1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güne damga vuran en çarpıcı başlıklar (26 Mayıs 2021)

Yeni güne damga vuran en çarpıcı başlıklar (26 Mayıs 2021)

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle başladı. İşte yeni güne damga vuran en çarpıcı başlıklar...

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye yatırım yapılmasını görüşmek üzere ABD merkezli şirketlerin üst düzey yöneticileri ile çevrim içi toplantıda buluşacak. 18:30'da başlaması planlanan görüşmeye 20 büyük firmanın yöneticilerinin katılması bekleniyor. Toplantı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, ABD Ticaret Odası ve TOBB tarafından organize ediliyor. 

İşte Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 175 CAN KAYBI, 9 BİN 375 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı güncel corona virüsü verilerine göre, semptom gösteren 693 hastayla birlikte 9 bin 375 yeni vaka tespit edilirken 175 kişi hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısında artış yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin COVID-19 hasta tablosunu açıkladı. 25 Mayıs Salı gününün verilerine göre toplam test sayısı 52 milyon 817 bin 437’ye ulaştı.

Semptom gösteren 693 hastayla birlikte 9 bin 375 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5 milyon 203 bin 385’e çıktı. Can kaybı da 175 artarak 46 bin 621’e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►23  Mayıs:  210 bin 291  

►24  Mayıs:  216 bin 655

►25  Mayıs:  223 bin 104 

İL İL HAFTALIK VAKA SAYISI AÇIKLANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, il il 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayısını gösteren haritanın güncel halini paylaştı. 

"Vaka sayılarının düşüş eğilimi devam ediyor" diyen Bakan Koca, vaka sayısı en çok azalan illeri de duyurdu.

Haftalık corona virüsü vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 123.88, Ankara’da 123.02, İzmir’de 72.75 oldu.

Haftalık verilere göre, Gümüşhane, Erzurum, Bolu, Kütahya ve Kars 100 bin kişide en çok COVID-19 vakası görülen iller arasında yer aldı.

Osmaniye, Hatay, Adana, Aydın ve Mersin ise 100 bin kişide en az corona virüsü vakası görülen iller olarak yer aldı. 

BİLİM KURULU BUGÜN TOPLANIYOR

Koronavirüs Bilim Kurulu saat 16.30’da video konferans yöntemiyle toplanacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından saat 18.00’de Youtube üzerinden canlı açıklama yapacak.

HSK'DAN GİDERAYAK KARARNAME

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yaz kararnamesi ile 3 bin 70 hakim ve savcının görev yeri değişti.

KANAL İSTANBUL'DA TAPULAR ÇIKIYOR

Kanal İstanbul güzergahında bulunan Başakşehir Tatarcık Mahallesi’ni de kapsayan Özel Proje Alanı’nın tapu ve ruhsat süreci başlatıldı.

‘YOLU OLMAYAN KOYU UCUZA SATIP SONRA YOL AÇTILAR’

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Fethiye’nin Göcek Mahallesi’nde karayoluyla bağlantısı olmayan SEKA liman ve iskelesinin, 42 milyon liraya Mavi Göcek adlı şirkete normal şartlardaki fiyatının çok altında satıldıktan sonra açılan yolla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için önerge verdi.

MANSUR YAVAŞ'TAN OTOBÜS ALIMI MÜJDESİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2013 yılının ardından ilk kez Ankara'ya otobüs alınacağını duyurdu.

BİNALİ YILDIRIM'IN OĞLUNDAN SEDAT PEKER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Eski Başbakan ve AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım, kendisi hakkında uyuşturucu kaçakçılığı iddiasında bulunan organize suç örgütü lideri Sedat Peker'le ilgili suç duyurusunda bulundu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN SOYLU'YA SERT SÖZLER

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün canlı yayında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya seslendi: "Bir siyasetçiyi ayda 10 bin dolarla keklemişler" diyor. Kim diyor? İçişleri Bakanı. Araştıralım dedik. Buna da "Hayır" dediler. Kim her ay 10 bin dolar rüşvet alıyorsa Meclis Başkanı onu ortaya çıkarmak zorundadır. Süleyman Soylu bu ismi açıklamak zorundadır.

ERKAN BAŞ: ARTIK BU YALANLARI KİMSE YEMİYOR

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş Sedat Peker’in gündeme bomba gibi düşen iddialarına ilişkin, “Süleyman Soylu başta olmak üzere AKP iktidarının sorumluları Sedat Peker’i tanımıyormuş gibi yaparak halkı kandırmak, suç ortaklıklarını gizlemek istiyorlar! Fetullah Gülen çete, derin devlet çete, Sedat Peker çete ama bunlarla iş tutan AKP temiz öyle mi? Yok, artık bu yalanları kimse yemiyor. Bu defa kral çırılçıplak, bu defa gerçekler gün gibi ortada; ne inkar etmek mümkün ne de izah etmek” dedi.

