1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Sendika THY grevi için tarih verdi

Sendika THY grevi için tarih verdi

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY çalışanlarının greve gideceği tarihi açıkladı.

A+A-

THY çalışanları, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin'in aldığı kararla 15 Mayıs'ta greve gidecek. Hava-İş yayınladığı grev rehberinde grev saatini de 03.00 olarak açıkladı.

 
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin'nin grev tarihini açıklamasının ardından gözler THY'ye çevrildi. Peki THY'de durum ne? Amaç özel sektörden 2 kat fazla maaş alan THY çlışanlarının ücretlerini artırmak mı yoksa grev yoluyla kuruma zarar vermek mi? Akıllarda bu sorular dolaşırken, veriler sendikanın amacını gözler önüne seriyor. 
 
Türkiye'nin global markalarından biri olan ve her geçen yıl biraz daha büyüyen, özel sektöre göre de daha iyi imkanlar sunan THY'deki yetkili sendikanın önerilen zammı beğenmeyerek greve gidecek olmasına kamuoyundan da farklı tepkiler geliyor.
 
ZAM TALEBİNDE UÇURUM VAR
 
THY'yi grevin eşiğine getiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde THY yönetimi 6'şar aylık 4 dönem için yüzde 3 oranında zam teklif ederken,  Hava-İş Sendikası birinci 6 ay için 11, diğer altı aylık dönemler içinse yüzde 5 zam istiyor. 
 
THY'NİN GÜNLÜK KAYBI 50 MİLYON DOLAR OLACAK
 
THY'de greve gidilmesi halinde, Türkiye'ye havayoluyla gelen turist sayısı dibe vuracağı için ekonomiye zararı da büyük olacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplamalarına göre Türkiye'ye gelen turistler geçtiğimiz yıl kişi başına ortalama 798 dolar harcama yaparken toplamda günlük ortalama harcama tutarı 50 milyon doları buluyor.  
 
Greve gidilmesi halinde Türkiy her gün için sadece turistlerden 50 milyon lira zarar edecek. Buna bilet fiyatları ve THY'nin marka imajının da zedelenmesi eklendiğinde zararın 2 kat artacağı belirtiliyor.
 
ÖZEL SEKTÖRÜN KAPISINDAN GİREMİYOR
 
Türkiye'de hizmet veren tek havayolu şirketi THY değil. Yalnızca THY'de örgütlenebilen Hava-İş Sendikası, özel sektörde faaliyet gösteren Pegasus, Atlas, Onur ve öteki özel sektör şirketlerinin kapısından bile giremiyor.
 
SEKTÖR 10 YIL GERİYE GİDECEK
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "THY'de grev, belimizi büker. Son yıllarda başarıyla sürdürdüğümüz, yukarıya doğru çektiğimiz çizgiyi bir anda bitirir. Verecekleri kararın Türk turizminin geleceği ve Türkiye'nin geleceği ile ilgili olduğunu unutmasınlar.Anlaşmadan masadan kalkmamaları lazım. Grev olması halinde bir daha 10 sene belimizi doğrultamayız. Türk turizminin geri düşmesini dört gözlebekleyenler var" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekmişti.
 

SENDİKANIN AÇIKLAMASI

THY’DE NEDEN GREV ?
 

