1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. "Nahçıvan beşeriyetin beşiği II” uluslararası resim festivali oldu

"Nahçıvan beşeriyetin beşiği II” uluslararası resim festivali oldu

Festivale Türkiye'den gazetemiz yazarı ressam Hülya Sezgin de davet alarak katıldı...

A+A-

En eski dönemlerden beri Azerbaycan  toprağı  olan  Nahçıvan, dünyanın  en  tanınmış medeniyet  ocaklarından  biridir. Bu topraklarda  gerek en eski dönemlerden kalan ve gerekse yakın geçmişte ortaya konulan sanat eserlerinin eşsiz örnekleri pek çok ülkede yakından bilinmektedir.  

Azerbaycan  toprağı  tarihin hemen her döneminde uygarlık dünyasına pek değerli kişiler vermiştir. Nahçıvan ise her biri birer milli  servetimiz  olan abidelerle bezeli bir  diyardır. Yetenekli Azerbaycan halkının yarattığı  medeniyet  incileri görenleri  hayran bırakmaktadır.  

Bu incileri yaratmak  ne kadar  zor olmuşsa, onları koruyup saklamak ve  kuşaktan kuşağa taşıyarak bugünlere armağan  etmek  de kolay iş değildir. Ülkede diğer medeniyet örnekleri gibi mimarlık abidelerinin de yaşatılabilmesi için büyük zahmetlere katlanılmıştır. Bu arada tarihin ayrı ayrı dönemlerinde taştan yaratılmış eserlerin de bugünkü  nesillere  ulaştırılması yolunda  hayli zaman harcandığı da kolayca tahmin edilebilir.  

   Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ressamlar Birliği ressamları, bu esrarengiz diyarda “Nahçıvan - beşeriyetin beşiği II” adı altında uluslararası resim yarışması düzenlemişlerdir. Aynı zamanda festival havası içinde geçen etkinliğe yedi ülkeden otuz üç ressam  katılmıştır.  

Nahçıvan’ın  konuğu  olan  sanatçılar  güne ulu  önder  Haydar  Aliyev’in  şehrimizdeki abidesini  ziyaret  edip,  abide  önüne gül desteleri  koymakla başlamışlardır. Daha sonra konuk ressamlar  Haydar  Aliyev  Müzesi’ni gezmişler, müzede  sergilenen eserleri incelemişler, Aliyev’in hayat anlayışı ve çalışmaları hakkında ilgililerden etraflı  bilgi almışlardır.  

Fırça  ustası konuklar,  Nahçıvan  Devlet  Muzesi ile Nahçıvan  Devlet Tarih Muzesi’ni de gezmişler, daha sonra da açıkta sergilenen eserleri incelemişler, Mümine  Hatun  türbesi,   “Han  Sarayı” , “Devlet  Tarih -  Mimarlık  Müzesi”,  Duzdağ  Fizyoterapi  Merkezi’ni, Ashab-ı Kehf  ziyaret yerini ve Nuh’un  kabrini ziyaret  etme fırsatı bulmuşlardır.  

 22 Mayıs  2014  günü ise Nahçıvan’ın ”Tarih ve  Mimarlık  Müzesi yerleşkesi” nde  Nahçıvan  Özerk Cumhuriyeti’nin doksanıncı yılı adına düzenlenen   “Nahçıvan -  beşeriyetin  beşiği  II”  Uluslararası Resim  festivalİ’nin açılış töreni düzenlenmiştir.   

23  Mayıs  2014  günü Nahçıvan Özerk  Cumhuriyeti Ressamlar  Birliği’nin  sergi salonunda  festivale katılan ressamların eserlerinden  Behruz  Kengerli  adına oluşturulan sergi açılmıştır.  Serginin açılışında Nahçıvan  Özerk  Cumhuriyeti Ressamlar  Birliği’nin  başkanı Azerbaycan  Cumhuriyeti’nin  emektar  ressamı  Ülviyye  Hemzeyeva  ile Nahçıvan  Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’ne bağlı  sosyal sorunlara ilişkin toplumsal kuruluşların şube  müdürü  Rehman Memmedov konuşmuşlardır.   

Bu arada konuk ressamların  festivale  katıldığını gösteren hatıra  plaketleri ile çeşitli hediyeler kendilerine sunulmuştur. Daha sonra konuklar sergiyi gezmişlerdir.  

Aynı gün konuk ressamlar Azerbaycan’ın ilk realist ressamı Behruz Kengerli  Müzesini de ziyaret etmişlerdir. Günün ikinci yarısında ise Nahçıvan Devlet Üniversitesi’nde  genç  ressamların  eserlerinden  oluşturulmuş sergi gezilmiştir.  

Festival’in Türkiye'den gazetemiz yazarı ressam Hülya Sezgin'in de davet alarak katıldığı katılımcısı konukları Nahçıvan şehrini de gezdirildikten sonra ülkelerine uğurlanmışlardır. 

10396436_598465893593588_433074980_n.jpg

1908004_680210632028080_6565739623265852640_n.jpg

10417064_598466770260167_1534437472_n.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.