1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve Dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (16.07.2021)

Türkiye ve Dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (16.07.2021)

Ortakses.com Haber masası olarak sizler adına derlediğimiz "Türkiye ve Dünya gündemi"ni aşağıda bulabilirsiniz...

A+A-

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 48 CAN KAYBI, 5.103 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin günlük COVID-19 tablosunu açıkladı. 15 Temmuz verilerine göre, 232 bin 257 test yapıldı. Son 24 saatte, 7 bin 304 yeni vaka tespit edilirken 48 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan 5 bin 103 kişi de sağlığına kavuştu.

Gaziantep ve Konya kırmızı kategoriden çıktı

Güncel tabloyu sosyal medya hesabından açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Gaziantep ve Konya kırmızı kategoriden çıktı. Sıra Kahramanmaraş, Aksaray ve Adıyaman’da. Bayrama kadar aşımızı olarak güvenle bayramı karşılayalım.” dedi.

Aşılamada son durum

Güncel verilerde, salgına karşı devam eden aşılama çalışmalarıyla ilgili son bilgiler de yer alıyor. Buna göre, birinci doz Türkiye ortalaması yüzde 62.12, ikinci doz ortalaması yüzde 30.78, birinci, ikinci ve üçüncü doz toplamı ise 61 milyon 125 bin 726 oldu.

En yüksek aşılama oranına sahip iller; Muğla, Çanakkale, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Amasya, Eskişehir, Aydın, İzmir, Bilecik.

En düşük aşılama oranına sahip iller; Bitlis. Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Muş, Batman, Bingöl, Iğdır, Gümüşhane

Hekimlik Andı’ndan ‘ayrım yapmama’ ilkesinin çıkarılmasına TTB’den tepki

Türk Tabipler Birliği (TTB), Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) bir yazı göndererek Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde Hekimlik Andı'nda "ayrım yapmama" ilkesinin çıkartılarak okutulmasına “Uluslar arası kurallar çiğnenerek yemin ettirilmiştir” tepkisini gösterdi, Cenevre Bildirgesi’ni hatırlattı.

Ekrem İmamoğlu'ndan 15 Temmuz uyarısı: "Tehdit ve tehlike hala var!"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 14 kişinin hayatını kaybettiği Saraçhane’deki İBB binası önünde düzenlenen anma töreninde konuştu. İmamoğlu, "Halen bu tehdit ve tehlike vardır; yarınlarda var olacaktır" diyerek uyarıda bulundu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, İBB’yi devre dışı bıraktı

İBB’nin elinden Galata Kulesi ve Taksim Gezi Parkı’nı alan Vakıflar Genel Müdürlüğü, şimdi de Eyüpsultan’da yapacağı Kültür Merkezi’nin imar planlarında İBB’yi devre dışı bıraktı. İBB Planlama Müdürlüğü, değişikliği “yetki gaspı” olarak değerlendirdi.

İYİ Partili Sezgin: MKE’nin içi boşaltılıp bazı kişi ve
gruplara istihdam mı yaratılacak?

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) anonim şirkete dönüştüren kanunun kabul edilmesinin ardından kurumda çalışan personelin karşılaştığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yanıtlanması talebiyle önerge veren Sezgin,"MKE’nin içi bilinçli olarak boşaltılarak, bazı kişi ve grupların istihdamı için kadro yaratılmaya mı çalışılmaktadır?” diye sordu.

Erdoğan’ın görevden aldığı başkanlara 2 yıl daha maaş

İYİ Partili Durmuş Yılmaz, BDDK Başkanı’nın görevinden ayrıldıktan sonra iki yıl boyunca maaşını almaya devam ettiğini iddia ederken CHP’li Bülent Kuşoğlu ise Merkez Bankası'nın görevden alınan eski başkanlarının da maaş almaya devam ettiğini iddia etti. Üstelik bunun sadece MB ve BDDK ile sınırlı olmadığı kamudaki tüm üst düzey yöneticiler için geçerli olduğu belirtildi.

Erdoğan: Bu alçaklığın hesabını sormaya devam edeceğiz

Bu alçaklığın hesabını yakaladığımız, tespit ettiğimiz tüm hainlerden sorduk, sormaya devam edeceğiz" diyen Erdoğan, "Gezi olaylarıyla sosyal çatlaklar oluşturmaya çalışanlar, aslında milletin bünyesine birlik ve beraberlik aşısı yaptıklarını göremediler" şeklinde konuştu.

AKP’li Kurtulmuş: 15 Temmuz başarılı olsaydı
Türkiye yabancı güçler tarafından işgal bile edilebilirdi

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "15 Temmuz başarılı olsaydı bugün Türkiye, Allah muhafaza bölünmüş bir ülke olurdu. Bugün Türkiye'nin Suriye'den farkı kalmazdı. Eğer 15 Temmuz başarılı olsaydı Türkiye yabancı güçler tarafından işgal bile edilebilirdi" dedi.

