1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güne başlarken bilinmesi gerekenler

Yeni güne başlarken bilinmesi gerekenler

Son 24 saatte yaşanan Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıkları sizler için derledik.

A+A-

Türkiye ve dünya gündemi yine çarpıcı başlıklara imza attı. Salgın, gündemde yine ilk sırayı korurken, Yellen’ın faiz açıklaması piyasayı sarstı.  İşte, yeni güne başlarken bilinmesi gerekenler…

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 336 CAN KAYBI, 28.997 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı güncel corona virüsü verilerine göre, semptom gösteren 2 bin 483 hastayla birlikte 28 bin 997 yeni vaka tespit edilirken 336 kişi hayatını kaybetti. Bir önceki güne göre yeni vaka sayısı ve ağır hasta sayısında artış yaşandı.

İL İL VAKA SAYILARI AÇIKLANDI: İSTANBUL ZİRVEDE!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, il il bir haftada 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayısını gösteren haritanın güncel halini paylaştı. Bakan Koca, paylaşımında "Tedbir ve kısıtlamalar bu haritayı her geçen gün daha iyi bir tabloya çevirecek" mesajına yer verdi. Verilere göre İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Kocaeli en çok vaka görülen iller oldu.

İYİ PARTİLİ İLÇE BAŞKANI KORONAYA YENİK DÜŞTÜ

Tekirdağ Malkara İlçe Başkanı Sencan Pakalpakçil, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İYİ Parti lideri Meral Akşener, Pakalpakçil'in vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek ailesine başsağlığı dileklerinde bulundu.

40 YAŞ ÜZERİ AVUKATLAR AŞI PROGRAMINDA

Türkiye Barolar Birliği (TBB), 40 yaş ve üzeri avukatların öncelikli aşı programına tanımlandığını açıkladı.

KORONAVİRÜS BİLİM KURULU TOPLANIYOR

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle bugün saat 16.30'da bir araya gelecek. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Koca'nın açıklama yapması bekleniyor. 

İKİNCİ DOZ AŞI ARALIĞI 'AŞI OLMADIĞI İÇİN' AÇILIYOR

Kapanma sürecini değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Kapanma için geç kalındı. Yeteri kadar aşı yapılmadığı sürece vaka sayıları tekrar artacak” dedi. Ergönül, içki yasağının pandemiyle bir ilgisi olmadığını da vurguladı.

BAKANLIĞIN İHALESİ DE SAĞLIKSIZ!

2020’de en fazla mal, hizmet ve yapım alımı yapan kamu idareleri arasında Sağlık Bakanlığı ikinci sırada. 22.1 milyar TL’lik alım yapan bakanlığın 447 ihalesi şikâyet edildi. Yapılan şikâyetlerden 421’i kabul edildi.

KAOS BAKANLIĞI: SALGIN YERİNE HALKLA UĞRAŞIYOR!

Salgınla mücadelede sık sık yayımlanan genelgeler karmaşa yarattı. Hangi kararların geçerli olduğunu ne yurttaş ne de devlet görevlileri takip edebiliyor. İçişleri Bakanlığı ise salgın yerine halkla uğraşıyor.

TEMEL GIDA VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ DIŞINDA HER ŞEY YASAK

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine market tedbirleri konulu bir genelge gönderdi. Genelgeye göre marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları dışında ürün satışına izin verilmeyecek.

PAZARLAR KAPANINCA SEBZE DE ÇÖPE GİTTİ

Semt pazarları tam kapanma tedbirleri kapsamında kurulamayınca, üretici tarladan sofralara ürününü yollayamadı. Elde kalan biber, domates, salatalık, gibi ürünler çöpe gitti. Artan sıcaklar hem ürünlerin hızla olgunlaşmasına ve hallere daha çok sebze yollanmasına hem de bu ürünlerin çabuk bozulmasına yol açtı.

PAZAR YERLERİ CUMARTESİ GÜNLERİ AÇIK OLACAK

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'pazar yerleri' konulu genelge gönderdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10:00-17:00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak" denildi.

İBB SÖZCÜSÜ AÇIKLADI: MÜLKİYETİ İBB'DE DEĞİLDİR!

Kız Kulesi'ne dair DHA kaynaklı bir haberde, alanın mülkiyetinin İBB'den alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiği öne sürüldü. İBB Sözcüsü Ongun, Kız Kulesi'nin mülkiyetinin İBB'de olmadığını, dolayısıyla böyle bir işlemin de bulunmadığını açıkladı.

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 'EL BAĞLAMA' ESPRİLERİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisi hakkında başlatılan 'eller arkada' incelemesini çevresindekilere yaptığı esprilerle ti'ye aldı. İmamoğlu, dün gerçekleştirdiği bir inceleme gezisinde, elleri arkada yürüyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'e "Bak elin arkada geziyorsun" diye takıldı. 

CAMİDE BİBER GAZI EMNİYET MÜDÜRÜNÜ EMEKLİ ETTİRDİ

Gaziantep'te Furkan Gönüllüsü adlı gruba camide müdahale edilmesi sırasında bir bekçinin biber gazı sıkmasıyla başlayan olaylar sonrası yeni gelişme... İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, emekliliğini isteyerek görevinden istifa etti.

DEPREM BÖLGESİNE 26 KATLI BİNA DİKTİLER

Geçen yıl 6,8’lik deprem yaşayan Elazığ’da AKP ve MHP ortaklığında alışveriş merkezi inşaatı sürüyor. Arazi önce Köy Hizmetleri’ne aitti. Ancak kapatıldı.

ŞEKER FABRİKALARININ HER ŞEYİ SATILDI

Bugünkü Resmi Gazete'nin büyük bölümünün özelleştirmeye ayrılması dikkat çekti. İhalesi yapılanlar arasında tartışma konusu olan Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait taşınmazların olduğu liste yayımlandı.

BAKANLIKTAN BİNLERCE EVE ‘BOŞALTIN’ TEBLİGATI

İstanbul Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Bölgede 1300 yapıda 6 bin ev ve işyerine tahliye tebligat gönderilerek evlerin boşaltılması istendi. Fikirtepe'de 10 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, 'TOKİ Başkanlığımız ve Emlak Konut eliyle Fikirtepe’de inşaatların yapım sürecine giriyoruz' denildi.

ÜNLÜ EDEBİYATÇI EMİNE IŞINSU HAYATINI KAYBETTİ

Ünlü edebiyatçı Emine Işınsu hayatını kaybetti. Acı haberi eşi Prof. Dr. İskender Öksüz duyurdu.

REEL SEKTÖRÜN DÖVİZ AÇIĞI ARTTI

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyon açığı şubatta 311 milyon dolar artışla 155 milyar 343 milyon dolara yükseldi. Döviz kurlarındaki artış, açığın şirketler üzerindeki yükünü artırıyor.

DİJİTAL HİZMET VERGİSİNE MİSİLLEME İSTEDİLER

Türkiye'nin 1 yılda yaklaşık 1,7 milyar TL tahsil ettiği Dijital Hizmet Vergisi'ne karşı ABD'de aralarında Amazon ve Facebook'un da bulunduğu şirketler harekete geçti. Şirketler, ABD devletinden bu vergiyi uygulayan ülkelere karşı misilleme istedi.

YELLEN'IN FAİZ ÇIKIŞI PİYASAYI SARSTI

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın 'ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için faiz artışlarının gerekebileceğini' söylemesi piyasada satışa neden oldu. ABD Merkez Bankası eski Başkanı olan Yellen, daha sonra geri adım attı.

TÜRKİYE İLE MISIR KAHİRE'DE GÖRÜŞECEK

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Mısır arasında gerçekleştirilecek siyasi istişareler hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'den bir heyetin Mısır'a gideceği kaydedildi.

DAHA UZUN SÜRE ETKİLİ KORONA AŞISI GELİYOR

BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin dün yaptığı açıklamada daha uzun süre dayanan corona virüsü aşısı için geri sayımın başladığını duyurdu.


TRUMP KENDİSİNE ÖZEL SOSYAL MEDYA PLATFORMU KURDU

Eski ABD Başkanı Donald Trump, teknoloji devleri tarafından sosyal medya platformlarından uzaklaştırılmasının ardından "From the Desk of Donald J. Trump" adlı kendisine özel sosyal medya platformu kurdu.

İSRAİL'DE HÜKÜMET KRİZİ

Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in Netanyahu'ya koalisyon hükümetini kurmak için verdiği 28 günlük yasal süre, gece yarısında sona erdi. Koalisyon hükümetini kuramayan Netanyahu, görevi Cumhurbaşkanı Rivlin'e iade etti.  


ÇİN'İN ROKETİ KONTROLDEN ÇIKTI, TÜRKİYE DE TEHLİKEDE

Çin tarafından uzaya fırlatılan ve gelecekte 'Çin Uzay İstasyonu' için kullanılması planlanan modelleri taşıyan 'Long March 5b' isimli roketin kontrolden çıktığı ve Dünya'ya düşebileceği açıklandı. Düşüş senaryolarına göre 21 tonluk uzay istasyonu bu haftasonu Dünya'ya düşecek ve kırmızı risk bölgesinde Türkiye'den İstanbul, Ankara gibi birçok şehir bulunmakta.

ÇİFTÇİ TAŞI OYNATTI İKİ ÜLKE SINIRI DEĞİŞTİ

Belçika'daki bir çiftçi ülkesinin Fransa ile sınırını belirleyen taşı, traktör rotasına denk geldiği gerekçesiyle değiştirdi. Çiftçinin yaptığı değişiklik ile Belçika, 2.29 metre daha genişlerken Fransa ise küçüldü.

BELÇİKA'DA AŞI OLANLARA KORONA KART

Belçika'nın Flaman Bölgesi hükümetinin Halk Sağlığı ve Aile Bakanı Wouter Beke, 11 Temmuz'dan itibaren "korona kartı" olan kişilerin salgın tedbirlerinden muaf tutularak sinema, kuaför, güzellik salonu, restoranlara gitmek gibi "bazı özgürlüklerden" faydalanabileceği bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi. 


700 BİN KOVİD HASTASI NEFES BEKLİYOR

Dünyada en çok vakanın görüldüğü Hindistan'da her geçen saat durum daha da vahim hale geliyor. 3 Mayıs tarihinde 688 binden fazla hastanın 

tedavisi için tıbbi oksijene ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Sayının her an katlandığını belirten yetkililer acil yardım çağrısı yaptı.

ABD'DE 50 YIL SONRA BİR İLK: DİBİ GÖRDÜLER

ABD'de doğum oranlarında son 50 yılın en büyük düşüşü kayıtlara geçti. Açıklanan verilere göre, son bir yılda doğum oranları yüzde 4 azaldı.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.