1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ/EĞİTİM

  3. Facebook’un Mor Çiçek Simgesi Sözde Ermeni Soykırımı ile mi Alakalı?

Facebook’un Mor Çiçek Simgesi Sözde Ermeni Soykırımı ile mi Alakalı?

Facebook’ta simge olarak kullanılmaya başlayan bu çiçeğin rengi, şekli ve şekillerdeki sayıları ile birçok anlam ifade ediyor. Bu çiçek, Sözde Ermeni Soykırımı‘nın 100. anma etkinliklerinde kullanılmış.

A+A-

Fark etmişsinizdir, Facebook‘ta (Anneler Günü’ne özel) simgelerin arasına yeni bir simge eklendi. Mor bir çiçekten oluşan simge, çıktığında açıkçası merak ettim, bunun anlamı ne diye? Durup dururken nereden çıktı şimdi bu, diye düşünmekten kendimi alamadım. Biraz araştırayım dedim ve bu masum gibi görünen simgenin Sözde Ermeni Soykırımı ile ilişkilendirildiği hakkında yazılara ulaştım. Bu yeni ”minnettar’‘ simgesindeki mor çiçek Anneler Günü için mi tasarlanmış, yoksa farklı amaçlar mı güdüyor, tam emin değiliz.

Mor Çiçek (Unutmabeni Çiçeği) Anlamı Nedir?

facebook-mor-cicek-simgesi.jpg

Facebook’ta simge olarak kullanılmaya başlayan bu çiçeğin rengi, şekli ve şekillerdeki sayıları ile birçok anlam ifade ediyor. Bu çiçek, Sözde Ermeni Soykırımı‘nın 100. anma etkinliklerinde kullanılmış. Çiçekteki her bir yaprak, 1915 tarihinden sonra Ermenilerin dağıldığı kıtaları temsil ediyormuş. Ayrıca unutmabeni çiçeğini Ermeniler, farklı yaşam alanlarında kullanıyorlarmış; hediyelik eşya, pasta süsleme, dövme, tırnak süsü vb.
Mor çiçekteki her renk ve şekillerin sayısının anlamı varmış: 5 taç yaprak Ermenilerin yaşadıkları kıtayı, çiçeğin merkezindeki siyah Ermenilerin geçmişini, 12 sarı renk ışığı ve sonsuzluğu, açık mor rengi bugünü, çiçekte hakim olan koyu mor ise geleceği simgeliyormuş.
mor-cicek-ermeni.jpg
2015 yılından itibaren mor çiçek, popülerleşmiş ve tv sunucuları, muhabirler bu çiçeği rozet olarak takmışlar, okullarda yetiştirilmeye başlanmış.
Peki, Facebook Mor Çiçek (Minnettar) Simgesi ile Neyi Amaçlıyor?

Sözde Ermeni Soykırımını kabul eden ülkelerde bu belki bir sevinç olarak kabul edilebilir, ama ülkemizde bu simge tartışılır ve kabul edilemez durumda. Ülkemizde milyonlarca kullanıcı olan Facebook’un Sözde Ermeni Soykırımının propagandasını yaptığı söyleyebilir miyiz peki? Birden böyle bir simgenin belirmesi ve simgenin Ermenilerin mor çiçeğine benzemesi akıllarda soru soru işaretini bırakmıyor değil. Bu minnettar çiçeği simgesinin subliminal bir mesaj olduğu kabul edilebilir düşüncelerden.

Türk kullanıcılardan bu konuyla ilgili Facebook’a soru yöneltilmesi muhtemel, ama Facebook’un bu durumu yalanlayacağı da muhtemel. Çok da paranoyak olunmaması gerekse de yine de bilinçli olmak gerekir. Azıcık bilinçlendirme adına bu yazıyı yazdım, görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Not: Yukarıdaki yazılar sadece tahminlerden ibarettir. Facebook’a yeni eklenen simgenin Sözde Ermeni Soykırımı ile alakası gerçekten var mıdır, tartışılabilir bir konudur.

Kaynak: https://musaozsari.com
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.