SÜLEYMAN SOYLU'DAN BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kendisine destek açıklaması yapan MHP Lideri Bahçeli’ye teşekkür etti.

YANARDAĞ: DEVLET İÇİNDE BİR İTİŞMENİN OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

İçişleri Bakanı Soylu ile katıldığı programa dair değerlendirme yapan TELE1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, sorularına yanıt alamadıklarını söyledi, “Devlet içinde bir itişmenin olduğu son derece net bir biçimde ortaya çıktı” dedi.

PARTİ RİZE İL BAŞKANI: İKİZDERE SÖZLERİNİZİ YERİNE GETİRİN

Doğru Parti Rize İl Başkanı Eyüp Demir, ilin temel geçim kaynağı çayın istihdam yeri olan ÇAYKUR'un, Varlık Fonuna devredilerek akıbeti belirsiz bir yola sokulduğunu söyledi ve ekledi:

“İkizdere İlçesi'ne ve bölgeye yatırım niyeti olan hükümete ‘İkizdere'ye söz verdiğiniz ve bugüne kadar yapmadığınız organik çay fabrikasını bir an önce yapınız' diyoruz. Söz verdiğiniz OVİT dağı kış sporları ve kayak merkezini de yapın. 2000 yılında ilçenin çifte köprü köyünde Rize il özel idaresine bağışlanan 40 bin metrekare arazinin yayla kent kurulması ve bölge turizmine kazandırılması işini yapın. Ayrıca adliye binamızı açın.”

ÇAY ÜRETİCİLERİNİN FİYAT VE GÜNLÜK KOTA İSYANI

Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde çay üreticileri, yaş çay için açıklanan taban fiyatını ve günlük alım kotasını protesto etti. Slogan atıp tulum eşliğinde horon oynayan üreticiler yanlarında getirdikleri yaş çayı da fabrika bahçesine döktü.

ADNAN OKTAR HAKKINDA NAKİL AÇIKLAMASI

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Adnan Oktar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada "Adı geçen hükümözlü hakkında, herhangi bir nakil planlaması ya da verilmiş bir nakil emri bulunmamakta" denildi.

AKP'DEN CEZA İNFAZ DÜZENLEMELERİNİ İÇEREN YASA TEKLİFİ

AKP, infaz düzenlemelerini içeren 13 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif ile 15 yaşından küçük çocuğu olan 10 yıldan az hapis cezası alan kadın hükümlülerin cezaları ertelenecek.

EMNİYETİN MÜDÜRÜ ÇİFT MAAŞLI OLDU

Çifte koltuklu bürokratlara emniyetin tepe ismi de eklendi. Aktaş, PTT Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Mehmet Aktaş, Emniyet Genel Müdürlüğü ücretinin yanı sıra, PTT'den Yönetim Kurulu özlük haklarından da yararlanacak. Aktaş 5 bin lira civarında olan ikinci maaşını da böylece almış olacak.

176 BİN LİRALIK BÜROKRAT

CHP'li vekil Deniz Yavuzyılmaz tepkisini şöyle dile getirdi: “Emniyet Genel Müdürünün PTT ile ne ilgisi var? Benzer örnek çok. 

Nadir Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı. 28 bin lira Bakanlık maaşının yanı sıra, Kuveyt Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu'ndan aylık 64 bin lira ve 84 bin lira da kâr payı alıyor. Aylık geliri 176 bin lira. Eski 

Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da KARDEMİR yönetim kuruluna girdi. Aylık 39 bin lira alıyor.”

AKP'Lİ DEĞİLSEN GREYDER YOK

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından köy ve kasabalardaki bağ ve tarla yollarını açmak için İncesu Ziraat Odası'na gönderilen greyderlere AKP’li İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek tarafından el koyuldu. CHP’li olduğu için AKP’li başkanın greyderleri kendilerinden alındığını belirten İncesu Ziraat Odası Başkanı Yaşar Karaçavuş duruma tepki gösterdi.

HAYVANLAR ÖLÜYOR YASADAN SES YOK

Hayvanlar katlediliyor, failler cezasız kalıyor. Şubat ayında çıkacağı söylenen Hayvan Hakları Yasası’ndan ise aylardır ne ses var ne seda. Hayvan hakları savunucuları “Etkili yasa bir an önce çıkarılsın” diyor.

