Emeklilerimiz ABO ve İntibak Düzenlemesi İstiyor
Emekliler ömürlerini bu ülkenin üretimine vakfetmiş ve şu an rahat bir yaşam geçirmeleri gereken kişiler olarak taleplerinin karşılanması ve satın alma gücü ve refahlarının korunması çok önemli.
SSK emeklileri: SSK emeklileri yasa olarak son 6 aylık enflasyon oranında maaşlarına zam alıyorlar. Temmuz ayında; Ocak – Haziran döneminde gerçekleşen enflasyon oranı kadar, Ocak ayında; Temmuz – Aralık döneminde gerçekleşen enflasyon oranı kadar SSK emeklisinin maaşı zamlanıyor. Ancak enflasyon karşısında zamlı maaşların hızlı bir şekilde erimesi söz konusudur.
Bağ-Kur emeklileri: Bağ-Kur emeklileri için de aynı şartlar geçerli. Onlar da son altı aylık enflasyon oranında yılda iki kez maaşlarına zam alıyorlar.
Memur emeklileri: Memur emeklilerinin zam oranları ise Devlet memurları için iki yıllık yapılan toplu sözleşmeler ile belirleniyor. Dönemini kapsayan toplu sözleşme uyarınca Memur emeklileri görevdeki memurlara uygulanan seyyanen zammın kendilerine uygulanmaması nedeniyle rahatsız oluyorlar.
Özellikle temel gıda maddelerinde gerçekleşen artışlar ve akaryakıt zamları sonrası neredeyse bütün hizmet ve ürünlerde gerçekleşen artışlar emekli maaş zamlarının ilk aydan erimesine neden oluyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Haziran 2023’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Verilere göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 373 TL’ye, yoksulluk sınırı 33 bin 788 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 13 bin 471 TL’ye çıktı.
En düşük emekli maaşı alan yoksulluk ve açlık sınırı altında geliri olan bu kesim toplam 15-16 milyon emekli içerisinde yüzde 85’lık kesime tekabül ediyor. Yani 13 milyona yakın emeklimiz yoksulluk ve açlık sınırı altında maaş alıyor.
Emeklilerin ülkemizdeki yüksek enflasyonist ortamda maaşı düşük kalmış olabilir. Bunun çözümü de ülke yöneticilerin elindedir. Emeklilik sistemindeki ayrımcılık ve eşitsizlik Ekim 2023 de açılacak Mecliste gündeme alınarak Emeklinin istediği intibak ve Aylık Bağlanma Oranı(ABO) yasalarının bir an önce çıkarılması gerekmektedir.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.