…..
Seval Deniz Karahaliloğlu
Haber muhabiri ve Sanat Programcısı
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.