Soylu: Meclis’in kapısını kanırttım, aklıma
‘Meclis’in kapısını kırdı’ derler geldi ve durdum

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz 2016’da düzenlenen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananları anlattı.

Süleyman Soylu: Yemin olsun ki bırakmayacağız

İçişleri Bakanı Soylu, "15 Temmuz'dan bugüne kadar İçişleri Bakanlığı olarak, 135 bin 916 FETÖ operasyonu, 312 bin 121 gözaltı yaptık.

Yemin olsun ki bu devletin içinde bu milletin içinde bir tane bile FETÖ’cü çer çöp bırakmayacağız. Ne pahasına olursa olsun bunları son nefesimize kadar takip edeceğiz” dedi.

TBMM Başkanı Şentop’tan 15 Temmuz açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, 15 Temmuz'da halkın devlete sahip çıkmak için sokaklara döküldüğünü belirterek, "Darbenin en büyük hedeflerinden bir tanesi milli iradenin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisiydi” dedi.

Emine Erdoğan 15 Temmuz anmasında gözyaşlarına hakim olamadı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı ile Demokrasi Müzesi Açılış Töreni’ne katılan Emine Erdoğan, 15 Temmuz'da direnen vatandaşların yaşadıklarının paylaşıldığı görüntüleri izlerken gözyaşlarına hakim olamadı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan "FETÖ imamı" tepkisi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, FETÖ'cü bazı isimlere "FETÖ imamı" denmesine tepki gösterdi. Erbaş, "İmam' isminin FETÖ'nün temsilcileri için kullanılması kabul edilemez" dedi.

AKP'li hesaplardan Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ iftirası!

15 Temmuz'un yıl dönümünde AKP'ye yakın bazı hesaplar, Kemal Kılıçdaroğlu'nun başka bir medya organına verdiği röportajı, "Kılıçdaroğlu FETÖ yayın organına konuştu" diyerek servis etti.

CHP'li Özel'den 15 Temmuz açıklaması:
Neden kışlaları FETÖ'cülere terk ettiniz?

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, darbeyi önleyici tedbirlerin neden alınmadığını söyleyerek, "Neden kışlaları FETÖ'cülere terk ettiniz?" diye sordu.

Boğaziçililer’den ‘Melih Bulu’ya şarkılı gönderme

Melih Bulu'un gece yarısı Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevinden alınmasını öğrenci ve öğretim üyeleri sevinçle karşıladı, şarkılar eşliğinde eğlendi. Boğaziçililer "Bu devirde kimse sultan değil, hükümdar değil, bezirgan değil" şarkısı eşliğinde dans etti.

Davutoğlu’ndan Erdoğan’a Boğaziçi Üniversitesi çağrısı

Gelecek Partisi Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, Prof. Dr. Melih Bulu'nun görevden alınmasının ardından sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yeni rektör ile ilgili çağrı yaptı. 'Değer miydi, sayın Erdoğan?' diye soran Davutoğlu, "Şimdi yeni bir atama yapacaksınız, bari bu kez inadına bir adım atmayın" ifadelerini kullandı.

Devlet kanal yaptı, suyu unuttu

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yaklaşık 10 köyün sulanması için yapılan kilometrelerce uzunluğundaki sulama kanalına 1.5 yıldır su verilmemesi çiftçiyi isyan ettirdi.

Rize'deki sel felaketinde tablo ağırlaşıyor: 7 kişi hayatını kaybetti

Rize'de sağanak yağış sonrasında dereler taştı, heyelanlar meydana geldi. Yaşanan sel felaketindeki bilanço ise ağırlaşıyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye çıkarken, kaybolan 1 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.

Selin vurduğu ilçenin MHP’li başkanı isyan etti: Bakanlığın da suçu var

Rize'de 6 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin ise kayıp olduğu sel felaketinin ardından bölgede arama kurtarma ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Selden etkilenen ilçelerden biri olan Çayeli'nin MHP'li Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamayla isyan etti. Çiftçi, dere yataklarına ev yapan vatandaşların tek suçlu olmadığını belirterek, "İl Özel İdare'nin, belediyenin, AFAD'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da suçu var" dedi.

Bakan Pakdemirli: Gün içinde 20 yangın çıktı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gün içinde Türkiye genelinde 20 yangın çıktığını ve bunun 18'inin kontrol altına alındığını açıkladı.

