1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (25 Mayıs 2021)

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (25 Mayıs 2021)

25 Mayıs 2021 Salı gününde Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle başladı. İşte yeni günün en çarpıcı başlıkları...

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alınarak, yerine Prof. Dr. Semih Tümen atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye yatırım yapılmasını görüşmek üzere yaklaşık ABD'li 20 büyük firmanın yöneticileriyle yarın bir araya geleceği belirtildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan sigortacılık ile diğer bazı alanlara ilişkin kanunlarda yapılan değişiklikle 18 yaş altı vatandaşların bireysel emeklilik sistemi kapsamına alınmasına imkan tanındı. 

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Avrupa Konseyi Özel Toplantısı öncesi yaptıkları açıklamalarda Belarus’a Rynair krizi nedeniyle yaptırım uygulayacakları sinyalini verdiler.

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in haziran ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde görüşeceği iddia edildi.

İşte Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 178 CAN KAYBI, 7 BİN 523 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 24 Mayıs Pazartesi gününün corona tablosuna göre son 24 saatte 178 kişi hayatını kaybetti. Günlük vaka sayısı ise 7 binin üzerinde...Semptom gösteren 702 kişiyle birlikte toplam 7 bin 523 yeni vaka tespit edildi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►22  Mayıs:  216 bin 658

►23  Mayıs:  210 bin 291  

►24  Mayıs:  216 bin 655

Aygün: Mahkeme beni akladı, Yavaş: Değişen bir şey yok!

Ankara 17. Bölge İdare Mahkemesi’nin kulelerle ilgili üç ayrı karar verdiğini söyledi. Aygün “Haklılığım ortaya çıktı. Belediyenin, ruhsatımı iade etmesi gerekiyor” dedi. Belediyeye göre TOGO binalarının hukuka aykırı pozisyonunda en ufak bir değişiklik yok.

İmralı’nın tutanakları Pensilvanya’ya gönderilmiş

FETÖ, PKK’nın ele başı Abdullah Öcalan’ın kaldığı İmralı Cezaevi’ne geçici görevlendirmelerle örgüt elemanlarını yerleştirdi. Öcalan’ın konuşma tutanakları tek tek ele geçirilip ABD’ye taşındı.

Karanfilköy için kentsel dönüşüm kararı

İstanbul'un lüks semti Etiler'in bitişiğinde bulunan Karanfilköy, kentsel dönüşüm alanı ilan edildi.

Erdoğan: Türkiye tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye İHA ihraç edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içinde yer alıyoruz. Türkiye tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir. Bu alandaki iş birliğimizin önümüzdeki dönemde artarak süreceğine inanıyorum" dedi.

Gelecek Partisi’nden Soylu’ya yanıt

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun iddialarına yanıt verdi. Özcan, “Süleyman Soylu hesap vermek yerine kendini kurtarma, gündemi saptırma derdinde. Sayın Genel Başkanımız hakkındaki tüm iddiaları, yalan ve iftiradır” ifadelerini kullandı.

İş bulamayınca hayvancılık yapan üniversite mezunu gencin isyanı

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Uluborlu'da çiftçi ve besicilerin sorunlarını dinledi. Genç besici Akeşener'e şöyle dert yandı: "Bu gençlerin hali ne olacak? Nasıl bir gelecek bulacağız? Ben veterinerlik mezunuyum. İş olmadığı için kendi hayvanlarıma bakayım diye hayvancılık sektörüne atıldım. Ama o işte de bir destek yok. Şu anki politikayla AK Partiliysen işe girebiliyorsun burada."

CHP’li Balyalı’dan flaş açıklama: Seçim öncesi İBB’ye aktarıldı

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü, AKP yönetimindeyken İBB şirketi İGDAŞ’ın 2018 yılının ekim, kasım, aralık aylarında vatandaştan topladığı doğalgaz paralarını BOTAŞ’a ödemeyip yerel seçim öncesinde İBB’ye aktardığını açıkladı. Balyalı bu yüzden İBB’nin İGDAŞ’a faizler dahil 2 milyar lira kadar borcu olduğunu belirtti.

