1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (31 Mayıs 2021)

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (31 Mayıs 2021)

Haftanın ilk gününe Türkiye ve dünya bu haberlerle uyandı. İşte, gündeme damgasını vuran en çarpıcı başlıklar...

A+A-

Bugün Türkiye'nin gözü kulağı saat 15.00'te başlayacak olacak Kabine toplantısında olacak. Kabine'nin iki hafta aradan sonra toplanarak kademeli normalleşme ile ilgili yeni adımları görüşecek. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kademeli normalleşme takvimini açıklarken, yasakların kalkacağı tarih olarak 1 Haziran'ı işaret etmişti. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P), yıllık takviminde cuma günü görülen Türkiye için bir değerlendirme raporu yayımlamadı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir ile İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk kez yüz yüze yapacağı görüşmede insan hakları ihlallerini gündeme getireceğini ifade etti.

Beyaz Saray altyapı, eğitim ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik harcamaları arttıracak 6 trilyon dolarlık bütçe teklifini cuma akşamı açıkladı.

Çin'de imalat sektöründü büyüme Mayıs ayında, ham madde maliyetlerinin 2010'dan bu yana görülen en hızlı artışı göstermesinin etkisi ile düşüş gösterdi.

Çin Merkez Bankası Yuan için ABD Doları karşısında günlük hareket bandı orta noktasını son 3 yılın en yüksek seviyesinde belirledi. Ticaret ağırlıklı kur sepeti endeksi de 2016'dan bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA) verilerine göre, İran enerji sektörüne uygulanan yaptırımlara rağmen Mart ayında İran'dan 1 milyon 33 bin varil petrol ithalatı yapıldı.

İşte Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 134 CAN KAYBI, 6 BİN 933 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın 30 Mayıs gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde 6 bin 933 kişi pozitif çıktı. Hasta sayısı 582, iyileşen hasta sayısı ise 10 bin 763 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle 134 kişi daha yaşamını yitirirken, toplam can kaybı 47 bin 405'e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►28  Mayıs:  220 bin 162
►29  Mayıs:  222 bin 613 
►30 Mayıs:  218 bin 957 

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ’NDEN VARYANT VİRÜS UYARISI

Birçok varyantın bulunduğu ülkelerden Türkiye'ye gelişte karantina uygulanmadığını vurgulayan TTB, "Yeni varyant tehlikesini önleyebilmek için hangi ülkeden gelindiğine bakılmaksızın en az 14 gün karantina uygulanmalıdır" çağrısında bulundu.

SEDAT PEKER'İN YENİ VİDEOSUNA SARAY'DAN İLK YORUM

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, suç örgütü lideri Sedat Peker’in yeni videosu ardından “Şer ittifaklarının emrinde olduğunu ortaya koymuştur” yorumu yaptı.

İSMAİLAĞA CEMAATİNDEN SEDAT PEKER AÇIKLAMASI

İsmailağa Cemaati suç örgütü lideri Sedat Peker ile ilgili bazı haber ve paylaşımlar için açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Cemaatimizin ismini illegal yapılanmalar, mafya ve çete organizasyonlarıyla bir araya getirmeye ve kamuoyunu bu minvalde yönlendirmeye yönelik yapılan art niyetli sözde haberler, amacı yıllardır değişmeyen belli odakların beyhude çabasından ibarettir" denildi.

ANKARA BAROSUNDAN AKP'NİN MİNİ İNFAZ PAKETİNE TEPKİ

AKP’nin Meclis’e sunduğu ‘mini infaz’ paketini eleştiren Ankara Barosu, teklifin hukuk sistemini geri dönüşü olmayan bir yıkıma uğratarak belirli kişilerin esiri yapacağını belirtti. Baro söz konusu teklifle, savcıların hukuki nitelendirme ve takdir hakkında müdahale edilmesine yasal zemin hazırlanacağını ifade etti.

İSTANBUL EMNİYETİNDE DEPREM

İstanbul'da yürütülen 'rüşvet ve görevi kötüye kullanma soruşturması' kapsamında 2'si avukat, 4'ü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru gözaltına alındı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada bir polis ve bir avukatın tutuklandığı, idari soruşturma başlatıldığı, tedbiren Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü'nün görev yeri değiştirildiği ve aynı şubede görevli 7 rütbeli personelin de görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

SOYLU'NUN ŞİRKETİ PEKER'İN AÇIKLAMALARINI REDDETTİ

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddiaları ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kurucusu olduğu şirket Engin Sigorta, yaptığı açıklama ile iddiaları reddetti.

