1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ağustosta 2.9 milyar dolar 'gizemli' para

Ağustosta 2.9 milyar dolar 'gizemli' para

Temmuz ayındaki 4.9 milyar dolarlık 'gizemli' para girişinin ardından ağustosta da 2.9 milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi yaşandı.

A+A-

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre 2013 yılı Ağustos ayında net hata noksan kaleminde 2 milyar 865 milyon dolarlık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. Geçtiğimiz ayki 4.8 milyar dolarlık girişle birlikte son iki ayda 'gizemli' para tutarı 8 milyar dolara dayandı.

Yılın ilk 8 ayına bakıldığında ise net hata noksan kaleminde 3 milyon 16 milyon dolarlık giriş var. Geçen yıl 8 aylık dönemde 2 milyar 685 milyon dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para girişi yaşanmıştı.

Ödemeler dengesinde nereden geldiği ya da nereye gittiği tam olarak ayırt edilemeyen girişin yer aldığı kalem olarak ifade edilen net hata noksan kaleminde, 2012 yılında 867 milyon dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para girişi gerçekleşmişti.

 

Net Hata Noksan Kalemi (milyon $)
Ocak +133
Şubat - 2.033
Mart - 1.741
Nisan - 1.532
Mayıs + 2.623
Haziran - 2.160
Temmuz + 4.861
Ağustos + 2.865
İlk 8 ay 3.016

 

Finansman tarafında ‘net hata noksan’ durumu kurtarıyor

Cari açıkla ilgili değerlendirmesinde net hata noksan kalemine yer veren T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, net hata noksan kaleminden girişlerin devam ettiğine işaret ederek, "Finansman tarafında net hata noksan kalemi durumu kurtarıyor. Çünkü net hata noksan kalemine geçen ayda ne olduğunu bilmediğimiz artı bir giriş vardı. Bu durum, ağustos ayında da devam etmiş durumda. Çünkü ağustos ayında bir sürü denge bozuldu. Döviz kurları artmıştı ve finansal tarafta çeşitli olumsuzluklar vardı" şeklinde konuştu.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, ödemeler dengesinde, geçen ay olduğu gibi en önemli finansman kalemi 2,9 milyar dolar girişe işaret eden net hata ve noksan kalemi oldu. Bu kanaldan son iki aydaki giriş 7,7 milyar dolara ulaştı. Geçen ay bu girişleri varlık barışına bağlamıştık, ancak henüz elimizde bunu kanıtlayacak veri yok" değerlendirmesini yaptı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.