1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni günün en çarpıcı başlıkları (28 Mayıs 2021)

Yeni günün en çarpıcı başlıkları (28 Mayıs 2021)

Türkiye ve dünyada son 24 saatte neler yaşandı? İşte, gündeme damga vuran en çarpıcı başlıklar...

A+A-

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), BMS Çelik Hasır Sanayi ve Ticaret A.Ş., Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ünlü Yatırım Holding A.Ş ve Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin halka arz başvurularını onayladı. SPK Haftalık Bülteni'ne göre; BMS Çelik'in hisse satış fiyatı 4,87 TL, Oyak Yatırım'ın 18,65 TL, Ünlü Yatırım'ın satış fiyatı 6,90 TL ve Başkent Doğalgaz'ın pay başına satış fiyatı 9,72 TL olarak belirlendi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 2022 mali yılı için altyapı, eğitim, sağlık gibi alanlara yatırımları içerecek 6 trilyon dolarlık harcama bütçesini bugün sunması bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Joe Bideni'in 2022 mali yılı için  bütçe planının ABD'nin borcunu yıllık GSYH'nın üzerine çıkaracağını,  ancak borçlardaki bu artışın enflasyonist baskılara katkı yapmayacağını  savundu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, ülkesinin Açık Semalar Anlaşması’na geri dönmeyeceğini Rusya’ya bildirdi. ABD'de Senato, Çin ile teknoloji alanında ABD'nin rekabet gücünü  artırmak amacıyla hazırlanan yasama paketinin nihai oya sunulmasının yolunu açtı.

Kansas City Fed, her yıl ev sahipliği yaptığı ve merkez bankacıları  bir araya getiren Jackson Hole sempozyumunu bu yıl "yüz yüze" gerçekleştireceğini duyurdu. Sempozyum, koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl online olarak gerçekleştirilmişti.

Almanya'da son 24 saatte 7 bin 380 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Dün 6 bin 313 yeni vaka belirlenmişti. Robert Koch Enstitüsü tarafından verilen bilgilere göre, Ülkede toplam vaka sayısı 3.669.870'e ulaştı.

İşte Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 183 CAN KAYBI, 8 BİN 426 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, corona virüsü salgını nedeniyle yaşanan yeni can kaybını, vaka ve hasta sayısını açıkladı. Semptom gösteren 673 kişiyle birlikte toplam 8 bin 426 yeni vaka tespit edildi. Tabloya göre son 24 saatte 183 kişi corona virüsünden hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 46 bin 970’e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►25  Mayıs:  223 bin 104 
►26  Mayıs:  221 bin 214
►27  Mayıs:  219 bin 465 
 

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: KOLLARI SIVIYORUZ

Corona virüsüyle mücadele sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak, "Hayatımızın yeniden normalleşmesi için kolları sıvıyoruz" dedi.

“AÇILMA SÜRECİ BİRDEN DEĞİL KADEMELİ OLMALI”

Bilim Kurulu’ndan ayrılmasıyla gündeme gelen Prof. Dr. Alpay Azap ile Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 1 Haziran’da başlayacağı duyurulan açılma sürecinin mutlaka kademeli olması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, “Geçen yıl yapılan hatalar tekrarlanırsa yeniden vaka artışıyla karşılaşabiliriz” uyarısı yaptı.

MERAL AKŞENER: DEVLET GELENEĞİNE YAKIŞMAZ

İYİ Parti lideri Meral Akşener, danışmanı Murat İde aracılığıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt verdi. Akşener'in açıklaması şöyle:

– Öncelikle şaşırmadım, ama üzüldüm. Son yıllarda siyasetteki bu üsluba ve bu dile alışığız, efsunluyuz. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na yakışan bir tavır değildir bu. Cumhurbaşkanı, 84 milyon vatandaşının, güven içinde istediği yere gidebilmesinin garantisidir. Ama bakıyoruz, sayın Erdoğan, 
Rize'deki girişimden övgüyle bahsediyor. Olmaz. Bu Türkiye'nin kadim devlet geleneğine yakışmaz.

– Ne kendi gidiyor, ne ortağı gidiyor, milletimizin ayağına biz gidiyoruz, dert dinliyoruz, sorunlarını yerinde tespit edip, iktidarı bilgilendirip, uyarıyoruz. Bu siyaset yolunu açık tutan kıymetli bir iştir. Anlayabilseler, iktidarından muhalefetine, siyaset için önemli bir iştir. Sayın Cumhurbaşkanı diyor ya; dur daha neler olacak! Ben de diyorum ki; endişeye mahal yok. Türkiye İYİ olacak!

