1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ/EĞİTİM

  3. TÜBİTAK’ın dört yıldır çalıştığı proje gerçekleşti

TÜBİTAK’ın dört yıldır çalıştığı proje gerçekleşti

Bilim ve teknolojideki yeni yatırımların etkisiyle yurtdışına giden Türk bilim adamları kendi ülkelerine dönmeye başladı.

A+A-

Araştırma geliştirmeye ayrılan kaynakların artmasıyla birlikte yüzlerce kişiden oluşan tersine beyin göçü yaşanıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ın dört yıldır ABD’de “Hedef Türkiye Çalıştayları” düzenlediğini belirterek, burs programlarının da etkisiyle 248 araştırmacının Türkiye’ye geri döndüğünü açıkladı. Zaman'ın haberine göre, Tersine beyin göçünün hızlanması için TÜBİTAK’ın 2010 yılından itibaren ABD’de çalıştaylar düzenlediğini dile getiren Ergün, ABD ve Kanada’da toplam 11 farklı noktada gerçekleştirilen çalıştayların bu yılki ayağına ilginin büyük olduğunu söyledi. Ergün’ün verdiği bilgiye göre Türk araştırmacılara geri dönüş fırsatları sunmak ve ev sahipliği yapmak için Türkiye’den 26 kurum ve kuruluş yetkilisi ABD’ye gitti. 19 üniversite ile birlikte TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN, TOFAŞ, GATE Elektronik AŞ, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ ve Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan yetkililer, ABD’de çeşitli üniversite ve sanayi kuruluşlarında görev yapan 250 araştırmacı ile bir araya geldi. Programlardan faydalanarak Türkiye’ye dönüş yapan araştırmacıların başarı hikâyeleri paylaşıldı.

Avrupa Komisyonu’nun Avrupa’ya dönüş için sunduğu desteklere başvurularda Türkiye’nin, diğer ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını aktaran Bakan Ergün, cazip araştırma ortamının yabancı bilim insanlarının ilgisini çektiğini kaydetti. Türk araştırmacıların yanı sıra yabancı bilim insanlarının da Türkiye’ye gelmek istediğini ifade eden Ergün, “Tersine beyin göçü programlarıyla gelen araştırmacıların istihdamı, devlet ve özel üniversitelerin yanı sıra Ar-Ge odaklı sanayi kuruluşlarının da öncelikleri arasında yer alıyor. Türk üniversiteleri ve özel sektör, gelişmiş ülkelerden her türlü bilimsel konuda bilgi transferini kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacı ile Türkiye’ye geri dönüş yapan araştırmacıları istihdam etmeye yönelik stratejiler geliştiriyor. Gelen araştırmacılar, özellikle mühendislik ve ileri teknolojiler konusunda geldikleri kuruluşların araştırma kapasitesine ve dolayısıyla Türkiye Araştırma Alanı’nın derinleşmesine katkı sağlıyor.” dedi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.