Akdeniz ormanları yanıyor: Bazı bölgelerde evler boşaltılabilir

Adana, Antalya ve Mersin'de orman yangınları olduğu, Gülnar ve Aydıncık ilçe sınırlarında devam eden yangınlar nedeniyle ise Mersin’de evlerin boşaltılmasının gündemde olduğu kaydedildi.

Mansur Yavaş, flamingo ölümlerine ilişkin su politikalarına
dikkat çekti: Destek vermeye hazırız

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Tuz Gölü'nde yaşanan toplu flamingo ölümlerine ilişkin su politikalarının gözden geçirilmesine dikkat çekerek destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.

İstanbul Üniversitesi’nde “Soykırım Enstitüsü” kuruldu

Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazetede yayımlandı.

AKP’li belediyenin uzay merkezinin kapısına 5 ayda kilit vuruldu

AKP’li Karaköprü Belediyesi’nin El Battani Uzay ve Havacılık Bilim Merkezi’nin kapısına zincirle kilit vurulduğu, binaya Türk Kızılayı Teknoloji ve Bilim Merkezi tabelasının asıldığı ortaya çıktı.

Sedat Peker’den Anonymous’un iddiasına yanıt: Evet, bilgi saklıyorum

Suç örgütü lideri Sedat Peker, bilgi sakladığını iddia eden hacker grubu Anonymous’a yanıt verdi, "Bilgi saklıyor muyum? Evet saklıyorum, ancak her bilginin paylaşılacağı bir zaman elbet ki var. Kimse kusura bakmasın, ben kimsenin işine karışmam, ancak kendi işime de kimseyi karıştırtmam." dedi.

EKONOMİ

Dünya Bankası: 2021’de Türkiye’ye 1,5 milyar dolar destek verdik

Dünya Bankası, 2021’de Türkiye'ye toplam miktarı 1,5 milyar doları bulan 5 kritik kalkınma projesi için finansman desteği sağlandığını açıkladı.

Cengiz'e Bakanlığın Elektrik İhalesi Verildi: 114 milyon TL

AKP döneminde servetine servet katan Cengiz Holding, bu kez Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın elektrik ihalesini aldı. Cengiz, 114 milyon TL karşılığında 2022 yılı sonuna kadar bakanlığa bağlı binaları aydınlatacak.

TRT’nin eli vatandaşın cebinden çıkmıyor

TRT 2020’de enerji hasılat payından 1 milyar 215 milyon 447 bin TL, bandrolden ise 2 milyar 619 milyon 604 bin TL gelir elde etti. Yani gelirlerinin yüzde 88’i vatandaştan geldi.

İstanbul’da emlak vergisine fahiş zam, fiyatlar uçtu

İstanbul’da 2022 yılına ilişkin emlak vergi zam oranları belli oldu. İstanbul’un tüm ilçelerinde vergiye esas olan metrekare birim fiyatlarına fahiş zamlar yapıldı. Beykoz’un bazı mahallerinde bin 200 lira civarındaki metrekare birim fiyatı 10 kat zamlanarak 12 bin liraya kadar çıktı.

Yasak bitti, işten çıkarmalar başladı! İşçiler hakkını alamadan kovuldu

İstanbul Güngören Sanayi sitesindeki Neo-Trend Tekstil şirketinin 104 çalışanı, 1 Temmuz işten çıkarma yasağının bitmesiyle işten çıkarıldı. 104 işçinin yaklaşık 1.5 milyon TL’lik kıdem ve ihbar tazminatlarının verilmediğini belirten işçiler, şirket sahibi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını belirtti.

Yasak gelmeden işten atılacaklar listesi hazır

İşten çıkarma yasağının uygulandığı dönemde isimleri listelere yazılan işçilerin yasak kalkar kalkmaz işten atıldığı, son baharda salgının artması halinde işten atmaların hızlanacağı uyarısı yapıldı.

Mücadele sonuç verdi, işçiler kazandı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde faaliyet gösteren Uğur Soğutma Fabrikası’nda anayasal haklarını kullanıp sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 110 işçiden 82’isi, işe iade ve sendikal tazminat davasını kazandı.

Kola ve gazozlardan alınan ÖTV oranı yükseldi!

Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kola ve gazozlardan alınan ÖTV oranını yüzde 25’ten yüzde 35’e yükseltildi.

Kurban derisinde 'kayıp' 122 milyon lira

Dericiler yerel hammadde ihtiyacının yüzde 30’unun karşılandığı Kurban Bayramında piyasaya kayıtsız olarak giren 122 milyon TL değerinde derinin vergi kaybına yol açtığını belirtti.

ABD’li kimya devi Vinmar Türk şirketi Alfa’yı devralacak

Türk kimya şirketi Veser’i satın alan ABD’li Vinmar Group, Veser Kimya ile yetinmedi ve Türkiye’deki yatırımına bir yenisini daha ekledi. Vinmar, Türkiye’nin önemli tekstil kimya şirketlerinden Alfa Kimya ve bağlı firması Bursa Alfa Kimya şirketinin tamamını satın alıyor.