Sedat Peker’e Cemevi temsilcilerinden tepki

Organize suç örgütü liderliğinden geçmişte hüküm giymiş olan Sedat Peker'in son konuşmalarında Hz. Hüseyin'in ve Hz. Ali'nin kılıcı Zülfikar görsellerine yer vermesine, konuşmalarında Alevilik'te önemli kişi ve değerlerden bahsetmesine Elazığ’daki mezhep temsilcilerinden tepki geldi.

*Hz. Ali ve Ehlibeyt temiz ve paktır. Hz. Ali diyor ki; “Affedilmeyecek günah, insanlara yapılan zulümdür” zulmedenin hangi taraftan olursa olsun hak katında yeri yoktur.

İnce’den Peker açıklaması:  İktidar 90’ların baş aktörleriyle kankaymış

Memleket Partisi Genel Başkanı İnce, organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş Sedat Peker’in iddialarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

"Cumhuriyet savcıları neredesiniz? Siz Cumhuriyeti korumakla görevli değil misiniz? Neden sesiniz çıkmıyor sizin?" diye soran İnce konuyla ilgili her hangi bir adım atılmadığını belirterek, "Bu iktidar 'Türkiye'yi 90'lara döndürmeyeceğiz' diye hep korkuttu. Meğer bu iktidar, 90'ların baş aktörleriyle kankaymış." dedi.

Binali Yıldırım’dan açıklama: Gerekeni yapacağız

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Sedat Peker’in açıklamaları ile ilgili, "Gereken açıklamayı yaptım. Hukuki yollar açık, biz de gerekeni yapacağız" 

Başkan Savaş: Belediyeler eşit denetlensin

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, belediyelerin denetlenmesinden rahatsız olmadıklarını ancak iktidar ve muhalefet partisi belediyelerinin denetimlerinin aynı ölçüde ve eşit yapılması gerektiğini söyledi.

Sedat Peker’in kardeşinin gözaltına alınma nedeni belli oldu

Muğla'da polisin düzenlediği operasyonda gözaltına alınan suç örgütü lideri Sedat Peker'in kardeşi Atilla Peker ve koruması Yunus Olcay'ın, polisteki işlemleri sürüyor. Atilla Peker'in ruhsatsız silah bulundurmaktan dolayı gözaltına alındığı, sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal etmesi nedeniyle de Olcay ile birlikte toplam 6 bin 300 lira ceza uygulandığı öğrenildi.

Venezuela’dan peynir ithalatı Meclis gündeminde

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Venezuela’dan sıfır gümrük vergisiyle peynir ithal edilmesini Meclis’in gündemine taşıdı. "Gümrük vergisi neden sıfıra indirildi?" diye soran Yeneroğlu, Ticaret Bakanlığı’na kaç ton peynirin hangi gümrük kapılarından geldiğini ve bu ithalatı hangi şirketlerin yaptığını sordu.

Ahmet Davutoğlu beyaz gömlek giyip kampanya başlattı

Atılan mafya-siyaset ilişkisi iddiaları sonrasında Gelecek Partisi, "Beyaz gömleklerle huzurunuzdayız" diyerek 'temiz siyaset' kampanyası başlattı. Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, iktidara "İddialar doğru değilse delillerle savunun" diye seslendi.

Başkan Seçer: Gelin hep beraber Ankara’ya çıkarma yapalım

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Ben buradan Meclisime, kamuoyuna bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin Ankara’ya çıkarma yapalım hep beraber. Bize Ulaştırma Bakanlığı bir an önce ana konteynır limanımızı yapsın” dedi.

CHP’den Erdoğan’a çağrı: Hesap verin

CHP MYK toplantısı sonrası açıklama yapan Parti Sözcüsü Faik Öztrak mafya-siyaset-ticaret ekseninde ortaya dökülen iddialar hakkında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Öztrak,  "19 yıldır bu ülkeyi siz yönetiyorsunuz. Olan bitenin hesabını vermesi gereken de sizsiniz. Ortalığa saçılan korkunç iddiaların üstü beka hamasetiyle kapatılamaz. Esas bunların üzerine gidilmemesi devletin bekasını tehlikeye atar" dedi.

