1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar

Türkiye ve dünya hafta sonuna bu haberlerle başladı. İşte gündemden en çarpıcı başlıklar...

A+A-

İYİ Partili Lütfü Türkkan, Rize ziyaretinde Akşener'e ‘teröristlerle iş birliği yapıyorsunuz’ suçlamasında bulunan Havva Sevgen’in Cengiz İnşaat'in taşeronu İhsan Çilo'nun kız kardeşi olduğunu söyledi.

Yılmaz Özdil için “Cenazesi camiye alınmasın” diyen Yalova Üniversitesi öğretim üyesi Ebubekir Sifil, hakarete uğradığını öne sürdü. Başvurusu işleme kondu. Özdil hakkında 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Gazze'de ateşkes kararının ardından dün İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da Filistinlilere ses bombalarıyla saldırdı.

Nijerya'nın Kaduna eyaletinde bir askeri uçağın düşmesi sonucu,  uçakta bulunan Genelkurmay Başkanı İbrahim Attahiru ile 7 asker hayatını kaybetti.

İşte, Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar:

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 214 CAN KAYBI, 9 BİN 528 YENİ VAKA

Türkiye Günlük Korona Virüs Tablosuna göre; Türkiye'de son 24 saatte 9 bin 528 kişinin testi pozitif çıktı, 214 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 846 oldu.

Ağır hasta sayısı 1977 oldu, 8 bin 852 kişinin COVID-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 998 bin 639'a yükseldi. Toplam test sayısı 51 milyon 950 bin 729'a ulaştı, vaka sayısı 5 milyon 169 bin 951, vefat sayısı 45 bin 840 oldu.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►19  Mayıs:  218 bin 683
►20  Mayıs:  219 bin 192
►21  Mayıs:  218 bin 846 

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI DA AŞI TAKVİMİNE EKLENDİ

İşyerlerinde salgın sürecinde Covid-19 bulaş riskinin önlenmesi amacıyla işverenlere ve çalışanlara yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek üzere seferber edilen iş güvenliği uzmanları da işyeri hekimleri ile işyeri hemşirelerinden sonra kademeli olarak aşılama takvimine dahil edildi.

LÜTFÜ TÜRKKAN: AK PARTİLİ İLÇE BAŞKANI YÖNLENDİRDİ

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Çayeli'de karşılaştığı provokatif eylemlerde AKP Çayeli İlçe Başkanı İshak Karahan'ın yer aldığını ve kalabalığı yönlendirdiğini söyledi.

LÜTFÜ TÜRKKAN O PROVAKATÖRÜN GERÇEK KİMLİĞİNİ AÇIKLADI

İYİ Partili Lütfü Türkkan, Rize ziyaretinde Akşener'e ‘teröristlerle iş birliği yapıyorsunuz’ suçlamasında bulunan Havva Sevgen’in Cengiz İnşaat'in taşeronu İhsan Çilo'nun kız kardeşi olduğunu söyledi.

“GÜNLERCE ÖNCEDEN PROVAKASYON HAZIRLIĞI YAPTILAR

İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık, Genel Başkanı Meral Akşener'in Rize'ye yaptığı ziyaret sırasında yaşanan olayların provokasyon olduğunu söyledi. Özyanık, kent merkezine asılan "Burası Rize. Laf ettirmeyiz Reis'e" şeklindeki pankartların kaldırması için Emniyet Müdürüyle görüştüğünü, kendisinden savcılık kararı istendiğini dile getirerek, Çayeli'nde yaşanan olaylarda ise AKP İlçe Başkanının bizzat katıldığını ileri sürdü. Özyanık, "Emniyetten olumsuz cevap alınca arkadaşlar afişleri kaldırmak için üst geçitlere gidiyor. Ancak polislerin orada afişlerin başında nöbet tuttuğunu görüyorlar. Onlara afişlerin kaldırılmasını söylüyorlar. Onlar da emir olmadan kaldıramayacaklarını belirtiyor" diye konuştu.

AKP'Lİ BAŞKANIN GÖRÜNTÜLERİ ÇIKTI, AÇIKLAMA YAPTI

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Çayeli ziyareti sırasında yaşanan provokatif eylemlerde kalabalığın arasında görüntüleri ortaya çıkan AKP Çayeli İlçe Başkanı İshak Karahan, "Birebir sokakta olabilecek anlık ve bireysel tepkileri önleyebilmek adına tüm riskleri alarak hemşerilerimizin yanında durduk" dedi.

İYİ PARTİ SORUŞTURMA İÇİN BAŞVURDU

İYİ Parti lideri Akşener’in İkizdere’de provokasyona uğramasının ardından parti sekreteri Poyraz, “Sosyal medyada ‘Bu kadını öldürün’ denildi. Suikast çağrısı yapıldı. Soruşturma açtırdık” dedi

“ESENLER BELEDİYE BAŞKANI İBB MÜLKÜYLE ŞOV YAPIYOR"

CHP’li meclis üyesi Kemal Şahin, “İmar planlarında cemevi yeri bile ayırmayan ve cemevi dernek başkanlarına ‘projesini bile yaptırdım' diye görseller dağıtan Tevfik Göksu’yu samimi bulmuyoruz” dedi.

Esenler Belediyesi, 2019 yılında Alevi kurumlarına verdiği ilçede yer ve cemevi sözünü yerine getirmezken adres olarak İBB’nin 20 yıllığına belediyeye tahsis ettiği yeri gösterdi. CHP’li Esenler Belediye Meclis üyesi Kemal Şahin, belediye başkanı Tevfik Göksu’ya tepki göstererek “Seçimler öncesinde Alevilerle yapılan toplantıda verilen söz yerine getirilmemiş.Şimdi de İBB’nin mülkü üzerinden şov yapıyorlar” dedi.

BÜLENT TURAN: BUNLAR TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR

AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Avrupa Parlamentosu'nun İspanyol milletvekili öncülüğünde kabul ettiği raporu eleştirdi.

OSMAN KAVALA DAVASI KARARINA MAHKEME BAŞKANI ŞERHİ

İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararının ardından bugün yeniden görülen Gezi Parkı Ana Davası'nda, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamı kararına, 30. Ağır Ceza Mahkemesinin geçici başkanı, muhalefet şerhi koydu. Mahkeme başkanı, muhalefet şerhinde, “Çoğunluğun tutukluluğun devamı yönündeki görüşüne iştirak etmiyorum” dedi.

ÇELİK: AA MUHABİRİ KILIĞINDAKİ PROVAKATÖRE GEREĞİ YAPILIYOR

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Ak Partimiz ve İçişleri Bakanımızla ilgili terör ve suç örgütlerinin ağzıyla konuşan AA muhabiri kılığındaki provokatöre gereği yapılıyor" dedi.

ANADOLU AJANSI O MUHABİRİNİ KOVDU 

Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Musab Turan'ın Bakan Mustafa Varank ile Bakan Bekir Pakdemirli'ye "19 yıllık bir toplum hareketi olarak başlayan milletin teveccühünü kazanan AK Parti ismi şaibelerle anılan Süleyman Soylu'dan daha mı küçük?" diye sormasının ardından, AA, Turan'ın iş akdinin feshedildiğini açıkladı.

FAHRETTİN ALTUN: ADİCE BİR KUMPAS

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Yeni bir oyun sahneleniyor. Kirli bir oyun bu. Bir o kadar da ucuz. Adice bir kumpas" ifadelerini kullandı.

SOYLU'NUN DANIŞMANINDAN AA'YA: BU NE ŞEREFSİZLİKTİR

Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Musab Turan'ın Bakan Mustafa Varank ile Bakan Bekir Pakdemirli'ye "19 yıllık bir toplum hareketi olarak başlayan milletin teveccühünü kazanan AK Parti ismi şaibelerle anılan Süleyman Soylu'dan daha mı küçük?" diye sormasına, Soylu’nun Danışmanı Mazhar Yıldırımhan, "Bu ne kahpeliktir. Bu ne şerefsizliktir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

AKP’Lİ TAYYAR: SÜLEYMAN SOYLU GÖREVİNİN BAŞINDA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü açıklayan AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Süleyman Soylu bakanımız kırgın ama keyifliydi. Görevinin başında" ifadesini kullandı.

KAÇAKLARIYLA ÜNLÜ PROJEDE PLAJ İSYANI

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gündoğan Mahallesi’nde Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerinden BESA tarafından yapılan ve denize dolgu yaptığı ve kaçak inşaatları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 
tarafından ağır para cezalarına çarptırılan tesisin sahilinde yaklaşık 100 kişi eylem ve basın açıklaması yaptı.

EBUBEKİR SİFİL ŞİKAYET ETTİ YILMAZ ÖZDİL'İN HAPSİ İSTENDİ 

Yılmaz Özdil için “Cenazesi camiye alınmasın” diyen Yalova Üniversitesi öğretim üyesi Ebubekir Sifil, hakarete uğradığını öne sürdü. Başvurusu işleme kondu. Özdil hakkında 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

ÇARŞI'DAN UYGUR TÜRKLERİNE DESTEK AÇIKLAMASI

Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı, Doğu Türkistan'daki zulme tepki göstererek, "Doğu Türkistan'da Çin işkencesi sürüyor" açıklamasında bulundu.

SEDAT PEKER'İN SİTESİNE ERİŞİM ENGELİ

Ankara 8. sulh ceza hakimliği, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'e ait “sedatpeker.com" internet sitesine erişimi engelledi.

HADİ ÖZIŞIK'IN HABER SİTESİNDE İSTİFA

Hadi Özışık’ın Sedat Peker’le yaptığı FaceTime görüşmesinin ortaya çıkmasının ardından Özışık'ın sahibi olduğu gazeteciler.com’un Yazı İşleri Müdürü istifa ettiğini duyuran Cuma Obuz, " 20 ay boyunca beraber çalıştığım herkese teşekkür ediyorum." Dedi.

TGC HADİ ÖZIŞIK'I ÜYELİKTEN ÇIKARDI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, gazetecinin doğru davranış kuralları, hak ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışlar içinde olduğu gerekçesiyle Hadi Özışık’ı oybirliğiyle üyelikten çıkardı.,

EKONOMİDE ALARM ZİLLERİ 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kurulan şirket sayısı nisanda bir önceki aya göre yüzde 21,3 düşerken, yıllık bazda yüzde 204,5 artış yaşandı. Kapanan şirket sayısı ise aylık bazda yüzde 1,6 geriledi, yıllık bazda yüzde 130 arttı.

KONUT FİYAT ENDEKSİ VERİLERİ AÇIKLANDI

Merkez Bankası (TCMB), Mart 2021 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıkladı. Konut Fiyat Endeksi, 2020'nin aynı ayına göre yüzde 32, aynı dönemde reel olarak ise yüzde 13,6 artış kaydetti.

Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, martta bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 2,1, yüzde 2,2 ve yüzde 2,4 arttı. Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 28,9, yüzde 30,3 ve yüzde 33,9 yükseldi.

DOĞAN: EKONOMİYE MALİYETİ 1,5 MİLYAR TL'Yİ BULUYOR

Türkiye'nin günlük 80 bin ton çöp ürettiğini söyleyen Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, 
bunun sadece 45 bin tonunun ayrıştırıldığını belirtti. Yıllık ayrıştırılmayan çöpün ekonomiye maliyetinin 1.5 milyar TL olduğunu ifade eden Doğan, bunun önlenebileceğini aktardı.

PATRONLAR KURTULACAK ELEKTRİK FATURALARI ARTACAK

Pandemi döneminde elektrik satamadıkları için zora giren santrallere nakit destek vermeyi öngören yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Düzenlemeye göre, vatandaşın zar zor ödediği elektrik faturalarından karşılanan destek ödemelerinden yararlandırılacak şirketlere yeni şirketler eklenecek. Bu yıl 40'ı aşkın elektrik şirketine vatandaşın kesesinden 2.6 milyar lira ödeme yapılacak. Şimdi destek yapılacak şirket sayısı artacağı için faturanın daha da kabarmasından endişe ediliyor.

DESTEKSİZ KAPANMAYLA YOKSULLUK ALGISI ZİRVEYE YÜKSELDİ

TÜİK ve Merkez Bankası anketine göre, hükümetin destek açıklamadan kapanma uyguladığı mayıs ayında vatandaşın kendi hanesinin maddi durumuna ve genel ekonomiye dair değerlendirmesi 9 yılın en düşük değerine geriledi.

