1. YAZARLAR

  2. Bahri YILDIZBAŞ

  3. Çocuk ve çocukluğu
Bahri YILDIZBAŞ

Bahri YILDIZBAŞ

ortakses.com
Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuk ve çocukluğu

A+A-

Çok duygulu, coşkulu bir geceydi. Çok keyifliydi. Çocuklar, gençler, ebeveynler ve ülkemiz insanın çoğunluğu; 100. yılın heyecanını, varlığını, coşkusunu kutladık. Çocuklarımız ile zaman geçirmenin, birlikte başarılı çalışmalardaki ürünlerimizi sergilemenin, Türk Bayrak’ları ve Atatürk posterlerini balkonlarımıza asarak; İstiklal Marşı’mızı, demokrasinin, özgürlüğün, bağımsızlığın başladığı ve dünyaya “Biz varız” mesajı vererek canla okuduk.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Şenliklerini; korona virüsüne, iç ve dış virüslerle rağmen kutladık ve kutlayacağız. Çoğulcu bir meclisin açılışı olan 23 Nisan 1920 yılı, sadece bir açılış veya o günkü bir bayram değildir. Öyle tarihi bir gün ve 100 yıldır ki; tüm emperyalistlere, siyonistlere, içteki ortaklarına, provokatörlere, açlığa, yokluğa, silahsızlığa ve tükenmiş bir enerjiye rağmen “VAR OLUŞ DESTANIDIR.”

Askerin, bürokratın, hariciyecinin, dahiliyecinin, yazarların, doktorların, eğitimcilerin, din adamlarının, aşiret liderleri ve her kesimden insanın bir araya toplanması ile; bir başkaldırıdır 23 Nisan. Yüce bir buluşmadır; güçlü, istikrarlı, asker, dahi, kararlı, demokrat, bilge bir halk çocuğunun, Anadolu’yu, Anadolulu'yu buluşturduğu, barıştırdığı ve vatan olacağız dedikleri gündür 23 Nisan.

- O günlere ve TBMM’nin açılışına, davul zurna çalınarak gelinmedi. Savaşların, şehitlerin, sakatların kıtlıkların olduğu bir dönemde; cesur, yiğit ve özgürlüğü isteyenlerin kanlarıyla, demokrasinin temellerinin atıldığı oturumlarla, güvenilir bir liderin, sulh ve savunma için yapılacak savaşlarına verilen onaylarla gelindi.

- Engeller, çengeller, hainler, çeteler, işbirlikçiler, din elden gidiyor diyenlere rağmen; “Sakarya Meydan Muharebesinin, Zafer ışıklarını yakan bu çoğulcu Meclis ile ile verildi bu karar.” Çocuk Bayramı ve ardından Cumhuriyet.

- Şimdide, engeller olacaktır ve vardır.

- Yalnız; hem kutlamalarda, hem paylaşımlarımızda, hem de yazdıklarımızda unuttuğumuz çok önemli gerçekler vardır.

- Tüm dünyayı, en büyük güçleri, kibirlileri, savaş çıkaranları, merhametsizleri evlerine, ofislerine sıkıştırmış, maskelendirmiş, ibadethaneleri ve sosyal alanları kapatarak, kapalı-açık hava hapishaneleri yaratan korona, ne hikmetse; çocuklara ve hayvanlara zarar vermeyen sevimli bir illet!..

- Bayram bitti. Peki çocuk istismarları, çocuk hakları, çocuk işçiler, yarış atı yapılan çocuklar, özgürce çocukluklarını yaşamaları gerekirken; sınavlar, kurslar, özel dersler aldırarak, çocukluklarını katlettiğimiz çocuklara; Atatürk ve TBMM 100 yıl önce “sadece bir gün mü hatırlanın, korunun ve bayram yapın” mı demişti? Yoksa; “sağlıklı, mutlu, güçlü büyüyün, bu zor günleri hatırlayın, ülkeyi demokrasi beşiğinde yüceltin mi?” demişti?

- İşte o çocukların, şimdiki ebeveynlerini, aynı duygu eksikliği ile büyüttüğümüzden; “çocuk sadece bir gün bayram kutlar, hemen ödevlerinin başına geçer, test çözer. diyoruz. “Ezberleyerek sınav kazanır ve büyüyünce, öğrendikleri ile çocukluğunu unutur.” demiyoruz. Çocuk, önce değerler ile büyür. Örnek; Finlandiya, Japonya vb.

- Aç kalan, okula gidemeyen, kıyafeti olmayan çocukları yazsam, uzar gider.

- Hele birde çocuklarımıza; “şimdimiz, bu günlerimiz” söylemeyeceğimize, “geleceğimiz” diyoruz. Omuzlarına iş yüklüyoruz, şaşırtıyoruz, çocuk olduklarını, mutlu olmayı unutturuyor, kaygılandırıyor ve korkutuyoruz. Çocuk hakları evrensel sözleşmelerine aykırı davranıyoruz.

- Sağlıklı, huzurlu, mutlu, özgüvenli, bilgili, birikimli, bilime önem veren, ahlaklı, vicdanlı, saygılı, ülkesini seven bireyler yetiştirmek istiyorsak; çocuklara yürekten önem verir, sorumluluk duygularını geliştirir, disiplinli yetiştirir, çocukluklarına ve yaşamlarına saygı duyar, dil ile değil, gönülden sever ve gözümüzün nuru gibi korursak.

- Her gün; çocuğun bugünlerdeki bayramı, yarınlardaki egemenliğidir.

Değerli oldukları hissettirilerek büyüyen, bu çocukların binlercesi okudu ve büyüdü. Geçmişin çocukları, bu günün yetişkin bireylerini konuşturun. ABD eğitiminin fazlalığı yok. İzleme, takip ve kahramanlık örnekleriyle iPhone üretiyor. Binlerce program yapmaya, çalıştaylara gerek kalmadan. İşte takip edilen dünya N çocukları. Konuşmaya, koşmaya ve göreve hazırlar.

Sevgilerimle...

whatsapp-image-2020-04-25-at-21.40.26.jpeg

whatsapp-image-2020-04-25-at-21.40.27.jpeg

whatsapp-image-2020-04-25-at-21.40.37-(1).jpeg

whatsapp-image-2020-04-25-at-21.40.37.jpeg

whatsapp-image-2020-04-25-at-21.40.42.jpeg

whatsapp-image-2020-04-25-at-21.40.42-(1).jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum