1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Mehmet Çabuk fotoğraf sergisi...

Mehmet Çabuk fotoğraf sergisi...

Sergi 16/23 Nisan 2015 günleri arasında İzmir Güzelbahçe Belediyesi Kültür Merkezi sanat galerisinde gezilebilir.

A+A-

Mehmet Çabuk 1966 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarının tümü İzmir’de geçti. Balçova İlkokulu ve Balcova Lisesi’ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Bir yıl süren bir öğretmenlik tecrübesinden sonra, 1990 yılında Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Turizm Rehberliği okulunu başariyla bitirdi.

Fotoğrafa ilgi duymaya başlaması, mesleği gereği seyahatlare başlaması  ile oldu. 25 yıldır hiç durmadı ve bakıp görmekten hic vazgeçmedi. Seyahatlari onu zaman zaman yurtdışına da götürdü. Rehberliğin yanısıra özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin çesitli bölgelerinde, kütüphanelerde ve üniversite kampüslerinde Türkiye tarihi ve kültürü üzerine seminerler  verip sunumlar yaptı.  

Kendi ifadesiyle sokak fotoğrafçılığı onu hep mestetmiş, sokakta elinde makinasıyla geçirdiği saatler  ona endorfin ve serotonin olarak geri  dönmüştür. Yine kendi sözleriyle “İlk başlarda sokak fotoğrafçılığının sokakta gezip iyi fotoğraf kareleri yakalamaktan ibaret olduğunu sanmıştım. Artık biliyorum ki bu iş aslında hangi an ve durumda birkaç saniye sonra nasıl bir sahne ve kompozisyon çıkacağını kestirmekte. Bu iş aslında o durum ve ışığın çıkmasının epey zaman alabileceğini görüp  kendini farkettirmeden bazen yarım saat bir kahve sandalyesine ilişip beklemekte. Bu iş aslında kaçamak fotoğraflar çekip insanların özel hayatını ihlal etmek yerine saygılı bir üslupla izin istemeyi öğrenmekte. Tüm bu dersleri almış olmanın en heyecan verici yönü de hala öğreneceğim çok şey olduğunu bilmekte. Ömür yeterse tabii.”

Sanat mağara devrinden beri insanin kendisinden ve çevresinden büyülenmesinin hikayesidir. Ancak modern zamanlarda gittikçe artan bir yoğunlukla dünya ve yaşam algılarımız köşelileşmeye basladi. Gri alanlar pek te tasvip görmez oldu. Çevremizi her geçen gün biraz daha siyah beyaz, sağ sol, kadın erkek, müslüman hristiyan diye algilar olduk. Sanatçının bu seçkisinin çıkış noktası da bu; gri tonlari nerdeyse kaybolmuş siyah beyaz bir dünya ve insanlik.

Her çektiği fotograftan esinlenerek yazdığı minik şiirler de serginin parcasi olucak.
Bir fotoğraf için yazdığı şiir şöyle:

Kırk yıllık dostluklar böyledir işte

Bi Pazar ikindisi bi anda mahalle kahvesinde rastlanir birbirine

Once Nedim abi uğrar  bi çay icmeye

Bi bakarsin tüm tayfa toplanmiş etrafina

Vur  dibine muhabbetin

Al takke ver külah,

Hiç bitmemecesine

Eyüp, istanbul

Sergi 16 Nisan saat 18.30 da açılacak ve  16/23 Nisan 2015 günleri arasında İzmir Güzelbahçe Belediyesi Kültür Merkezi sanat galerisinde gezilebilir.

dsc_3254.jpg

10944836_949453218418929_1495344437497754433_n.jpg


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum