1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. 'Sende iman ölçer mi var?'

'Sende iman ölçer mi var?'

'İzmir'deki dindarlığıh biraz irfan geleneğine ihtiyacı var' diyen Diyanet İşleri Başkanı'na CHP'den de büyük tepki geldi

A+A-

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in İzmir’de görevli din adamlarıyla buluşmasında, "İzmir’in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın biraz irfan geleneğine ihtiyacı var" sözleri, CHP İzmir milletvekillerinin tepkisine neden oldu. CHP’li milletvekilleri, "Bu ikinci ’Gavur İzmir’ skandalıdır" derken, "Sayın Görmez, İzmir sosyolojisini anlayamamış, ayrıca elinde bir ’İmanometre’ varmış gibi İzmir’in dindarlık seviyesini ölçmeye çalışmıştır" ifadesi kullanıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ise, Görmez’in, konuşmasında Başkanlık hizmetlerinin sürdürülmesinde genellikle İzmir’in ihmal edildiğine dikkat çekerken bu hususta duyduğu mahcubiyeti dile getirdiği, buradaki çeşitliliğin kusur ya da eksiklik olarak değerlendirilemeyeceği, İslam dininin farklı mecralarda yaşama dahil zenginleştirici özelliklerini yansıttığı belirtildi.

>> DİYANET AÇIKLAMA YAPTI 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, geçen ay İzmir Müftülüğü’ne atanan Ramazan Muslu’nun göreve başlaması nedeniyle dün Balçova Kaya Termal Otel’de Diyanet’e bağlı din görevlileriyle buluşmasında, "İzmir’in farklı bir dindarlığı var. İzmir’in bu dindarlığının biraz irfan geleneğine ihtiyacı var. Öyle olduğu için bu tesadüf değil, çok güzel bir tevafuk. Bir tasavvuf profesörünün, irfan geleneğinden gelmiş, onu hayatında özümsemiş bir arkadaşımızın İzmir’e atanması tesadüf değildir. İzmir Müftülüğü’nde yeni bir dönem, sayfa yazmaya başlatacağınıza inanıyorum" sözleri tartışma yarattı.

'DEHŞET İÇİNDE OKUDUM'

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, bu açıklamanının hayret ve dehşet içinde okuduğunu söyledi. Çıray, şöyle dedi:

"Bu sözler ancak, İzmir’i ’gavur’ zanneden çağdışı anlayışın uzantısı olabilir. Başkan’ın bu sözleri biz İzmirlileri üzmüştür. Başkanın, İzmirlilerin İslamiyet tarihi boyunca ’İrfan geleneğini’ kazanamadıklarını düşünmesi bilgi eksikliğidir. Kentin manevi hayatı düşmüş müdür ki atadığı müftü din görevlileriyle yeniden onu ayağa kaldıracaktır. Bu sözler İlahiyat eğitimi almış bir akademisyenin cümleleri olamaz. Bu sözler İzmir’i ’gavur’ zanneden çağdışı bir anlayışın uzantısı olabilir. İzmirlilerin dindarlığı Türkiye coğrafyasının tümünde olduğu gibi Allah adına aldatmayan ve aldanmayan saf bir dindarlıktır. Ama sayın Görmez, İzmir sosyolojisini anlayamamış, ayrıca elinde bir ’İmanometre’ varmış gibi İzmir’in dindarlık seviyesini ölçmeye çalışmıştır. İzmir hakkında en ufak fikri olmayan sayın Görmez’in İzmirliler’den özür dilemesini bekliyorum."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.