1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Zarrab, Aslan, Güler ve Çağlayan tutuklandı

Zarrab, Aslan, Güler ve Çağlayan tutuklandı

"17 Aralık operasyonu" kapsamında aralarında İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, İş adamı Reza Zarrab ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın bulunduğu 14 kişi tutuklandı

A+A-

"17 Aralık operasyonu" kapsamında gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, İş adamı Reza Zarrab, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İş adamı Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 71 kişi dün sabah saat 08.00 sıralarından itibaren Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na 3 grup halinde getirildi.


49 ŞÜPHELİYE TUTUKLAMA İSTEMİ

71 şüpheli gün boyunca 4 savcı tarafından sorgulandı. Savcılık sorgularının akşam saatlerinde sona ermesinin ardından Barış Güler, Kaan Çağlayan, Süleyman Aslan, Reza Zarrab ve Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu 49 kişinin tutuklama istemiyle mahkemeye sevkine karar verildi. 18 kişi savcılık tarafından serbest bırakıldı. İşadamı Ali Ağaoğlu'nun da bulunduğu 4 şüpheli adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi.



SAVCILAR ARASINDA İHTİLAF YOK, OY BİRLİĞİ VAR

Öte yandan tutuklama talebinde soruşturmanın 4 savcısı arasında ihtilaf yaşanmadı, karar oy birliğiyle alındı. Son atamalardan sonra soruşturmaları Celal Kara, Mehmet Yüzgeç, Mustafa Erol ve Ekrem Aydıner yürütüyor.



İŞADAMI AĞAOĞLU SERBEST BIRAKILDI

Saat 22.05'de İşadamı Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 4 kişi mahkeme tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Ancak Ağaoğlu serbest bırakılmasına rağmen gece 01.00'e kadar adliyede bekledi. Ağaoğlu daha sonra habercilere görünmeden adliyeden ayrıldı.


SORGULARI 3 HAKİM YAPTI

3 farklı dosyanın mahkemeye sevk edilen 49 şüphelisi nöbetçi 3 ayrı hakim tarafından sorgulandı.


BİR ŞÜPHELİ FENALAŞTI. AMBULANSLA HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ

Öte yandan nöbetçi mahkemeye sevk edilen Mimar Ali Tunç sorgusunu beklediği sırada rahatsızlandı. Polisler hemen ambulans çağırdı. Gelen sağlık ekipleri Tunç'a ilk müdahaleyi adliye içinde yaptı. Tunç ardından sedyeyle ambulansa bindirilerek iki polis eşliğinde hastaneye kaldırıldı.


BAKANIN OĞLU SERBEST

Nöbetçi Hakim Selahaddin Elitaş gece saat 01.00 sıralarında operasyona ilişkin ilk kararını açıklayan hakim oldu. "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, resmi belgeyi bozmak, yok etmek, veya gizlemek, rüşvet almak ve vermek, nüfus ticareti gibi suçlardan mahkemeye sevk edilen şüpheliler Yavuz Çelik, Sadık Soylu, Mehmet Ali Kahraman, Mehmet Erdal, İsmail Çakal, İsmail Kibici, Hüseyin Avni Sipahi, Fuat Kuşçu, Ekrem Eray Arda, Aliseydi Karaoğlu,Ali Karaaslan, Ahmet Emil, ve Abdullah Uçar ve Abdullah Oğuz Bayraktar serbest bırakıldı. Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Uçar Bayraktar soruşturmanın en çok konuşulan isimlerinden biriyidi


HAKİM, SERBEST BIRAKMA KARARININ GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: "İsnat edilen suç vasfına, delil durumuna, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların, tutuklamayı gerektirecek şekilde bulunmaması, bu aşamada delilleri yok etme, karartma ve gizleme ihtimali görülmediği, sabit ikametgâh sahibi olmaları, kaçma şüphelerini uyandıran somut olguların bulunmaması, keza ileride suç vasfının değişme ihtimali bulunması nedeniyle ileride mağduriyetlerine sebep olmaması bakımından tutuklama talebinin reddine karar verildi."



SERBEST BIRAKILANLARA YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VE POLİS MERKEZİNDE İMZA ZORUNLULUĞU

14 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar veren 25. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Selahaddin Elitaş, şüphelilere yurtdışına çıkış yasağı koyarak, şüphelilerin haftanın cumartesi günleri olmak üzere ikametgahlarına en yakın karakolda imza vermelerine hükmetti.

2 BAKAN ÇOCUĞU TUTUKLANDI

İkinci soruşturmayla ilgili talepleri inceleyen, şüphelileri sorgulayan hakim Faruk Aydın saat 07.00 de kararını açıkladı. Süleyman Aslan, Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan'ında aralarında bulunduğu 14 kişinin tutuklanmasına karar verdi.


TUTUKLAMA GEREKÇESİ: KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ VAR. ŞÜPHELİLER DELİLLERİN ORTAYA ÇIKMASINI ENGELLEME ÇALIŞTI

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi. "Mevcut delil durumu, suçların vasıf ve mahiyeti, kanundaki cezaların alt ve üst sınırları, dosyadaki telefon dinlemeleri, iletişim bilgileri, teknik takipler ve diğer deliller göz önüne alındığında kuvvetli suç şüphesinin bulunması, dosyadaki mevcut teknik takip iletişime ilişkin tespit ve bilgilerden şüphelilerin fark edilmemek için farklı şekilde iletişime geçip delillerin ortaya çıkmasını engelleyici davranışları göstermeleri ve konumları ve sosyal statüleri de göz önüne alınarak bundan sonra da delilleri etkileme ve karartılma şüphesi, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçunu CMK 100. maddesinde sayılan katolag suçlardan oluşu işin önemli ve ölçülü olması adli kontrol müessesesinin yetersiz kalacağı...


KİM HANGİ SUÇTAN TUTUKLANDI ?


1- Hikmet Tuner "Rüşvet Almaya ve vermeye aracılık etmek,"

2- Muaccet Korkmaz, "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak"

3- Emir Eroğlu "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek,"

4- Umut Bayraktar, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak ve rüşvet vermeye aracılık etmek"

5- Onur Kaya " rüşvet almak"

6- Ahmet Murat Öziş, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek"

7- Rüçan Bayar, "suç işlemek amacı ile örgüt kurmak"

8- Mohammadsadegh Rastgar Shishehgarhanch "rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak"

9- Özgür Özdemir, "rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek"

10- Salih Kaan Çağlayan "rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek"

11- Abdullah Habbani, "rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek suç işlemek amacıyla örgüt kurmak"

12- Süleyman Aslan, "rüşvet almak"

13- Barış Güler, "rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek"

14 - Reza Zarrab "rüşvet vermek suç işlemek amacıyla örgüt kurmak"


MUSTAFA DEMİR İLE BİRLİKTE 19 KİŞİ SERBEST

Sabah 07.24 sıralarında nöbetçi diğer hakim kararını açıkladı. Mahkemedeki sorgu işleminin ardından Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu 19 kişi serbest bırakıldı. Şüpheliler Sevinç Doğan ve sorgusunun beklediği sırada rahatsızlanan Ali Tunç tutuklanmasına karar verildi. Demir'in de aralarında bulunduğu 19 kişiye yurtdışına çıkış yasağı koyan mahkeme, 19 kişinin her cuma ikametgahlarına en yakın karakola imza atmalarına hükmetti.

"DİK DUR EĞİLME, FATİH SENİNLE"

Mustafa Demir sabah 07.40 sıralarında adliyeden ayrıldı. Demir, çıkışta gazetecilerin sorularını ise yanıtlamadı. Adliyenin önünde bekleyen bir grup ise Demir'i tezahüratlarla karşıladı. Tutuklanan 16 kişi saat 10 sıralarında cezaevine gönderildi.

OPERASYON KAPSAMINDA TOPLAMDA 24 KİŞİ TUTUKLANDI

Operasyon kapsamında dün adliyeye getirilen 71 kişiden 16'sı tutuklandı. Öte yandan önceki gecede Operasyona ilişkin 8 kişi tutuklanmıştı. Böylelikle operasyon kapsamında 24 kişi tutuklanmış oldu.

Cem TURSUN - Serpil KIRKESER - İSTANBUL DHA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.