ENGİN ALTAY'DAN ERDOĞAN'A AKŞENER TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın, Meral Akşener'i hedef alıp 'daha neler olacak neler' şeklindeki sözlerine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “İstiyor ki Kemal Kılıçdaroğlu'na Artvin'de yapılan gibi kurşun sıkılsın. Kötü gün o; bu çıkıyor. ‘Az bile yapmışlar’ dedi ya. Bir Cumhurbaşkanı, bir siyasi parti genel başkanına yapılan için ‘az bile yapmışlardır’ diyorsa, yandı gülüm keten helvadır, felakettir, vahim üstüdür” dedi.

BABACAN'DAN ERDOĞAN'A: KORKU İLİKLERİNE KADAR İŞLEMİŞ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın, Akşener'i hedef alıp "daha neler olacak neler" şeklindeki sözlerine tepki gösteren DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Artık Cumhurbaşkanlığı görevini neredeyse bir kenara bırakmış, bir siyasi rakip olarak, devlet gücünü kullanarak, ‘ben rakiplerimi nasıl yıldırırım, nasıl korkuturum’ bunun derdine düşmüş. Artık bu iktidarın gitme zamanı hızla yaklaşıyor" dedi.

SAADET PARTİSİ ESNAF KONGRESİ DÜZENLEYECEK

Saadet Partisi "Kepenkleri kaldırmadan ekonomi kalkınmaz!" sloganıyla 3 Haziran'da "Esnaf Kongresi" düzenleneceğini duyurdu. Saadet Partisi'nin yayınladığı duyuru videosunda pandemi kurallarına uyulmaksızın düzenlenen iktidar kongrelerinden karelere ve aynı dönemde kapatılan kepenk görüntülerine yer verildi.

EKREM İMAMOĞLU: BU KENTE İHANETTEN ALLAH BİZİ KORUSUN 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2020 yılı faaliyet raporu 10 saatlik meclis maratonunun ardından kabul edildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu teşekkür konuşması yaparak “Olumlu olumsuz her sözün başımızın üstünde yeri var. Eksikten, yanlıştan ve bu kente ihanetten Allah bizi korusun” dedi.

İYİ PARTİLİ ÖZKAN'DAN ÖNEMLİ TESPİT: BELEDİYE 12 MİLYON DOLAR DOLANDIRILMIŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AKP'nin yönetimde olduğu dönemde belediyenin, Başakşehir’de ulaşımı askeriyenin içinden geçen ve hiçbir fonksiyonu olmayan 22 bin 251 metrekarelik bir araziyi bir vatandaştan 13 milyon 396 bin dolara satın aldığını belirterek, "Yerin bugünkü güncel değeri 1 milyon 892 bin dolar, yani belediyeyi yaklaşık 12 milyon dolar dolandırmışsınız. Bu durum yemin ediyorum Sülün Osman’ın aklına gelmez. Bu dolandırıcılık Sülün Osman’a rahmet okutur" dedi.

TEVFİK GÖKSU: “İSTANBUL'U GERİ GÖTÜRÜYORLAR”

AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “Sayın başkan Alice Harikalar Diyarı'ndan masallar anlattı. Ben size İstanbul'un gerçeklerini anlatacağım. CHP'li İBB yönetimi İstanbul'u yönetmeyi beceremiyor ve geri götürüyor. İstanbul'un geleceğini yok ediyor. Siyasi ahlak ve ilkeleri çiğneyerek yeni bir nankörlük inşa ediyor. Yeni bir israf ve yolsuzluk düzeni kuruyor. İBB, 28 yıl sonra bir kuruş dahi borçlanamayacak hale geldi. Yeni Nurettin Sözen dönemi İstanbul'a hayırlı olsun. Borçlanma limiti bitti. Göreve geldiğinizden beri 150 milyara yakın 
bütçe kullandınız” dedi.

Göksu, İBB'de israf düzeni kurulduğunu savunarak “Bir rozete 6 bin lira, 1 kg baklavaya 392 TL ödenmiş” dedi. 