Yerli otomobil fabrikası fay hattına 500 metre mesafede

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Bursa'nın Gemlik ilçesi Gençali Mahallesi sınırlarında inşa edilen Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un fabrika zemininin depreme dayanıklı olmadığını söyledi.

 

DÜNYA

AB seyahat kısıtlamalarının kaldırılabileceği ülkeler listesini
güncelledi: Türkiye listede yok!

AB, seyahat kısıtlamalarının kaldırılabileceği ülkeler listesini güncelledi. Ukrayna listeye eklendi, Tayland ve Ruanda listeden çıkarıldı. Türkiye ise güncellenen son listede de yer almadı.

Almanya’da facianın boyutu artıyor! Ölü sayısı yükseldi

Almanya’da şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 59'a yükselirken, çok sayıda kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Şiddetli yağışlar Belçika'yı da vurdu: 9 can kaybı

Belçika’da etkili olan sağanak yağışların yol açtığı sel nedeniyle en az 9 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan selden en fazla etkilenen şehirlerden Liege'in bazı mahallelerinde halka evlerini terk etmeleri çağrısı yapıldı.

Toplu mezar dehşeti! Kazdıkça ceset çıkıyor…

Suriye'nin Afrin ilçesinde PKK/YPG/PYD terör örgütü tarafından vahşice infaz edilenlerin gömüldüğü toplu mezardan iki günde 68 ceset çıkarıldı.

Bulgaristan’da seçimi, şovmen Trifonov kazandı

Bulgaristan’daki erken genel seçimi, hiçbir kampanya yapmayan şovmen Slavi Trifonov’un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi yüzde 24,08 oranında oy alarak birinci sırada tamamladı. İTN, bu sonuçla parlamentoda 63 sandalye kazandı. Bulgaristan’da kurulacak yeni hükümetin parlamentoda 240 milletvekilinin en az 121’inden güvenoyu olması gerekiyor. Güvenoyu alınamazsa ülke yeniden erken seçime gidecek.

Lübnan’da hükümet kurulamadı, halk sokaklara döküldü

Lübnan’da hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri’nin hükümeti kurmakta başarısız olmasının ardından görevden çekilmesi ile halk yeniden sokaklara döküldü.

ABD, 'Rus kaynaklı' siber saldırı ve bilgisayar korsanlarını
ifşa edene 10 milyon dolar ödül verecek

ABD, bilgisayar sistemlerine yapılan siber saldırıları gerçekleştiren bilgisayar korsanlarının yerini bildirene 10 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı.

AB, eşcinsel haklarını ihlal eden iki ülkeye yönelik yasal süreç başlattı

AB Komisyonu, Macaristan ve Polonya’ya yönelik, eşcinsel haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yasal süreç başlattı. Macaristan’a yönelik sürecin, 18 yaşından küçükleri “öz kimlikten sapma” olarak tanımlanan eşcinselliğe teşvik eden içeriklere erişimi yasaklayan veya sınırlayan yasaya ilişkin olduğu ifade edilen açıklamada, Polonya hakkında ise söz konusu ihlal sürecinin birçok bölge ve belediye tarafından ilan edilen “eşcinsel barındırmayan bölgeler” kararına yönelik Komisyon’un araştırmasına tam olarak yanıt verilmemesi nedeniyle başlatıldığı aktarıldı.

Japonya’da internet hızı rekoru kırıldı

Japonya'da, saniyede 319 terabit veri hızıyla dünya internet hızında yeni rekor kırıldı. Böylece 2 yıl önce kaydedilen hızın 7 katına ulaşıldı.

Beyaz Saray’da kritik görüşme: Biden son kez gelen Merkel’i ağırladı

ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Beyaz Saray’da ağırladı. Merkel’in görev süresi dolmadan önce son Washington ziyareti olan görüşmede Almanya - Rusya Boru hattı, COVID-19 aşı patentleri, Afganistan ve Libya’daki güvenlik problemleri ile Rusya’nın düzenlediği siber saldırı konuları gündeme geldi.

En genç astronot 10 Temmuz’da uzaya çıkacak

Dünyanın en zengin iş adamlarından ABD’li milyarder Jeff Bezos'un girişimi olan Blue Origin'in ilk insanlı uzay seyahati ilklere sahne olmaya hazırlanıyor. Uçuşta Bezos’a dünyanın en yaşlı ve en geç astronotları eşlik edecek. 18 yaşındaki Hollandalı öğrenci Oliver Deman, bu uçuşla tarihe geçecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.