  • İŞVEREN GÖRÜŞMELERDE SENDİKANIN DEĞİŞİKLİK ÖNERMEDİĞİ MADDELERDE DÂHİL TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN 107 MADDESİNİDE UYUŞMAZLIĞA GÖTÜRMÜŞTÜR. İŞVEREN KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI DA TEHLİKEYE SÜRÜKLEMİŞTİR.
  • TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNE RAĞMEN VARDİYA SAATLERİNİ İNSAN BİYOLOJİK SAATİ İLE UYUŞMAYAN SAATLERE ÇEKEREK VE NORMAL ÇALIŞANLARI GÜNDE 9 SAAT ÇALIŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMAKTADIR.
  • THY İŞVERENİ SÜREKLİ TOPLU SÖZLEŞMEYİ HAKSIZ VE HUKUKSUZ BİÇİMDE İHLAL ETMEKTEDİR. ŞİRKET PROSEDÜRLERİNİ ADETA İŞÇİLERİN HAKLARINI YOKETMEK İÇİN ARAÇ OLARAK KULLANMAKTADIR.
  • SENDİKANIN GÖRÜŞÜ ALINARAK DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKEN PERSONELİN ÖZLÜK HAKLARI BU MADDE HİÇE SAYILARAK KEYFİCE DEĞİŞİKLİKLERE UĞRATILMAKTADIR.
  • UÇUCU EKİPLERİN UZUN MENZİL UÇUŞLARDAKİ 36 SAATLİK DİNLENME HAKKI BİR GECEDE 24 SAATE İNDİRİLMİŞTİR.
  • ÖRNEĞİN  HİÇ BİR MANTIKI GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN ARTIK İNSANLARIN SAÇI, RUJU, GİYİMİ İLE İLGİLİ KISITLAYICI VE AÇIKÇA MOBBİNG İÇEREN KADINI BİR SÜS EŞYASI GİBİ GÖREN UYGULAMALAR ISRARLA DAYATILMAKTADIR.
  • İŞÇİLER SAĞLIKLARINI KORUMA HAKKINDAN BİLE MAHRUM EDİLMEKTE SAĞLIK RAPORU KULLANANLAR İŞTEN ÇIKARILMAKTA İNSANLAR UÇUŞ EMNİYETİ HİÇE SAYILARAK HASTA HASTA İŞE GİTMEK ZORUNDABIRAKILMAKTADIR.
  • EN TECRÜBELİ VE EĞİTİMLİ PERSONEL BAĞKURU VARMI DİYE BİLE ARAŞTIRMA YAPILARAK EMEKLİLİĞİ GELDİĞİ GÜN GEREKÇESİZ İŞTEN ÇIKARILMAKTADIR.
  • İŞYÜKÜNÜN BUNCA ARTMASINA RAĞMEN İŞLER PART TİME PERSONELLE VE MİNİMUM UÇUÇU EKİPLERLE YAPILABİLMEKTE UÇUCU EKİPLER BÜYÜK BİR BİRİKEN YORGUNLUĞA MARUZ BIRAKILMAKTADIR.
  • UÇUCU EKİPLERİN KAZANILMIŞ HAKLARINI YOKETMEK VE SHGM’NİN BİLİM DIŞI SHT 6A -50 TALİMATINI UYGULAMAK İÇİN BASKILARLA UÇUŞ PLANLAMAKTADIR
  • PLANLAMALAR UCU UCUNA LİMİTLER ZORLANARAK YAPILMAKTA AYLIK UÇUŞ PLANLAMALARI GÜNÜBİRLİK DEĞİŞİKLİĞE UĞRATILMAKTADIR.
  • İŞVEREN YASAL SORUMLULUK OLARAK ALTINA İMZA ATTIĞI TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE İKRAMİYE ÖDEME TARİHİNE BİLE UYMAMAKTA HUKUKSUZ DAVRANMAKTADIR.
  • DIŞARIDAN ALINAN BAKIM TEKNİSYENLERİNİN BAŞKA ŞİRKETLERDE ÇALIŞTIĞI YILLARI KIDEMDEN SAYARKEN BU ŞİRKETE YILLARCA HİZMET ETMİŞ BAKIM TEKNİSYENLERİNİN KIDEMLİLİĞİNİ YOK SAYMAKTADIR.
  • İŞ YÜKÜ İKİYE KATLANMIŞ FİLO SAYISI HER YIL %20 BÜYÜYEN VE 1.100.000 TL KAR AÇIKLAYAN THY ÇALIŞANLARIN BUNCA ÖZVERİSİNE RAĞMEN İŞÇİLERE %3 GİBİ KOMİK ZAM ÖNERİSİNDE ISRAR ETMİŞTİR.
  • İŞVEREN GEÇEN MAYIS AYINDA AKP MİLLETVEKİLLERİ İLE BİRLİKTE GETİRDİĞİ ANTİ DEMOKRATİK GREV YASAĞINA KARŞI ÇIKAN BU NEDENLE HAKSIZCA İŞTEN ÇIKARILAN 305 İŞÇİYİ
BİLİRKİŞİ RAPORLARI
MAHKEME KARARLARI
VE YARGITAY ONAMALARINA RAĞMEN HALA İŞE DÖNDÜRMEMEKTEDİR.
 
ASIL ÖNEMLİSİ BU ŞİRKETTE İŞ BARIŞI VE HUZURU YOKEDİLMİŞTİR, SENDİKASIZ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİZ BİR DÜZEN İÇİN SENDİKASIZLAŞTIRMAYA YÖNELİK PLANLI VE SİSTEMLİ BİR SALDIRI YÜRÜTÜLMEKTEDİR.
 
İŞTE BU NEDENLERLE TÜM UZLAŞI ÇAĞRILARIMIZA YANIT VERİLMEDİĞİ İÇİN 15 MAYISTA THY’DEGREVDEYİZ!

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.