CAN DÜNDAR'A "ASILMAYI HAK ETTİN" YAZILI MESAJ

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in son videosunun ardından YouTube’dan açıklama yapan gazeteci Can Dündar, Suriye’ye giden TIR’lar konusunda yaptığı haber nedeniyle cezaevinde yatarken, kendisine “Vatana ihanet ettin, asılmayı hak ettin” şeklinde yazılı bir mesaj geldiğini ve bu mesajın Sedat Peker tarafından gönderildiğini söyledi.

KABİNE TOPLANIYOR: GÜNDEM KADEMELİ NORMALLEŞME

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Kabine toplantısında Covid-19 ile mücadele başta olmak üzere yurt içi ve dışındaki gelişmelerle ilgili ülke gündeminde önemli yer tutan konuların görüşülmesi bekleniyor.

SADAT: TERÖRİSTLERE TESLİM EDİLEN SİLAHLARLA İLGİMİZ YOK 

SADAT, suç örgütü lideri Sedat Peker’in, “SADAT benim üzerimden El Nusra’ya silah gönderdi” açıklamasına yanıt verdi. Yanıtta, “Şirketimizin Peker tarafından terörist gruplara teslim edilen silahlarla hiçbir ilişkisi yok” denildi.

SANCAK: SURİYE'DE BİR KİBRİT ÇÖPÜ KADAR TİCARETİM OLMADI

Sedat Peker'in Suriye'den yasa dışı ticarette rolü olduğunu ve Berat Albayrak'ı evinde misafir ettiğini iddia ettiği Murat Sancak, iddiaları yalanladı.

İMAMOĞLU’NU SUÇLAYAN YSK ÜYESİYLE YILDIRIM AYNI KAREDE

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında hazırlanan iddianamede, suçlayan taraf olan YSK üyesi ile, Binali Yıldırım’ın oğlu ve avukatı Venezuela’da aynı kareden çıktı.

AKP’Lİ BELEDİYEDE İHALE OYUNLARI

Başakşehir Belediyesi’nin ihale oyunları, CHP’li meclis üyelerince hazırlanan raporda tek tek anlatıldı. Buna göre, düşük teklif veren şirketler komik gerekçelerle elendi, milyonlarca liralık ihaleler yandaşlara verildi.

BOĞAZİÇİ ÖĞRETİM ÜYESİ İÇİN TENCERE TAVALI EYLEM 

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör atamasına karşı çıkan ve öğrencilere destek veren öğretim üyesi Feyzi Erçin'in ders vermesine onay verilmediği haberlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi'nin bulunduğu Rumeli Hisarüstü Mahallesi'nde tencere tava sesleri yükseldi.

MERAL AKŞENER: İSTANBULLU DAHA NE YAPSIN

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'Kanal İstanbul denilen o ucube sistemin oluşmasını engellemek için bir 31 Mart'ta Sayın İmamoğlu'nu, Millet İttifakı'nın adayını belediye başkanı olarak tercih etti. İstanbullu daha ne yapsın, yönetimi değiştirdi.' dedi.

ATATÜRK’E HAKARET EDEN İMAM YÖK BAŞKANININ KAYINPEDERİ

Yekta Saraç’ın babası Muhammed Emin Saraç’ın cenaze namazını, dünürü Mustafa Demirkan kıldırdı. Erdoğan ile Demirkan’ın yakın arkadaş olduğu belirtildi.

TEPKİ DİNMİYOR: İSKİLİPLİ ATIF’I ARATMIYOR

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı etkinlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk'e imam tarafından lanet okunmasına sert tepki gösterdi, “Bunlar Atatürk ve milli mücadele düşmanı İskilipli Atıf'ı bile aratmıyorlar” dedi.

 AT YOLU YAPACAĞIZ DİYE ORMANI TALAN EDİYORLAR

Ordu'nun Altınordu ilçesinde bulunan Yoroz Kent Ormanında AKP'li Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından at binmek için yol yapılacağı belirtilerek çalışma başlatıldı. Çalışmanın yapıldığı alana giden CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, yapılan yolun 2 araç yan yana geçebilecek şekilde geniş bir şekilde olduğunu söyleyerek, belediyenin Orman Müdürlüğü'nden izin almadan ağaçları kestiğini ve ormanı tahrip ettiğini ileri sürdü.