İYİ Partili Cesur: İktidarınız aile yapımızı bozdu

İYİ Partili Cesur, Bakan Derya Yanık'ın ocak-mart arasında aile içi şiddette kaydedilen yüzde 13’lük artış için 'tolere edilebilir bir artış' açıklamasına tepki gösterdi. “Yıllar içinde sizin bir parçası olduğunuz iktidarın aile yapımızı nasıl bozduğunu, kadına nasıl zarar verdiğini ‘tolere edilebilir, stres' falan diyerek saklayamazsınız” diye tepki gösterdi.

Fatih Tezcan hakkında soruşturma başlatıldı

Fatih Tezcan Twitter hesabından, “RT 5 Nisan 2021 tarihinde Mehmet Ağar ve diğer sanıkların beraat kararlarını bozan İstinaf Mahkemesi kararına ve Heyetin isim listesine ulaştım” diyerek heyet başkanı ile iki üye hakimin ismini kapalı olarak ve ‘bilgisi olanlar için' ifadesiyle bir cep telefonu numarası paylaşmıştı.

Her taşın altında ‘beşli çete’ var

Mafyalaşan rejimin ortasında yaşanan kavga, siyasetin finansmanını yeniden tartışmaya açtı. İktidardan iş dünyasına ve mafyaya uzanan ilişkiler yumağında kamu ihalelerine ayrı bir paragraf açmak gerekiyor.

Kayıp ilanı: Görevini yapacak Cumhuriyet Savcısı aranıyor!

“Kayıp Aranıyor” başlıklı ilanda CHP’li Alpay Antmen, şu ifadeleri kullandı:

“Son günlerde sadece Türkiye’yi değil, dünyayı da sarsan iktidar-mafya-katliam-uyuşturucu iddialarını soruşturarak harekete geçecek; ülkemiz üzerindeki karanlık ve kirli elleri ortaya çıkarmak için görevini yapacak bir Cumhuriyet Savcısı aranıyor.”

Bakan Soylu’dan kaçamak yanıtlar

Peker’in suçlamalarının odağında yer alan Soylu, gazetecilerin karşısına çıktı. Soylu, kendi kaderiyle partinin kaderinin ayrılamaz bütün olduğunu vurguladı. AKP kaynakları ise parti içinde ciddi krize işaret ediyor.

Meclis yine AKP için çalıştı

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde TBMM’nin yasama yetkisinin, Saray’da hazırlanarak gönderilen teklifleri yasalaştırmak dışında bir işlevi kalmadı. AKP milletvekillerinin içeriğini bile bilmedikleri sadece imzaladıkları yasa teklifleri birbiri ardına yasalaşırken muhalefete ait olanlar komisyon gündemlerine bile gelmedi.

Soylu'nun 'Tehdit yoktu' açıklamalarına Kaftancıoğlu'ndan yanıt: Yalancı

İstanbul CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, ''CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun korumalarını aldım. 

Tehdit yoktu'' ifadelerine yanıt verdi.

 ''Yalancı! Madem tehdit yoktu (kendisinden daha büyük tehdit yok bu arada) öncesinde ne diye yakın ardından özel koruma statüsüne alınmışım? Sonrasında ise cevap hakkımı kullandırırlarsa yayında söyleyeceğim. Suç örgütleri ile tuttuğu işler ortalığa dökülen devletin utanç vesikası içinde bulunduğu kirliliği başkalarına yapıştırmaya çalışmakta'' ifadelerini kullandı.

Genel kurulda ‘Sayın’ tepkisi

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi(HATSU) Genel Kurulu’nda “Sayın” yaşandı. AKP grubunun salgın nedeniyle su fiyatlarında değişikliğe gidilmesi ile ilgili hazırladığı önergede Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli için kullanılan "Sayın” ifadesinin CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener için kullanılmaması tepki topladı.

..::PİYASALARDA SON DURUM::..

Döviz: Yeni haftanın ilk saatlerinde 8,40'ın altına geriledikten sonra dün, gün boyu 8,38 civarında dengeli bir seyir izleyen dolar/TL, bu sabah da benzer seviyelerde seyrediyor. Dolar/TL 8,38-8,39 bandında değerlenirken euro/TL ise 10,27'nin hemen üzerinde işlem görüyor.

Piyasalar: Asya borsaları Wall Street'i takip ederek haftanın ikinci gününe yükselişle başladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 yükselerek son iki haftanın zirvesini gördü. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,6; Avustralya borsası yüzde 0,7 artıda. Çin borsaları finans, tüketim ve turizm şirketlerindeki yükselişten güç bularak 2,5 ayın zirvesini gördü. Çin'de lokomotif hisse endeksi CSI300 yüzde 2'ye yakın yükselişte.

Altın ve petrol: Uluslararası piyasalarda spot altınını ons fiyatı 1.880 doların hemen altında işlem görürken brent petrolün varil fiyatı üst üste üçüncü gününde de yükselerek 68,50 dolar civarında.

 

GÜNÜN AJANDASI

10:00 - TÜİK Mayıs ayı Sektörel Güven Endekslerini açıklayacak. Geçen ay Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 2,0, Perakende Sektörü Güven Endeksi yüzde 5,6 düşüş göstermişti.

10:00 - TCMB Mayıs ayına ilişkin kapasite kullanım oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini duyuracak. Kapasite kullanımı Nisan ayında  yüzde 75,9 olurken, Reel Kesim Güven Endeksi 111,0 puan olarak  açıklanmıştı.

Haftanın ilk günü olduğu gibi Hazine bugün de iki ihale birden yapacak. Hazine 532 gün vadeli sabit kuponlu tahvil ile 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden piyasaya sunacak. Sabit kuponlu tahvilde en  son ortalama faiz yüzde 18,11 olurken, değişken faizli tahvilde yüzde 7,28 olarak gerçekleşmişti.

Almanya'da final GSYH (09.00) ve Ifo İş Ortamı Endeksi (11.00) açıklanacak.

Avrupa Birliği(AB) Liderler Zirvesi'nin ikinci gün oturumları yapılacak (10.00). 

ABD'de açıklanacak FHFA Konut Fiyat Endeksi, S&P Case Shiller Konut Fiyatları (16.00) ve yeni konut satışları (17.00) ile konut piyasasında yaşanan gelişmeler takip edilecek. ABD'de ayrıca Philadelphila Fed imalat Dışı Aktivite Endeksi (15.30), Conferance Board Tüketici Güven

Endeksi, Richmond Fed İmalat Endeksi (17.00), API petrol stokları (23.30) verileri bulunuyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, konuşma yapacak (17.00).

Çocuklara ‘Bireysel Emeklilik’ yürürlüğe girdi

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 18 yaş altı vatandaşların kapsama alınmasına imkan tanınacak yasa yayımlandı.

Ekmek, makarna ve ete büyük zam yolda

Buğday, arpa, kırmızı mercimek ve mısır gibi ürünlerde bu yıl kuraklık nedeniyle kayıplar artarken, vatandaş gıda ürünlerini pahalı tüketmek zorunda kalacak.

Havada katmerli zarar

Zafer Havalimanı’nda terminalden geçmeyen yolcu için devletin, bu havalimanına uçmayan yolcu için de devlet kurumu THY’nin zarar ettirildiğini söyleyen Dr. Suat Sarı, “Devlet iki koldan zarar ettiriliyor” dedi.

İşsizin 33.1 milyar lirası nereye gitti?

Hükümetin, İşsizlik fonundan geri ödemek üzere alıp kullandığı emanet paranın bugünkü karşılığı 33.1 milyar lirayı, döviz karşılığı ise 58 milyar lirayı aşıyor.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alındı

Cumhurbaşkanı kararıyla Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevinden alındı ve yerine Prof. Dr. Semih Tümen atandı.

Raporda, 2 tanesi, “İBB Karayolu Geçişleri ve Altyapı” başlığıyla yer almak üzere, Fizibilite Raporu'nda toplam yedi tane köprü bulunduğu görüldü.

Raporun yerel seçimlerden, önce tamamlandığını belirten Toker, "Toplam yatırım tutarı 2 milyar 855 milyon ABD Doları olan yedi köprünün modeli konusunda raporda netlik yok. Ama geçişlerin bedava olmayacağını tahmin etmek zor değil. İzleyip göreceğiz" yorumunu yaptı.