DOĞAN SUBAŞI: 128 MİLYAR DOLAR İÇLERİNE DERT OLMUŞ

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu'nun eleştirilerine yanıt vererek şunları söyledi:

“Söylendiği gibi göreve geldiğimizden beri 150 milyar lira para kullanmadık. Biz İSKİ'yi İETT'yi, şirketleri değil İBB'yi konuşuyoruz. Konuştuğumuz 40 milyarlık İBB bütçesi aslında. Bilinçli olarak rakamlar büyüsün, ‘150 milyarı ne yaptın' diye sormak istiyorlar. Siz önce 128 milyar doların hesabını verin. Atlar nerede diye sormaları da çok hoşuma gitti. Belli ki 128 milyar dolar içlerine dert olmuş. Bula bula da 300 liralık baklava yolsuzluğu bulmuşlar. Belki benim de adım karışmıştır diye çıkışta takdim etmeyi düşünüyorum. O da doğru değil de mutlu olsunlar diye söylüyorum.”

MURAT ONGUN: BU SÜRE İBB TARİHİ İÇİN BİR REKORDUR

İBB Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İBB Mayıs Meclisi'ni 12 saat boyunca kusursuz şekilde canlı yayınlayan ve takip eden tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim” dedi.

Bu sürenin İBB tarihi için bir rekor olduğunu kaydeden Ongun, “Bize demokrasi şenliği yaşatan CHP- İYİ Parti-AK Parti ve MHP grupları ile başkanlarına teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ATİLA SERTEL’İN EŞİ VEFAT ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in bir süredir kanser tedavisi gören eşi Ziynet Sertel hayatını kaybetti.

İZMİR'DE SU ZAMMI İPTAL EDİLDİ

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Kurulunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, temmuz ayında yapılması öngörülen yüzde 10'luk zammı iptal ettiklerini ve 2021 yılı sonuna kadar suya zam yapılmayacağını söyledi.

BAŞKAN SOYER DUYURDU: İHALE SÜRECİ BAŞLIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu’na, Avrupa’dan sonra Asya’dan da finansman geldi. Aralık 2019’da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile 125 milyon euroluk yetkilendirme anlaşması yapan Büyükşehir, Asya Altyapı Yatırım Bankası ile de 125 milyon Euroluk yetkilendirme anlaşmasına imza attı.

GÜRPINAR'DA MERMER OCAĞI GERGİNLİĞİ

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Köyü’nde özel bir şirket tarafından açılmak istenen mermer ocağına karşı çıkan köylülere jandarma havaya ateş açarak müdahale etti.

FETÖ ŞÜPHELİSİ 6 KİŞİ "PİŞMANIM" DEDİ SERBEST KALDI

Niğde merkezli 7 ilde FETÖ'nün "askeri mahrem" yapılanmasına yönelik operasyonda adliyeye sevk edilen 6 şüpheli etkin pişmanlık hükümleri kapsamında serbest bırakıldı.

MAHKUMLAR ELEKTRONİK MEKTUP GÖNDEREBİLECEK

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre hükümlüler gerekli 
teknik altyapının bulunduğu kurumlarda elektronik yöntemlerle mektup alıp gönderebilecekler.

ESNAF DERT YANDI: DOĞMAMIŞ TORUNLARIMIZ BİLE BORÇ ALTINDA

Burdur'da esnaf ziyaretinde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bir esnaf "Üzülüyoruz şu an halimize. Çocuklarımın geleceğine çok üzülüyorum. Son haddeye geldi. Yazık yani, doğmamış torunlarımız bile şu an borç altında" diyerek dert yandı. Kılıçdaroğlu ise "Onların geleceğini de hep birlikte kurtaracağız inşallah. Türkiye bu yükü daha fazla çekemez" şeklinde yanıt verdi.

SEDAT PEKER HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği organize suç örgütü lideri Sedat Peker hakkında yakalama emri çıkardı.

ERDOĞAN'DAN KAFTANCIOĞLU'NA 500 BİN TL'LİK DAVA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun kendisi hakkında söylediği ‘Cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden zat’ ifadesinde 'Kişilik haklarını zedelediği' gerekçesiyle 500 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

HOPA'DA ÇAY ÜRETİCİLERİNE POLİS MÜDAHALESİ

Artvin'in Hopa ilçesinde çayda dönüm başı uygulanan kotayı protesto etmek için toplanan çay üreticisinin eylem yapmasına polis izin vermedi. Yürüyüş yapmak isteyen üreticilere polisi sert oldu. Çiftçilerden 30'u gözaltına alındı.

CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL: BU BİR MAFYA DİLİ

“Dün dinlediğimiz, bir Cumhurbaşkanı konuşması değildi. Ama bir parti genel başkanı konuşması, bir siyasetçi konuşması da değildi. 24 Haziran 2018'den beri bir partinin genel başkanı, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı makamını işgal ediyor ve o makamda bulunurken tarafsız olması hatta tarafsızlığı üzerine yemin etmiş olmasına rağmen günde birkaç kez polemik yapıyor, eleştirilerde bulunuyor. Hakaretler ediyor, iftiralar atıyor. Bu son derece çarpık bir durum. Dünkü grup konuşmasıyla birlikte artık bu bir siyasi parti liderinin diğer siyasi parti liderlerine karşı kullandığı sert veya hakaretamiz bir dili falan geçti; bu bir mafya dili.”

ORUÇ REİS GEMİSİNİ ÖZEL SEKTÖR İŞLETECEK

Türkiye’nin ilk yerli ve milli araştırma gemisi olarak adlandırılan Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin işletilmesi için ihaleye çıkılıyor.

FATURALARINI ÖDEYEMEDİ! DOĞALGAZ SAATİ SÖKÜLDÜ

Tekirdağ’da epilepsi hastası olan 2 çocuk babası işsiz babanın faturaları ödeyemediği için doğalgaz saati söküldü. Epilepsi nöbetleri yüzünden işinden olduğunu söyleyen Nasuf Çalışkan, "Kirada oturuyorum, yetmiyor. Çalışmak istiyorum." dedi.

İMAM İLE CEMAAT NAMAZ YÜZÜNDEN KARAKOLLUK OLDU

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bir camide görev yapan imam, bazı vakitler camiye namaz kıldırmaya gelmediğini iddia eden cami cemaati ile karakolluk oldu. Cami imamı “beni camide alıkoydular” diyerek polise şikayette bulundu.

AKP İÇİN TÜNELİN UCUNDA IŞIK YOK

Yöneylem’in yaptığı son araştırma AKP’nin çıkmaz bir yola girdiğini gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden, ülkenin gidişatından ve yönetimden memnun olmayanar, ülkede ezici çoğunluğu oluşturuyor.

İŞÇİ CAN, İKTİDAR KÂR DERDİNDE

İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik Meclis Komisyonu’ndan geçerken, iflas eden şirketlerle ilgili alacaklı sıralamasında işçinin önüne finans şirketleri konuldu. Bankalar alacağını karşılarken maaşını alamamış işçi bekleyecek.

AKP'DE SEDAT PEKER İSTİFASI

Eski Mumcular Belde Belediye Başkanı Kazım Avcı, AKP-mafya ilişkileri konusunda Erdoğan'ın konuşmasına tepki göstererek AKP'den istifa etti.

MELİH BULU'YA MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ'NDE KADRO AÇILDI

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesine kayyum olarak atanması tepkilere neden olan ve üniversitede kadrosu bulunmadığı için resmen rektör olarak göreve başlayamayan Melih Bulu, İstanbul Medeniyet Üniversitesine yerleştirildi. Kadronun, Bulu'nun devlet memurluğu için açıldığı öne sürülmüştü.

ÜÇ HAFTA SÜREN KRİZİN Z RAPORU

Türk-İş'in araştırmasına göre, mayısta 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 830, yoksulluk sınırı 9 bin 219 lira oldu. Böylece henüz yılın yarısı bitmeden açlık sınırı 2 bin 825 lira olan asgari ücretin üzerine çıkmış oldu.

Açlık sınırının 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gereken aylık gıda masrafı olduğu düşünülürse, asgari ücretle aile geçindirmenin imkânsız olduğu belirginlik kazanıyor.

ASGARİ ÜCRET DOYURMUYOR

Türk-İş'in araştırmasına göre, mayısta 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 830, yoksulluk sınırı 9 bin 219 lira oldu. Böylece henüz yılın yarısı bitmeden açlık sınırı 2 bin 825 lira olan asgari ücretin üzerine çıkmış oldu.

Açlık sınırının 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gereken aylık gıda masrafı olduğu düşünülürse, asgari ücretle aile geçindirmenin imkânsız olduğu belirginlik kazanıyor.

YANDAŞ MEDYA YİNE ÇUVALLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Peker’in iddialarının odağındaki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sahip çıkmasının ardından yandaş medya günlerdir süren suskunluğunu bozdu. Türkiye Gazetesi ile MHP’ye yakın Türkgün gazetesi, “Tuzakları Bozacağız” manşetiyle çıktı.

