1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Marketle bakkalı karıştırmayın

Marketle bakkalı karıştırmayın

GAYRİMENKULDE Liderler Zirvesi’nde ‘merdivenaltı’ müteahhitlerle aynı kefeye konulmaktan rahatsız olduklarını söyleyen konut üreticileri, “Devletin ak ile karaları ayırmasını bekliyoruz” dedi

A+A-

 

BU yıl ikincisi düzenlenen Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde markalı konut üreticilerinin, küçük müteahhitlere olan tepkisi dikkat çekti. Sektörde kayıt altında ve gerçek bedeller üzerinden konut satışı yaptıklarını vurgulayan konut üreticileri, ‘merdivenaltı’ olarak tanımladıkları kurumsal olmayan müteahhitlerle aynı kefeye konulmaktan rahatsız olduklarını vurguladı. Sektör temsilcileri, zirvede “Devletin mevcut denetim mekanizmalarının bir an önce devreye girmesi ve sektördeki ak ile karaları ayırmasını bekliyoruz” mesajını verdi.

DEVLET KONTROLÜNDE

Hürriyet’in sponsor olduğu Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapanİstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2013 yılında gündeme gelen KDV düzenlemesi ile KDV iadesi ve net metrekare tartışmalarının sektördeki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağını söyledi. 
Hasılat paylaşımı modeli veya yüklenici firma olarak TOKİ, Emlak Konut GYO ile işbirliği yapan markaların devlet denetiminde olduğunu ifade eden Durbakayım, “Bu firmaların tüketiciyi aldatıcı metrekare beyan etmeleri söz konusu olamaz. Diğer taraftan kurumsal firmaların da böyle yollara sapacağına ihtimal vermiyorum. Ancak gayrimenkul sektörünü hazine dairesi gibi düşünerek sektöre girenler umduklarını bulamayınca; yasalara uygun konut inşa etmenin o kadar kolay olmadığı anlayınca; bakanlarımızın dile getirdiği yollara sapmış olabilir” diye konuştu.

MARKET İLE BAKKAL

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da yeni KDV düzenlemesinin önümüzdeki dönemde sektörün önünü tıkayacak bir yasa olduğunu belirterek, “Örnek vermek gerekirse, kurumsal firmalar olarak biz birer marketiz. Tüm alışveriş kayıt altına alınıyor. Herşeyimiz resmi. Sanıyorum Maliye Bakanımız marketler ile bakkalları karıştırıyor” dedi.
Gayrimenkul Sektöründe Kurumsal Gelişim ve Sürdürebilirlik” konulu oturumda Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çeçen, dönüşüm için bir imar planı çıkarılması gerektiğini vurgularken, EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da, kentsel dönüşümün iki yılında halkı bilinçlendirmenin önemine değindi./_np/0578/19680578.jpg

Değişen medyayı sektöre anlattılar

GAYRİMENKULDE Liderler Zirvesi’nin “Değişen Medya Düzeninde Geleneksel Gazeteciliğin Sürdürülebilirliği” oturumunda Hürriyet Web Koordinatörü Bülent Mumay ve Hürriyet Reklam Grup Başkan Yardımcısı Gönül Birkiye bir sunum yaptı. Gazetenin yanı sıra Hürriyet’in internet ve tablet çalışmaları hakkında bilgi veren Mumay, oluşturulan içerikle okurları bilgilendirmenin yanı sıra onları da sürece dahil ettiklerini anlattı. Gönül Birkiye ise sektöre yönelik projelerden söz etti. 

Konut için genel müdürlük kurulmalı

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörün daha sağlam ve güvenilir olması için tüm bu denetimlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda konut yapımı ve pazarlanması ile ilgili münhasıran kurulacak bir Genel Müdürlük marifeti ile yapılabileceğine vurgu yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.