Enerji Bakanı: Yeni sondajlar yapabiliriz

Enerji Bakanı Dönmez, "Akdeniz'de birkaç doğalgaz sondajımız daha olabilir; Karadeniz'de her yeni keşif ile rezerve ilave olmasını bekliyoruz" dedi.

Turist sayısı yüzde 35 düştü

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçiler yıllık bazda, Nisan'da yüzde 3,162 artarken, yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 35.64 azaldı.

Ağbaba: Artan iflaslar desteklerin yetersizliğini gözler önüne seriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba iktidarın esnafa verdiği göstermelik desteklerin esnafın gelir kaybını karşılamaktan uzak olduğunu ve iflaslara engel olamadığını söyledi. Ağbaba, sadece nisan ayında 7 bin 75 esnafın iflas ettiğini belirterek, 2021 yılının ilk 4 ayında iflas eden esnaf sayısının ise 36 bin 112 ‘ye yükseldiğini açıkladı.

Beyaz eşyada iç satış ve ihracat arttı

Beyaz eşya sektöründe Nisan ayında iç satışlar altı ana ürün bazında yüzde 54, ihracat da yüzde 176 artış kaydetti.

Soğan ve patates üreticisi 2021’de tamamen zarar etti

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, soğan ve patates üreticilerinin dertlerini dinledi. Büyük mağduriyet yaşayan çiftçiler, 2021 yılında tamamen zarar ettiklerini söyledi.

Reuters’a konuşan isimlerden Erdoğan yorumu: Nabız yokluyor

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan kaynaklar, Çarşamba günü 20 büyük ABD şirketiyle Türkiye'ye yatırımı görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşımını ve planlarını yorumladı.

Uçağı zorla indirilen Belaruslu gazeteci kamera karşısında

Sahte bomba ihbarıyla indirilen uçakta gözaltına alınan Belaruslu muhalif gazeteci Roman Protasevich'in yeni görüntüleri ortaya çıktı. Sorgusunun ardından kamera karşısına geçirilen Protasevich, sağlık durumunun iyi olduğunu söylerken hükümet karşıtı protesto organize ettiğini itiraf etti.

Cenevre’de yüz yüze görüşeceği iddia edildi

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in haziran ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde görüşeceği iddia edildi

Snowden’dan ABD’ye ‘uçak’ göndermesi

Rusya’ya kaçan ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, Belarus’un muhalif gazeteciyi gözaltına almak için Rynair’e ait yolcu uçağını zorla indirmesine ilişkin ABD’ye gönderme yaparak, “Muhalifleri tutuklamak için uçakları indirmek her zaman çirkin olmuştur” dedi.

İki ülke arasında ipler gerildi! Diplomatlar sınır dışı ediliyor

Letonya'nın başkenti Riga'daki Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası'nda Belarus bayrağı yerine Belaruslu muhaliflerin kullandığı kırmızı-beyaz renkli bayrağın göndere çekilmesinin ardından Belarus, Letonya Minsk Büyükelçisi dahil tüm Letonya diplomatik çalışanlarını sınır dışı etme kararı alırken, Letonya da karşılıklılık esası uyarınca tüm Belaruslu diplomatları "istenmeyen kişi" ilan etti.

AB’den Belarus’a yaptırım sinyali

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Avrupa Konseyi Özel Toplantısı öncesi yaptıkları açıklamalarda Belarus’a Rynair krizi nedeniyle yaptırım uygulayacakları sinyalini verdiler. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Farklı yaptırım seçeneklerini tartışacağız" dedi.

Devlet başkanı, başbakan ve savunma bakanı tutuklandı

Mali ordusunun geçtiğimiz sene ağustos ayında yapılan darbenin ardından kurulan geçiş hükümetinin Devlet Başkanı Bah Ndaw, Başbakanı Moctar Ouane ve Savunma Bakanı Souleymane Doucoure’nu başkent Bamako'nun dışındaki Kati'de bulunan bir askeri üsse götürdüğü bildirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.