1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türkiye ‘not’ta sınıf atladı

Türkiye ‘not’ta sınıf atladı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşlu Standard&Poor’s’un dün kredi notunu ‘BB’den ‘BB+’ya yükseltmesinin ardından Türkiye artık Romanya, Endonezya, Filipinler, Barbados ve Hırvatistan ile aynı not meridyeninde yer alıyor.

A+A-

 

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre Türkiye; Moody’s’ten Ba1, S&P’den BB+, Fitch’ten ise BBB- notuna sahip. Buna göre Türkiye Moody’s ve S&P’ye göre aynı not görümüne sahipken, Fitch’e göre not görünümü bir basamak yüksek.

BU, HAK ETTİĞİMİZ NOT DEĞİL

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, S&P’nin verdiği not için “Not artırımı olumlu bir gelişme ancak Türkiye’nin hak ettiği not yine verilmedi” dedi. Piyasaların Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülke olarak gördüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarının ise geriden geldiğini söyleyen Bakan Yılmaz, Türkiye’de ekonomik göstergelerin ciddi şekilde iyileştiğini, enflasyonun tarihi düşük seviyelere indiğini, 2012’de cari açığın gerilediğini, önemli bir iyileşme kaydettiğini anlattı. Yılmaz, “2 kredi derecelendirme kuruluşunun bu yönde not vermesi, Türkiye’ye gelen finansal yatırımları daha farklı seviyeye taşıyacak” diye konuştu.

YATIRIMCININ İLGİSİ ARTIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Türkiye’nin genel ekonomik durumunun S&P’nin notunun üzerinde olduğunu ve bu notu yatırımcıların zaten çok daha önceden satın aldığını bildirdi. Yalnızca enerji sektöründeki yabancı yatırımcı ilgisi göz önüne alındığında bile not artışında Türkiye’nin hakkının teslim edilmediğini vurgulayan Yıldız, “Biz enerji sektörüyle alakalı geliştirdiğimiz ve yatırımcılara açtığımız projelerde yabancı yatırımcıların Türkiye’de iş yapmak için gösterdiği ilgiden memnunuz. Türkiye’de bu notu yatırımcılar zaten çok daha önceden satın almıştı” diye konuştu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, “Türkiye’nin ekonomik performansını dikkate aldığımızda, Türkiye ile ilgili değerlendirme notunda geç kalınmıştır” dedi. Not artışını değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, “Türkiye bir güneş gibi yükselmektedir. Bu gelişmeler, ‘güneş balçıkla sıvanmaz’ sözünü hatırlatmaktadır” dedi.  ? A.A.

S&P: Dış etkenler ve seçimler önemli

S&P Türkiye Başanalisti Eileen X. Zhang, Türkiye’nin yeni ihracat pazarları yaratarak, Avrupa’da derinleşen krizin etkisiyle daralan pazarın olumsuz etkilerinden uzak durabildiğini belirterek, “Not artırımımızda yeni ihracat pazarlarının yaratılması etkili oldu. Cari açıktaki azalma ve ihracatın beklenenden hızlı güçlenmesi ve mali hesaplardaki güçlenme not artışını etkiledi” dedi. Zhang, seçim zamanlarında genellikle büyümenin sürdürülebilirliğine dikkat edilmediğini de belirten Zhang, “Bu süreci de izleyeceğiz. Türkiye’nin notunda dışsal kırılganlıkları da yakından izleyeceğiz. Şu anda yukarı yönlü ve aşağı yönlü riskler dengeli durumda” diye konuştu.

İrlanda seviyesine kadar çıktık

TÜRKİYE’nin kredi notu açısından durumu ise şöyle: Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e göre Türkiye’nin yatırım notu Ba1 seviyesinde. Türkiye bu notu ile Fas, Arnavutluk, Macaristan, İrlanda, Guatemela, Filipinler, Barbados ve Hırvatistan ile aynı seviyede. S&P’ye göre ise Türkiye’nin notu BB+, görünümü de durağan. Türkiye bu not ile S&P’ye göre Romanya, Endonezya, Filipinler, Barbados ve Hırvatistan ile aynı not meridyeninde. S&P notu yükseltmeden önce Türkiye; Guatemala, Ürdün, Portekiz, Macaristan ve Kosta Rika ile aynı not görünümüne sahipti.

Bir not artışı daha bekliyorum

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, S&P’den olumlu haberin gelmesinin  son derece memnuniyet verici olduğunu, en kısa zamanda yeni bir not artışı daha geleceğine inandığını belirtti. Sabancı,  bu not artışının geç kalmış, ancak başarılı ve istikrarlı ekonomi yönetimi ile çoktan hak edilmiş bir not olduğunu vurguladı. Sabancı, “Fitch’in ardından S&P’den de yeni bir olumlu haberin gelmesi Türkiye adına son derece memnuniyet vericidir. En kısa zamanda yeni bir not artışı daha geleceğine inanıyorum” görüşünü ifade etti.

O zaten en geriden  gelen kuruluştu

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye koştukça kredi derecelendirme kuruluşlarının arkadan yavaş yavaş geldiğini belirterek, “Bir derecelendirme kuruluşu daha Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşları böyle kervan halinde gidiyor” dedi. Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’ye güvenen, Türkiye’ye yatırım yapan kişilerin, kuruluşların yatırım kompozisyonlarına bakın. Türkiye’nin risk primlerine bakın. Türkiye Hazinesi ne faiz ödüyor, ABD Hazinesi ne faiz ödüyor dolar bazında. Alman Hazinesi ne faiz ödüyor Euro bazında.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.