MİLLET BAHÇELERİ BAKANLIK BÜTÇESİNİ BEŞE KATLADI

Bütçesi 3.3 milyar lira olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı millet bahçeleri için 16 milyar lira ayırdı. Rakam neredeyse bakanlık bütçesinin 5 katını buluyor.

PİYASALARDA SON DURUM

Yurt içinde büyüme verileri günün en önemli verisi olarak ön plana çıkarken kademeli normalleşme sürecinde yeni adımların ve takvimin açıklanmasının beklendiği Kabine toplantısı izlenecek. Yurt dışı piyasalarda ise ABD ve İngiltere piyasalarının tatil olduğu haftanın ilk gününde Almanya enflasyonu ve OECD'nin 37 ülkeye ilişkin ekonomik görünüm raporu açıklanacak.

Döviz: Geçen haftanın son işlem gününde 8,6136 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL, oldukça kritik verilerin açıklanacağı haftaya 8,57 düzeyinde yatay bir başlangıç yapıyor. Euro/TL ise hafif yukarı yönlü hareketle 10,46-10,47'lerde değerleniyor. 

Piyasalar:  Asya borsaları, ABD'de Mayıs ayı işsizlik rakamlarının istihdamdaki öngörülen toparlanmayı teyit edeceği ve böylece küresel ekonomideki toparlanmanın devam edeceği beklentisiyle kazanımlarını üçüncü haftada da sürdürdü. Geçen haftayı yüzde 2,2 kazanımla kapatan Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi bugün yüzde 0,3 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,7 düştü. Çin lokomotif hisseleri yüzde 0,4 geriledi. 

Altın ve petrol: Geçen hafta 1.912 dolar ile 8 Ocak 2021'den bu yana yaklaşık 6 ayın en yüksek seviyesini gören spot altının ons fiyatı, haftanın ilk gününde 1.907 dolar düzeyinde. Petrol fiyatları ise 69 doların hemen üzerinde işlem görüyor.

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI

Yurt içinde yeni haftaya önemli bir veri ile başlanacak. TÜİK, yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamlarını açıklayacak (10.00).

Türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9, yılın  tamamında yüzde 1,8 büyümüştü. Beklentiler ilk çeyrek bazında yüzde 6,5; 2021 yılı için ise yüzde 5,5 büyüme yönünde oluştu.

TÜİK motorlu kara taşıtları verilerini de açıklayacak. (10.00)

Almanya'dan gelecek enflasyon verileri, Avrupa'nın en ön plana çıkan gündemi olacak (12.30). Almanya'da Nisan ayında enflasyon aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 2,0 artış göstermişti. 

OECD'nin 37 üye ülkeye ilişkin tahminlerini içeren "Ekonomik Görünüm Raporu" açıklanacak (12.00).

ABD ve İngiltere piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacaklar.

MÜTEAHHİTLER DE EKONOMİYE İSYAN ETMEYE BAŞLADI

AKP iktidarında en fazla zenginleşen kesimlerden biri olan müteahhitler de ekonomiden şikayet etmeye başladı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, “İnşaat demirinde son bir yılda kaydedilen yüzde 116'lık fiyat artışı ne enflasyon, ne de kur artışı ile açıklanamamaktadır. Etkin ve adil bir fiyat farkı düzenlemesi ihtiyacı artmıştır” dedi.

ZİNCİR MARKETLERDE SİGARA SATIŞINA YASAK GELİYOR

Hükümet, zincir marketlere sigara satışına yasak getirerek bakkal gibi küçük işletmeleri korumayı amaçladığı iddia edilen yasa teklifini Meclis’e getirmeye hazırlanıyor. Kararla birlikte, 1500 metrekare altındaki zincir marketler sigara, kırtasiye, elektronik eşya gibi ürünleri satamayacak.

İCRA DOSYALARI VE HACİZLER ARTACAK

Salgının başından bu yana piyasaya kredi pompalanıyor. Bankaların alacaklarına esneklik tanıyan düzenlemede sona geliniyor. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, ötelemenin bitmesiyle icra ve hacizlerin artacağını söyledi.