Hürriyet Gazetesi “Bakanımızın Yanındayız” manşetini atarken Sabah Gazetesi’nin manşetinde “Bu Tezgahı da Bozacağız” ifadeleri yer aldı.

Bu durum akıllara Damat Berat Albayrak’ın istifası haberine sessiz kalan yandaş basının Erdoğan’ın istifayı kabul etmesini peş peşe manşetlerine taşımasını getirdi.

PİYASALARDA SON DURUM

Haftanın son işlem gününde yurt içinde yoğun veri gündemine ek olarak Standard and Poors'un (S&P) daha öncde açıkladığı takvimde yer alan olası Türkiye raporu beklenecek. Küresel piyasalarda ise Biden'ın bugün açıklayacağı 6 trilyon doları bulması beklenen ABD'nin 2022 yılı mali bütçesi takip edilecek.

Döviz: Dün piyasaların kapanışına doğru hareketlenen dolar/TL 8,54'e kadar yükselirken 8,58'deki tarihi seviyelerine bir adım daha yaklaştı. Dünkü yükseliş sonrası günü 8,50'nin hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah saatlerinde de benzer seviyelerde el değiştiriyor. Euro/TL ise 10,43 ile rekor tazeledi. Bu sabah saatlerinde euro/TL, dünkü kapanışın yüzde 0,3 civarı altında 8,35'lerde işlem görüyor.

Piyasalar: Asya borsaları, dünya ekonomisinin ABD öncülüğünde koronavirüs salgınından toparlanacağı beklentileriyle yükselirken, yatırımcılar Biden yönetiminin sunacağı trilyonlarca dolarlık bütçe teklifine odaklandı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,3 artarak bu ayın en yüksek seviyesini gördü. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2 yükselirken Çin lokomotif endeksi ise açılışın hemen ardından yüzde 0.1 geriledi. MSCI'ın küresel hisseler endeksi yüzde 0,1 yükselişle 709,71 puana çıkarak, 7 Mayıs'ta gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 710,36'ya yaklaştı.

Altın-petrol: Hafta ortasında 1.900 doların üzerini test eden fakan bu seviyede tutunamayan spot altının ons fiyatı, haftanın son işlem gününe 1.893 dolar düzeyinde yatay başladı. Brent petrolün varil fiyatı ise hafif yukarı hareketle 69,50 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI

TÜİK Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıklayacak. Endeks nisan ayında yüzde 5,1 düşüşle 93,9 seviyesine gerilemişti.

TÜİK ayrıca dış ticaret ve Hizmet Üretici Fiyat Endeksini açıklarken, TCMB uluslararası rezervler verilerini yayımlayacak (10.00).

Standard and Poors(S&P), Türkiye ile ilgili bu yılın ikinci raporunu açıklayabilir. S&P'nin takviminde Türkiye için rapor açıklama tarihi 28 Mayıs olarak görülüyor. Ancak S&P, takvimde yer alan tarihlerde  bir rapor açıklamayıp, pas geçebiliyor. S&P'nin Türkiye için kredi  notu "Durağan" görünüm ile "B+" seviyesinde bulunuyor. Foreks'in  düzenlediği ankette kredi notu ve görünümde değişiklik olmayacağı  tahmin edildi.

Avrupa'da Euro Bölgesi Ekonomik Görünüm Endeksi (12.00) günün en  önemli verisi olacak. Bölgede Ekonomik Görünüm Endeksinin 110,3 puandan 112,8 puana çıkacağı tahmin ediliyor.

ABD'de kişisel gelirler ve tüketim, öncü mal ticaret dengesi (15.30), Michigan Tüketici Güven Endeksi (17.00), Baker Hughes sondaj kule  sayısı (20.00) verileri takip edilecek.


CHP'Lİ BAŞEVİRGEN: TÜVTÜRK VATANDAŞI SOYUYOR

Türkiye’de milyonlarca aracı muayene eden ve 2005 yılında özelleştirilen TÜVTÜRK hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yönelttiği 6 maddelik soru önergesine bir cümlelik cevap verildiğini ifade eden CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, "TÜVTÜRK vatandaşı soyuyor. Bu soygundaki verileri bizden gizliyorlar" dedi.