ÇAYÜSTÜ KÖYÜ YILLARDIR KARANLIĞA MAHKUM

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Çayüstü köyünde, yapılan tüm başvurulara rağmen hâlâ elektrik yok. Karanlığa mahkûm edilen yurttaşlar tepkili. 1994 yılında boşaltılan köylerine 2013’te geri dönen yurttaşlar, karanlıkta yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

SARAY'IN VERECEK HİÇBİR YANITI YOK

Sedat Peker’in ifşasıyla başlayan tartışma kısa süre içinde rejim krizinin parçası oldu. Devlet Bahçeli’nin Soylu’nun arkasında durmasıyla tartışma, Cumhur’un geleceğini belirleyecek bir hal aldı.

Ortalığa saçılan mafya, devlet ve siyaset ilişkisi tüm ülkeyi karanlığa sürükledi. İddialar hakkında konuşan iktidar cephesi, hamasetten öteye geçemezken kamuoyunun merak ettiği hiçbir soruya yanıt verilemedi.

AKP’Lİ VEKİLDEN YAKIT VURGUNU

AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay’ın, AKP’li Akçakale Belediyesi’ne tam 2.1 milyon TL’lik akaryakıt sattığı ortaya çıktı. 

MAFYAYA TESLİM OLAN BİR İKTİDAR VAR

Meclis grup toplantılarında siyasi parti liderlerinin gündemini, mafya devleti tartışmaları oluşturdu. CHP ve HDP liderleri AKP için, “Mafyaya teslim olan bir siyasi iktidar” vurgusu yaptı.

DEVLET KUŞADASINDAKİ DEPREMZEDELERİ UNUTTU

Ege Denizi’nde geçen yıl yaşanan depremden Kuşadası da etkilendi. Ama Kuşadası’ndaki depremzedeler, “Asıl yıkım İzmir’de olunca biz unutulduk” diyor.

YENİ GÜNÜN EKONOMİ GÜNDEMİ

Piyasaların veri anlamında zayıf olduğu hafta ortasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'li yatırımcılarla görüşmesi takip edilecek.

PİYASALARDA SON DURUM

Yurt içi: Dün, kapanışa doğru piyasalarda yaşanan ve sebebi tam olarak anlaşılamayan satış dalgası sonrası BIST-100 günü 1.400 puanla gün içi en düşük seviyeden tamamladı. Gün sonunda bankacılık endeksinde yüzde 2,65, sanayi endeksinde yüzde 3,95 değer kaybı yaşandı. Dün, dolar/TL, yüzde 1 yükselişle 8,48 seviyelerini test ederken euro/TL gün içinde kırdığı rekoru 10,39 olarak güncelledi. Döviz kurları bu sabah saatlerinde ise dünkü kapanış seviyelerin yüzde 0,2'ler altında. Dolar/TL 8,44; euro/TL 10,35 düzeyinde el değiştiriyor.

Yurt dışı: Asya borsaları FED'den gelin açıklamalarla yükselirken enflasyon baskısına rağmen Fed yetkililerinin düşük faiz oranlarını sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından dolar bu yılın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,3 yükselerek iki haftayı aşkın en yüksek seviyelerine yaklaştı. Japonya'nın Nikkei endeksi de 0,3'ler civarında artıda.

Altın- Petrol: Küresel çapta artan enflasyon oranları sonrası faiz artışlarının gündeme gelmesi, ABD doları ve ABD tahvil faizlerinin gerilemesinden destek bulan spot altın fiyatları, 2 aydır devam ettirdiği yükseliş trendiyle bu sabah saatlerinde 1.907 doları gördü. Yurt içinde dolar/TL kuruyla da desteklenen hareketlilik sonrası gram altın 517 lira ile tarihi zirvesine yaklaştı. Brent petrolün varili ise 68 doların üzerinde yatay hareketlerini sürdürüyor.

.::TÜRKİYE VE DÜNYADAN SON HABERLER::.

Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kriptoparalarda geçtiğimiz hafta yaşanan keskin düşüşler sonrasında bu hafta konsolidasyon süreci devam ediyor. Zirve noktalarından yüzde 50 civarında geri elen Bitcoin ve Ethereum fiyatları son 2 gündür yükselişte. Bitcoin fiyatı bu sabah 39.790 dolar seviyesine kadar yükselirken Ethereum fiyatı da 24 saat öncesine göre yüzde 9,33 artışla 2.807 dolar seviyesinde.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi (UNOG) Sözcüsü Alessandra Vellucci, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak görüşmeye destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Silvana Tenreyro, global finansal şartların büyümeyi desteklemeye devam etmesini bekmediğini söyledi. Tenreyro, Fed'in faiz oranlarını keskin şekilde artırmaya ihtiyaç duymayacağını da savundu.