KUSURSUZ SÜRÜCÜYE SİGORTA CEZASI

Trafik kazalarında hiç kusuru olmayan araç sahiplerinin sigortacılardan aldığı değer kaybı tazminatı aşağı çekiliyor. Vatandaş büyük zarara uğrayacak. Örneğin kaza öncesinde piyasa değeri 100 bin lira olan bir araç, kaza sonrası boya veya değişen parçalar nedeniyle 92 bin liralık değere düşmüşse 8 bin liralık kaybın tamamı araç sahibine ödeniyor. Aracın eski ya da yeni olduğuna bakılmıyor. Ancak ‘kullanılmışlık düzeyi' ifadesi eklendiğinde aracın yaşı ve kilometresi de hesaba dahil olacak ve bu sefer kusuru olmayan araç sahibi 8 bin liralık kayba uğradığı halde örneğin 2 bin lira tazminat alabilecek. Kilometresi 165 bini aşan yüksek kilometreli araç sahiplerine ise bir kuruş bile ödenmeyebilecek.

TÜRSAB: YABANCI ZİYARETÇİ SAYISI 2.7 MİLYONA GERİLEDİ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Son Verilerle Türkiye Turizm İstatistikleri Raporu'nu açıklandı. Rapora göre, 2020 yılının aynı dönemine göre ilk 4 ayda turist sayısında yüzde 35’lik, 2019 yılına göre ise yüzde 68.5’lik düşüş yaşandı. 2019 yılında aynı dönemde 8.7 milyon yabancı ziyaretçi gelen ülkemizde, geçtiğimiz yıl ziyaretçi sayısı 4.2 milyona, bu yıl ise 2.7 milyona geriledi.

TURİZM CENNETİNDE ‘SIFIR’ VAKA! ESNAF ÇAĞRI YAPTI

İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'de dün itibariyle corona virüsü vakasına rastlanmadığı belirtildi. Turizmciler ve esnaf, tatilcileri Çeşme'ye davet etti.

1 GÜNDE SINAVSIZ MEMURİYET

Sayıştay’ın AKP’li belediyelerde yaptığı incelemede ortaya çıktı. Milyonlarca genç KPSS’de ter dökerken belediyelerin özel kalem müdürlüğüne istisnai kadro üzerinden atama yapılıyor. Kimi bir, kimi on gün çalışıyor. Sonra memur oluyor.

İNGİLTERE İLE YENİ DÖNEMDE UYGULANACAK MENŞE KARARLARI

Türkiye ve İngiltere arasındaki STA kapsamında menşe kurallarının uygulanmasına ilişkin esaslar belirlendi. Türkiye'ye ithal edilen ürünlerin toplam kıymetinin küçük paketler için 500 euroyu veya yolcunun kişisel eşyasını oluşturan ürünler için 1200 euroyu aşmadığı hallerde, menşe beyanı ibraz edilmesi gerekmeyecek.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NUN SÖZLERİ KOMŞUYU KÜPLERE BİNDİRDİ

Dün resmi temaslar için Yunanistan'a giden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamalar iki ülke arasında gerilimi yükseltti. Zorlu geçen 2020'nin ardından bu yıl normalleşmeye başlayan ilişki tekrar gerildi. Çavuşoğlu’nun Yunanistan’ın kuzeyinde yaşayan Türk azınlıklar ile ilgili yaptığı açıklamalara Yunanistan’dan çok sert bir açıklama geldi. Reuters haber ajansı Çavuşoğlu’nun, “Bizim, Türkiye’de Rum Ortodoks Kilisesi ve Rum azınlıklara verdiğimiz hakları Yunanistan’ın da Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlıklara vermesini istiyoruz” sözlerine Atina yönetiminin çok sert bir yanıt verdiğini aktardı.

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi hesabından paylaşılan videoya ateş püsküren Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandros Papaioannou, “Türkiye’nin sürekli gerçeği bozma çabaları ve burada yaşayan vatandaşların haklarının olmadığına ya da ayrımcılığa uğradıklarına dair iddiaları temelsiz ve tamamen yanlıştır” dedi.

İNGİLTERE ŞAŞKIN: BAŞBAKAN JOHNSON GİZLİCE EVLENDİ

İngiltere'nin çok okunan gazetelerinden Mail on Sunday yayınladığı özel haberde; Başbakan Boris Johnson'ın çocuğunun da annesi olan Carrie Symonds ile dün gizli bir törenle evlendiği ortaya çıkardı.

ABD'NİN MERKEL’İ İZLEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA), Danimarka'nın yardımıyla başta Angela Merkel olmak üzere çok sayıda Avrupalı üst düzey politikacıyı izlediği ortaya çıktı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.