1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Murat Zeynel Ceylan: 'Alevilik' İslam'ın ta kendisidir ve mezhep değildir

Murat Zeynel Ceylan: 'Alevilik' İslam'ın ta kendisidir ve mezhep değildir

23 Nisan'ın 100. Yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bastırılan “Cumhuriyet ve Demokrasi” broşüründe, “Din ve Vicdan Özgürlüğü” bölümünde Haham, Rahip, İmam ve Alevi Dede'sinin yan yana durduğu bir görselle ilgili tartış

A+A-

İBB’nin 23 Nisan vesilesiyle çocuklara gönderdiği kitapçığın bir sayfasında din adamları görselinde Alevi bir Dede’nin de yer alması nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bazı çevreler tarafından eleştirilmesine, İYİ Parti İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu'nda 'İnanç Komisyonu' Başkanlığı yapmış olan Murat Zeynel Ceylan "Sözkonusu fotoğrafta Alevilik bir din gibi değil bir inanç, bir yol olarak aktarılmış olamaz mı?" dedi. Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cemevlerine 'cümbüş evi' diyenlerin, buraları ibadethane saymayanların, Aleviler'e iğrenç iftiralar atanların İBB'nin broşüründe yer alan fotoğrafı bahane ederek belediyeye ve de Başkan Ekrem İmamoğlu'na saldırmalarının hangi amacı taşıdığı açıkça bellidir.

Sözkonusu fotoğrafa ilgili olarak, orada Alevilik bir din gibi değil bir inanç, bir yol olarak aktarılmış olamaz mı? Buna -bazılarının aksine- ard niyetli bakmazsak; Aleviliği İslamiyetten ayrı düşünmek amacıyla yapılmadığı, İslamiyetin özünü kapsayan farklı bir yorum şeklinde algılamak doğru bir çıkarım olur diye düşünüyorum. Kısaca belirtmem gerekirse 'Alevilik' İslam'ın ta kendisidir ve mezhep değildir."

whatsapp-image-2020-04-29-at-12.49.45.jpeg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bastırdığı broşürde yer alan ve hayli tartışma yaratan o fotoğraf...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum