1. HABERLER

  2. SPOR

  3. FILA ve Türk güreşi

FILA ve Türk güreşi

Ata Karataş'ın kaleminden...

A+A-

Bulgaristan’dan yazıyorum; 2020 Olimpiyat oyunlarına İstanbul’da, Türkiye ev sahipliği yapmak için; Başbakan düzeyinde de mesai harcıyor, Spor Bakanlığı ve TMOK koordinasyonunda.

Türkiye, güreşte 1936 Yılından beri; 2012 Londra’ya kadar tüm branşlarda alınan madalyaların % 71’ni elde etmiş. Baktığınız zaman aslan payı “Ata Sporu” güreşin. Güreşin dünyada özgeçmişi yüzyıllara,ta antik Roma’ya kadar uzanıyor. Tüm olimpiyatlarda sürekli olmuş. Zaten insan hayatı sürekli bir güreş yaşamı değimli, boğuşup duruyor hayatla.

Yaklaşık bir haftadır yoğun gündem güreş üzerine. Bilende konuşuyor, bilmeyende. Üstelik uluslar arası bir konuda yalnız Türkçe olarak ! Bu konu bizimle çok ilgili ama unutulmamalı ki 180 ülkeyi ilgilendiriyor...

Basında gerçekten güreşi sevip hakkını verende oldu. Nefretini kusanda oldu. Şimdi süreç başladı. Güreş tekrar 2020 Olimpiyat oyunlarına geri alınabilinir mi ?

Bu mümkün, ancak FILA ve Dünyanın IOC’ye üye ülkelerinin aktif baskısı ve iyi bir stratejik sunumu, raporu ile olabilir.

Kurum olarak; Dünya’da bu işi birinci derecede sorumlu olarak eylem planı hazırlayacak olan FILA’ya gelelim. Türkiye, FILA yönetiminde Rusya ile beraber ikişer üye bulunduran iki ülke. Bu bir avantaj. Ahmet AYIK ve R.Maria YAKŞİ. CELA’da ise Önder YAKŞİ var, bunun yanında komisyonlarda da ciddi bir sayı ile varız. Burada FILA yönetimine üye ülkelerde olduğu gibi, bizimkilerinde bu sıkıntılı süreçte aklı selim hareketle, sağduyulu kararlar vermek zorundalar. Önce Türkiye’nin menfaatlerini, sonrasında etkin olarak FILA’da uzun süreçte manevra yapabilmek için çok dikkatli ve el ele vermeliler. Burada yapılacak hataları tarih affetmez. Kişisel değil, kurum olarak Türkiye adına orada bulunduklarını asla unutmamalılar.

Gözüken köy kılavuz istemez misali ile, burada bir süre önce FILA yönetimi ile ilgili Bizans entrikaları başlamış, perde arkasında guruplaşmalar ve birleşip, ayrılmalar olmuş.

Sonuç tamda 2020 İstanbul’a aday olan Türkiye ve madalya beklediği branşların başında gelen güreşte depreme denk geldi! Enteresan!

Tayland’daki FILA toplantısında tartışmalar ile sonuç; On bir yıllık Martinetti saltanatına son veriliyor. Burada resmen FILA ikiye bölünüyor... Geçici başkan; On bire - on oyla Sıpp Nenad Laloviç oluyor. Martinetti ise kongreye kadar üye olarak devam edecek.Komisyonların tümü iptal olmuş. Hakem hariç FILA’ nın şu anda normalde uğraşması gereken tek hedefi olmalı; Mayıs ayında Rusya’da IOC icra kuruluna sekiz ülke ile beraber sunacağı rapor ve sunum ile ilk üçe girmek, sonrasında bunu başarabilirse Eylül’de Arjantin‘deki IOC üyelerinin bizzat oy kullanacağı toplantıda tek aday olarak(2020 İstanbul diyorum)yer almak. Ama bu arada FILA ne kadar ciddi çalışabilecek ikiye bölündü..

Neyse Dünya güreşi olarak; Türkiye dahil, Amerika, İran, Rusya, Bulgaristan, Çin, Azerbeycan, Yunanistan, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Romanya, İngiltere, Japonya, Hindistan ve daha bir çok ülke... Sosyal paylaşım sitelerinde, elektronik posta ve diğer kanallarla bombardımana geçti..

Türkiye isterse Başbakanlık ve Bakanlık düzeyinde ; IOC ve TMOK, FILA başkan ve yetkililerini,TGF başkanını, SG Müdürlüğü, güreşte söz sahibi ülke federasyon başkanlarını ve diğer...

Toplayarak uluslar arası alanda gerçekten bir anda ön plana çıkarabilir..

Değerli Güreş Ailesi; Konuşma zamanı değil !

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.