1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Altın İçin Kritik Günler

Altın İçin Kritik Günler

Uzmanlar uyarıyor: Avrupa ve Japonya para basıyor, altında çıkış sürer.

A+A-

 

Akbank Baş Ekonomisti Fatma Melek, başta Avrupa olmak üzere İngiltere ve Japonmerkez bankaları tarafından piyasalara enjekte edilecek likidite hacminin yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Bu da değerli metallerdeki yükselişin devam etmesi demek. Ancak altının onsu 1900'lü seviyelere de çıkmaz" dedi
 
Geçtiğimiz haftalarda uluslararası piyasalarda son 30 yılın en büyük düşüşünü yaşayan ve onsu bin 300'lü dolarlara kadar gerileyen altın en son bin 460 dolara çıkarak toparlanma sinyali verdi.
 
Bu toparlanmanın kalıcılığı konusunda ise uzmanların üzerinde hemfikir olduğu ortak bir tahmin yok. Bazıları artık 'altının devrinin bittiğini ve yeniden düşüşe geçeceğini öngörürken, farklı tezi savunanlar da var. Akbank Baş Ekonomisti Fatma Melek, altındaki yükselişin temel nedeninin küresel ölçekteki parasal genişlemelere bağlı olduğunun altını çizerek altındaki yükselişin devam etmesini bekliyor.
 
Melek "Ancak 1.900 seviyelerine gitmesini beklemiyorum. Zira destekleyici politikaların gelişmiş ülkelerdeki güven ortamını, ekonomik görünümü bir miktar düzeltmesiyle farklı varlık sınıflarına, örneğin hisse senetlerine talep artacak" diyor.
 
TÜRKİYE % 4 BÜYÜYECEK
 
Avrupa'da büyümenin negatif bölgede olmasının tahmin edildiğini dile getirenAkbank Baş Ekonomisti Fatma Melek, toparlanmanın yılın ikinci yarısında başlayacağı görüşünde. Melek, "Burada da varsayımlar global talebin toparlanarak euro bölgesi ihracatını desteklemesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın destekleyici para politikasının iç talebi olumlu etkilemesi. Ayrıca finansal piyaslardaki iyileşmelerin de reel ekonomiye yansıması bekleniyor" görüşünü paylaştı.
 
Türkiye için büyüme beklentisinin yüzde 4 civarında olduğunu ifade eden Melek, düşük faizlerin iç talep büyümesine katkıda bulunacağını söyledi. Melek, "Bu yıl ihracat ve iç talebin birlikte katkısını görebileceğiz. 2013 için belirsiz bir ortamda iç ve dış dengeleri gözeten bir büyüme hedefleniyor" dedi.
 
KREDİLER UCUZLAR
 
Merkez Bankası'nın politika faizlerinde yaptığı son indirimin bire bir olmasa da fon maliyetlerini aşağı çekeceğini belirten Melek, "Ancak bankaların fonlamasının asıl kısmı mevduat kaynaklı. Burada da kredi ve dolayısıyla mevduat faizlerine baz teşkil eden koridorun üst sınırındaki değişim önemli. Olumlu etkisinin ilk çeyrekten itibaren görülmesi bekleniyor"dedi.
 
RESESYON RİSKİ
 
Melek, Türk ekonomisi açısından risk oluşturabilecek bir diğer riskin ise Avrupabölgesinde yaşanabilecek resesyon olduğunu dile getirdi. Melek, "Çünkü Avrupaülkelerine yapılan ihracat toplam ihracatımızın yüzde 40'ını oluşturuyor" diye konuştu.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.