1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu görevden alındı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu görevden alındı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle görevden alındı.

A+A-

Altı ay önce, 2 Ocak 2021'de,  bir gece yarısı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atanan Melih Bulu yine bir gece yarısı kararıyla görevden alındı.  Bulu, "Asla istifayı düşünmüyorum, bu kriz 6 ay içinde biter" demişti.

Bulu'nun göreve atanmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde protesto gösterileri düzenlenmişti. 

EN GÖZDE ÜNİVERSİTELERDEN OLAN BOĞAZİÇİ'NE KELEPÇE TAKMIŞLARDI

2015’te İstanbul 1’inci Bölge’den AK Parti milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör atanmasına süren protestolar sırasında 'üniversite kapısına kelepçe' takılmıştı.

Polis, atamayı protesto eden öğrencilere biber gazı sıkmıştı.

İçişleri Bakanı Soylu, Boğaziçi Üniversitesi'nin kapısına kelepçe takılmasıyla ilgili açıklamada şunları söylemişti:
"Türk polisi doğru yapmıştır. Terör örgütü marşı okuyanlara üniversite teslim mi edilseydi?"

bogazici-kelepce.jpg
 

İNTİHAL İDDİALARI YÖK'E ULAŞTI

Boğaziçi Üniversitesi mezunları, ocak ayında üniversitelerine rektör atanan Melih Bulu’nun yüksek lisans ve doktora tezlerinde intihal saptadıkları bölümleri raporlaştırarak Yükseköğretim Kurulu’na iletmişti.

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanması protestolarla karşılanan ve siyasetin gündemine oturan Melih Bulu'ya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olayları, oradaki öğrencilerimizin bir olayı olarak tanımlamak ve bunu bu şekilde kabul etmek mümkün değil. Televizyonlarda 'Melih Bulu istifa etsin' diyorlar, yürekleri yetse 'Cumhurbaşkanı da istifa etsin' diyecekler" ifadelerini kullanmıştı.

YERİNE KİM ATANACAK?

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, Resmi Gazete'de yayınlanan 2021/360 nolu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı.

Kararnameyle, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu görevinden alınırken, Bulu'nun yerine herhangi bir atama gerçekleşmedi.

OHAL SÜRECİNDE REKTÖRLÜK SEÇİMİ KALDIRILMIŞTI

2012-2016 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlük yapan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, 2016’da seçimde 403 oyun 348’ini almasına rağmen görevine devam edememişti. 

OHAL sürecinde 29 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan 675 ve 676 sayılı KHK’larla üniversitelerde rektörlük seçimi kaldırılmış, YÖK tarafından önerilecek üç aday arasından rektörü atama yetkisi cumhurbaşkanına verilmiş ve bin 200’ün üzerinde akademisyen meslekten ihraç edilmişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.