GÜNÜN AJANDASI

TÜİK katı yakıtlar istatistiklerini açıklayacak (10.00).

Hazine, ayın son ihalelerini doğrudan satış yöntemiyle gerçekleştirecek. Hazine, 3'er yıl vadeli Euro cinsi devlet tahvili ve kira sertifikasını doğrudan satacak.

ABD'de MBA Mortgage Piyasa Endeksi (14.00), DoE petrol stokları (17.30) verileri gelecek. ABD'nin 2 yıllık FRN ve 5 yıllık tahvil ihaleleri de yakından takip edilecek.

ZAM YAĞMURU DEVAM EDECEK

Firmalar önümüzdeki süreçte maliyetlerin bir kısmını tüketiciye yansıtmakta kararlı. Merkez Bankası’nın anketi zam yağmurunun devam edeceğine işaret ediyor.

ZARAR EDEN ÇAYKUR'DAN 4,5 MİLYONLUK REKLAM

Türkiye’de günde 250 milyon bardak çay tüketilirken her yıl zarar eden Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), bu yıl için 4 milyon 590 bin TL’lik reklam sözleşmesi imzaladı.

DOLANDIRICILAR İŞSİZLERİ PAKETLİYOR

İşsizliğin yarattığı çaresizlik dolandırıcılara fırsat oldu. “Evde paket yapıp para kazanmak ister misiniz” diyen dolandırıcılar kapora ve kimlik bilgileri topluyor. “Adınıza kredi çekilirse anında bildirelim” hizmeti veren şirketlerin ortaya çıkması işte bu yüzden.

YOKSULLUK SINIRI 11 BİN 863 LİRAYA YÜKSELDİ

Mayıs’ta açlık sınırı 58 lira, yoksulluk sınırı ise 183 lira artarken, son bir yılda açlık sınırında 486 lira, yoksulluk sınırı ise bin 565 lira artış gösterdi. Asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğu Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Mayısta 3 bin 472 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı ise 11 bin 863 liraya kadar yükseldi.

YABANCI YATIRIMCI GERİ GELECEK Mİ?

Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’daki payı yüzde 41,99 ile tarihi en düşük seviyesine geriledi. Son 4 haftadır çok küçük miktarlarda da olsa hisse senedi piyasasında net alıcı olan yabancının gidişatı etkileyebilecek alımları için para politikası ve risk primi önem taşıyor.

MÜCEVHER İHRACATÇILARI: BARİYER KALDIRILMALI

Mücevher ihracatçıları; devletin, altın ticaretindeki açığı kapatmak için çıkardığı genelgelerin kaldırılmasını istiyor. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, “Alelacele çıkarılan genelgelerle Türk mücevher sektörünün 20 yılda yakaladığı başarı yok ediliyor. İhracatın önüne bariyer koyuldu. Bu genelgelerin tamamen kalkması lazım” dedi.

SURİYE'DE HALK SANDIK BAŞINDA 

İç savaşın sürdüğü Suriye’de halk, yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor. Beşar Esad’ın rakipleri Sosyalist Birlik Partisi’nden Abdullah ve Ulusal Demokratik Partisi’nden Mur.

AB ÜLKELERİNDE YETİŞKİNLERİN YÜZDE 46'SI AŞILANDI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB ülkelerinde yetişkin nüfusun yüzde 46'sına en az bir doz yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı yapıldığını bildirdi.

SEDAT PEKER'İN VİDEOLARI ALMAN MEDYASININ DA GÜNDEMİ

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iktidar ile ilişkilerini anlattığı videoları ABD ve Fransa’nın ardından Alman medyasının da gündemine geldi. Haberlerde, “Bir Türk gangsteri Türkiye’deki siyasi iktidarın temsilcilerinin organize suçla elele çalıştığını iddia ediyor” ifadeleri kullanıldı.

KORONAVİRÜSÜ KÜÇÜMSEYEN BAŞBAKAN DANIŞMANI İSTİFA ETTİ

Japonya'da diğer ülkelerdeki Covid-19 vaka oranlarına kıyasla "Japonya'nın okyanusta hafif bir dalga olduğunu" savunan başbakan danışmanı özür dileyerek istifa etti.

ABD O KONSOLOSLUĞU YENİDEN AÇACAK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Filistin ile ilişkilerine bakan Kudüs'teki konsolosluğun yeniden açılacağını duyurdu.

BEYAZ SARAY'DAN UFO AÇIKLAMASI

Son dönemde sızan görüntüler ile gündemde olan UFO'lar ile ilgili bir açıklama da Beyaz Saray'dan geldi. Açıklamada, "Tanımlanan ya da tanımlanamayan hava araçları tarafından hava sahamıza yönelik ihlalleri ciddiye alıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.