EKONOMİDE ALARM ZİLLERİ

TOBB verilerine göre, Türkiye genelinde Nisan ayında kurulan şirket sayısı yıllık bazda yüzde 204.5, kapanan şirket sayısı yüzde 130.1 arttı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI 181 ARSASINI SATIŞA ÇIKARDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde 181 arsasını 3 Haziran günü açık arttırma ile satışa çıkarıyor. Satışa çıkarılacak arsalar arasında İstanbul Çekmeköy’de 25 dönümlük “tarımsal niteliği korunacak” alan niteliğine sahip tarla da bulunuyor.

BİNLERCE KİŞİ KATİPLİK İÇİN SIRAYA GİRDİ

İcra ve zabıt katipliğinin uygulamalı sınavına girmek için sabah saatlerinden itibaren İstanbul Adliyesi'nde uzun kuyruklar oluştu. Sadece 200 kişi için açılan kontenjana 4 bin 800 kişi başvurdu.

ALTINDA DOLAR VE KRİPTO PARA ETKİSİ

Kripto paraların çakılması, dolar hız kesmesi ve enflasyon endişesi sonucunda altın yeniden yatırımcının güvenilir limanı oldu. Son 1 ayda 100 dolar artan ons altında pusula uzmanlara göre1.900 doların üzerine işaret ediyor. Fakat 'tahvil faizindeki kademeli artış baskı yaratabilir' uyarısı yapılıyor.

SEDAT PEKER'İN BAHSETTİĞİ MARİNADAN HANGİ YAZAR ÇIKTI

Sedat Peker’in açıklamalarıyla gündeme gelen Yalıkavak Marina’da Hürriyet gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu’nun marinanın ilk açıldığı dönemde "Yaşasın Hayat" adlı bir klinik açtığı ortaya çıktı.

AKP'Lİ BELEDİYE DENİZİ ÇÖP İLE DOLDURDU

AKP'li Giresun Belediyesi, fuar alanı, balıkçı barınağı ve park yapmak için denizi doldurmaya başladı. Daha önceden çöp alanı olarak kullanılan bölgenin genişletilmesi için çöplerin, dolgu malzemesi olarak kullanılması tepki çekti.

GÖRÜŞMEDE SURİYE, AFGANİSTAN VE YUNANİSTAN VURGUSU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da yazılı bir açıklama yaptı. Price, Blinken ve Çavuşoğlu’nun, Suriye ve Afganistan da dahil olmak üzere ABD ve Türkiye arasındaki iş birliğinin önemini değerlendirdiğini aktardı. Açıklamada, “Bakan Blinken, NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasındaki müzakerelerin ABD tarafından desteklendiğine vurgu yaptı. İnsan hakları ve özgürlüklerin korunmasına da dikkat çekti.

NİJERYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ: 8 ÖLÜ

Nijerya'nın Kaduna eyaletinde bir askeri uçağın düşmesi sonucu,  uçakta bulunan Genelkurmay Başkanı İbrahim Attahiru ile 7 asker hayatını kaybetti.

GAZZE'DE ATEŞKES, KUDÜS'TE SALDIRI

Gazze'de ateşkes kararının ardından dün İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da Filistinlilere ses bombalarıyla saldırdı. Dışişleri, "Gazze'de ateşkes, Kudüs'te saldırı! İsrail'in samimiyetsiz, iki yüzlü tutumu devam ediyor" açıklaması yaptı. Hamas lideri de, "Direniş geri çekilmeyecek" dedi.

GAZZE'DE BİLANÇO ARTIYOR

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı ve ateşkesle sona eren saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 248'e ulaştı.

ÇİN BEŞİK GİBİ 

Çin'de 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği açıkladı. Dün Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde 4.2, 5.6 ve 6.4 büyüklüğünde art arda depremler olmuştu.

YENİ HÜKÜMET KURULDU

Katalonya Özerk Bölgesi'nde Esquerra Republicana de Catalunya Partisi (ERC) Genel Sekreteri Pere Aragones, bölge hükümetinin yeni başkanı olarak güvenoyu alırken, Katalonya’da yeni hükümet kuruldu.

YOKSUL ÜLKELER İÇİN İNDİRİMLİ AŞI 

İtalya'da gerçekleşen G20 Sağlık Zirvesi'nde Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson 2022 sonuna kadar yoksul ülkelere toplam 3,5 milyar doz aşıyı maliyet fiyatından ya da indirimli olarak satmayı taahhüt etti.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.