VERGİ KURNAZA 40 BİN, DÜRÜSTE 400 BİN TL

Yeni af paketinin içine konulan matrah affı milyonlarca liralık kazancını gizleyen ‘kurnaz’ mükellefler için adeta ödül olacak. Dürüst mükellef ise fazladan bir vergi daha ödeyecek.
Af paketindeki matrah artırımı maddesini eleştiren eski Gelirler Genel Müdürü ve CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi: “Bütün işlemlerini düzgün yapan bir şirket diyelim ki geçen yıl 10 milyon lira matrah beyan etti. Bu düzgün şirket matrah artırımından yararlanırsa 400 bin lira vergi ödemek zorunda kalacak. Bir de işlerini kayıt dışı yapan uyanık, kurnaz mükellef var. O da geçen yıl 10 milyon kazanmış, ancak nasıl olsa aflar çıkıyor diye gelirini 1 milyon lira beyan etmiş. 9 milyon lirayı devletten gizlemiş. Bu uyanık kurnaz mükellef matrah artırırsa sadece 40 bin lira vergi ödeyip incelemelerden kurtulacak. Arkadaşlar, bu doğru bir şey değil. Bunu yapmayın” dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN TOPLAM REZERVLERİ ARTTI 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı.TCMB’nin net uluslararası rezervleri 21 Mayıs itibarıyla bir önceki haftaya göre 847 milyon dolar artışla 13.5 milyar dolara yükseldi ve art arda altıncı haftada da artış kaydetti.

TCMB’nin net uluslararası rezervleri böylece 9 Nisan’da 9.9 milyar dolar ile Nisan 2003’ten bu yana en düşük seviyeyi görmesinden bu yana 3.6 milyar dolar artmış oldu.

Son haftalardaki artışa rağmen net rezervler 2019 sonundaki 41 milyar dolar seviyesinin çok altında seyretmeye devam etti.

DÜNYA BANKASI'NDAN TÜRKİYE MESAJI

Dünya Bankası ekonomisti David Knight, Türkiye ekonomisinin bu yılki görünümünün çok belirsiz olduğunu ve risklere karşı güçlü para politikası uygulanması gerektiğini söyledi.

BORÇ YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİ MECLİSTEN GEÇTİ

Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

ALTINA TALEP BIÇAK GİBİ KESİLDİ: REKORDAN DİBE DÖNDÜ

2020'de zirveye yükselen ve Mart 2021'de 18,2 tonla aylık bazda rekor kıran Darphane'nin altın üretimi, nisanda 45 kilograma kadar geriledi.

ERDOĞAN'DAN ABD'YE MESAJ: DAHA YAPICI OLUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li şirketlerin yöneticileriyle yaptığı görüşmede ABD'nin Türkiye ile ticaret ilişkilerinde daha yapıcı hareket etmesini beklediğini ve “Başkan Biden’ın 1915 olayları hakkında yaptığı açıklama ilişkilerimize ilave yük getirse de Biden ile NATO zirvesinde 14 Haziran'da gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum” dedi.

Toplantıya Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble ve Johnson & Johnson gibi şirketlerden üst düzey yetkililer katıldı. Erdoğan, “Türkiye’yi sizlerin de destekleriyle küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline getireceğimize inanıyorum” dedi.

ERMENİSTAN'DA BİR KRİTİK İSTİFA DAHA

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Nagdalyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan’ın istifa ettiğini duyurdu.

ABD’DEN RUSYA'YA ANLAŞMA RESTİ

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, ülkesinin Açık Semalar Anlaşması'na geri dönmeyeceğini Rusya'ya bildirdi.

İŞÇİLER YILMADI, HAKLARINI KAZANDI

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ibis otelin temizlik işçileri, çalışma koşulları ve maaşları iyileştirmek için neredeyse iki yıl süren verdikleri mücadelenin ardından tarihi bir zafer kazandı. Ibis Batignolles işçileri, 
daha iyi ücretler ve düzenli çalışma saatleri veren kapsamlı bir anlaşmanın imzalanmasını kutlarken, “Kölelik bitti, kötü muamele sona erdi” şeklinde sloganlar attı.

AF DİLEYEN FRANSA SUÇU KABUL ETMEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ruanda’da 1994’te 800 binden fazla kişinin öldüğü soykırımda ülkesinin rolünü kabul etti. Ancak soykırımı gerçekleştiren Hutu’lara silah satan ülkesi için ‘suça ortak değildi’ dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.