1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. babasının böbreği ile yaşama yeniden sarıldı.

babasının böbreği ile yaşama yeniden sarıldı.

1 Nisan'da ‘kronik böbrek yetmezliği hastası’ olduğunu öğrenen 23 yaşındaki Tuğba Çelik, babasının böbreği ile yaşama yeniden sarıldı.

A+A-

 

Bursa’da 1 Nisan'da doktorlardan aldığı ‘kronik böbrek yetmezliği hastasısın’ cevabı ile hayatının en kötü şakası ile karşılaşan 23 yaşındaki Tuğba Çelik, babasının böbreği ile yaşama yeniden sarıldı. Acıbadem Bursa Hastanesi’nde babası Harun Çelik'in böbreği nakledilen Tuğba, hastanenin 100’üncü böbrek nakli olan hastası olarak tarihe geçti.
 
1 NİSAN DA HASTALIĞIMI ÖĞRENMEK KÖTÜ BİR ŞAKA GİBİYDİ
 
Organ nakli için sırada bekleyen hastalara umut verebilmek ve duyarlı vatandaşlara çağrıda bulunmak için Acıbadem Bursa Hastanesi’nde düzenlenen toplantıya katılan Tuğba Çelik ve babası Harun Çelik, organ bağışı çağrısı yaptı. Yer yer duygulu anlar yaşayan Tuğba Çelik, “1 Nisan’da öğrendim böbrek hastası olduğumu ve o gün hayatımın en kötü şakası başladı. Önce inanamadım ve yavaş yavaş alıştım. Bu işi başaracağıma inandım ve buraya geldim. Şimdi çok mutluyum, babamdan aldım böbreğimi. İkinci kez babam bana hayat verdi. Babam beni önce dünyaya getirdi, sonrada böbreğini verdi. Çok mutluyum herkesi organ bağışına bekliyorum. Babamla dokularımız uyuştuğu için babam bana böbreğini verdi. Nisan 1’de öğrendim Mayıs’ın birinde ise ameliyat oldum” dedi.
 
Tuğba Çelik’in babası 46 yaşındaki Harun Çelik ise kızının hastalığını duyar duymaz böbreğini vermek üzere gönüllü olduğunu ifade ederken, “Bu hastalık başımıza geldi ben de hiç düşünmeden böbreğimiz vererek kızıma ikinci bir hayat vermiş oldum. Ben duyarlı olan herkese organ naklini tavsiye ediyorum. Organ vermek bir canlıya yeniden hayat vermek gibi bir şey. O kadar zor değil.” şeklinde çağrıda bulundu.
 
TÜRKİYE’DE 90 BİN HASTA BÖBREK BEKLİYOR
 
Acıbadem Bursa Hastanesi Böbrek Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, Türkiye’de kadavra organ naklinin istenen seviyede olmadığından yakındı. Hastane olarak Bursa’da çalışmaya başladıkları günden bu yana bir yılda yüzüncü böbrek naklini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Bülent Oktay şunları söyledi: Hedefimiz önümüzdeki yılda en az bu kadar hastaya böbrek nakli yapmak. Yaklaşık 20 yılı aşkındır organ nakli içindeyiz. Son yıldaki bu nakillerde 600’ün üzerinde organ nakli gerçekleştirdik. Ancak halen yetmez bir noktadayız. Çünkü Türkiye’de halen 90 bin civarında böbrek bekleyen hasta var. Her yıl milyon nüfusa 110 kişi bu havuza katılıyor. Biz ise bütün Türkiye’de sadece 3 bin kişiye böbrek nakli yapıyoruz. Bursa’da da 2 bin civarında diyaliz hastası var. Bunların önemli bir kısmı organ nakli olabilecek noktada. Eğer kadavra nakli istenen noktada olsa bugünkünün birkaç katı organ nakli yapabilme olanağı var. Şu anda ki temel sıkıntı beyin ölümü tanısı konmuş kişilerden organ bağışı azlığıdır. Bu sorunda çözülünce bu sayı artacaktır.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.