1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Aykut Kocaman'ın akıl oyunları

Aykut Kocaman'ın akıl oyunları

Tecrübeli hoca kendi takımı ve rakiplerinin, oyun içindeki tüm verilerini bilgisayarında ve tabletinde görüyor. Oyun anında rakamsal değerlere göre hamlelerini gerçekleştiriyor. Dersini sağlam çalışıyor.

A+A-

 

FENERBAHÇE Teknik Direktörü Aykut Kocaman çok eleştiriliyor, çok tartışılıyor ama kendisi tam bir istatistik adamı. 2008 yılında Ankaraspor’u çalıştırdığı dönemde istatistiğin gücünü daha iyi kullanabilmek adına Fstats’la anlaşan Kocaman, takımıyla ilgili özel detayları görmek istedi. Ve o günden sonra başarılı hoca sayıları kullanmaktan hiçbir zaman çekinmedi.

Önce notebook daha sonra tablet üzerinden irdelediği detaylarla Fenerbahçe’yi şampiyon yapabilmek için elinden geleni yaptı.

Gelin, Aykut Kocaman’ın tablet devrimine birlikte bakalım...

İLK BAKTIĞI VERİ “PAS TRAFİĞİ”

AYKUT Hoca uzmanlardan bazı özel verileri istedi. İlk istediği detay pas trafiğiydi. Top kaybı, top kazanma, topla buluşma ve topla oynama süreleri de özel olarak Kocaman’ın analiz hesabına geliyordu.

Fenerbahçe’nin daha çok topla oynayan bir takım haline bürünmesi için özel olarak çalışan Kocaman, 2010-11 sezonunda bunun meyvelerini topladı.

İlk yarının son haftasında Sivasspor’u deviren Kanarya, ikinci yarı da da 17’de 16 yaparak zafere ulaştı. 2011-12 sezonunda şampiyonluğu son maçta kaybeden ancak Türkiye Kupası’nda hasrete son veren Aykut Kocaman’ın Fenerbahçe’si istatistiklerden sonuna kadar faydalandı.

RAKAMSAL VERİLERE İLGİSİ ARTTI

BUNA benzer bir sistemi dünya üzerinde sadece Borussia Dortmund Teknik Direktörü Jurgen Klopp kullanıyor. Ancak bu kadar detaylısının kullanıldığı bir sistem yok.

Süper Lig’de Kocaman dışında hiçbir teknik adam ise istatistiklerden faydalanmıyor. Kocaman’ın rakamsal verilere olan ilgisi sezonlar geçtikçe daha da artmış. Önce sadece Fenerbahçe ile olan istatistikleri kontrol ederken, daha sonra rakip takımları da kapsayan bir program istemiş.

DİĞER HOCALAR BU YOLU SEÇMEDİ

FSTATS’ın konuyla ilgili sorumlusu Çağlar Şahin, “Bu sistemi kendisine ulaşamadığımız Fatih Terim ve FEDA sezonunda oldukları için Samet Aybaba’ya göstermedik. Ancak diğer teknik adamlara sunduk. Kimse bunu kullanmayı kabul etmedi. Belki gereksiz buldular ya da fiyattan dolayı” dedi.

Bu işin maliyeti aylık 30 bin dolar

AYKUT Kocaman’ın yararlandığı sistemin maliyeti ise aylık 30 bin dolara yakın. Kocaman’ın yardımcılarından Arda Keskin’in bizzat ilgilendiği ve önemli detayları Kocaman’a sunduğu raporda neredeyse tüm veriler maçın raporunu oluşturuyor.

Stoch’un sinirlenmesinin başrolünde bu sistem var

BORUSSİA Mönchengladbach maçında oyundan çıktıktan sonra büyük tepki gösteren ve İstanbul BŞB maçında Aykut Kocaman tarafından kadroya alınmayan Stoch da rakamların kurbanı aslında. Kocaman’ın özel olarak baktığı top kayıpları detayında çok yüksek sayılara ulaştığını gördüğü Stoch, Avrupa Ligi’nde oyundan bu sebeple alındı. Dakikalar arası istatistiklere çok önem veren Aykut Kocaman, alan pas dağılımı, saha pas dağılımı ve topla oynama süresi gibi detayların üstünde özel olarak çalışmalar gerçekleştiriyor.

20 bin Euro ceza aldı

ÖNCEKİ gün bir televizyon kanalına izinsiz röportaj veren Miroslav Stoch’a F.Bahçe 20 bin Euro para cezası verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.