1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güne damga vuran haber başlıkları (24 Haziran 2021)

Yeni güne damga vuran haber başlıkları (24 Haziran 2021)

Türkiye ve dünya gündemine bu haberler damga vurdu. İşte son 24 saatin en çarpıcı haber başlıkları...

A+A-

Sayıştay Başkanlığı'na Metin Yener'in seçilmesine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Metin Yener, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, esnafa hibe desteği için son başvuru tarihinin 1 Temmuz'a uzatıldığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, Kabil Havaalanı'nın güvenliği konusunu görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek.

İşte Türkiye ve dünyanın son 24 saatinden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 65 CAN KAYBI, 5 BİN 089 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, corona virüsü salgını nedeniyle yaşanan yeni can kaybını, vaka ve hasta sayısını açıkladı.

Semptom gösteren 550 hastayla birlikte 5 bin 89 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5 milyon 387 bin 545’e çıktı. Can kaybı da 65 artarak 49 bin 358’e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

► 21 Haziran: 221 bin 052
► 22 Haziran: 223 bin 238
► 24 Haziran: 224 bin 192 

Sağlık çalışanlarının istifa yasağı 1 Temmuz’da bitiyor

Sağlık Bakanlığı, 1 Temmuz itibariyle sağlık çalışanlarına uygulanan istifa yasağının kaldırılacağını duyurdu.

Bakan Koca, AKP'lileri bilgilendirdi: "Türkiye'de 134 kişide görüldü"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AKP'li milletvekilleri ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyelerini bilgilendirdi. Koca, milletvekillerine Delta varyantının Türkiye’de 134 kişide görüldüğünü söyledi.

Fahrettin Koca: Gelecek 3 yıl hasarı telafi etmekle geçecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak "Hastalığı geçirdikten 45 gün sonrasında 65 yaş üzerinde vefatın iki kattan fazla arttığını tespit ettik. Gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecek" dedi.

Bakan Kurum’dan Müsilaj açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Marmara Denizi'mizdeki müsilaj seferberliğimizi gece gündüz demeden hep birlikte çalışarak sürdürüyoruz. Denizimizi tertemiz yapıp masmavi görüntüsüne kavuşturacağız" dedi.

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi kararının iptali için Danıştay’da toplanıyor

İstanbul Sözleşmesi'nden resmi olarak çıkılacak 1 Temmuz öncesi Cumhurbaşkanlığı kararının iptali talebiyle Danıştay'a başvuran kadınlar, perşembe günü Danıştay önünde toplanma kararı aldı. Danıştay'ın 1 Temmuz'dan önce yürütmeyi durdurma kararı vermesini talep eden Eşitlik İçin Kadın Platformu, 24 Haziran Perşembe günü saat 11.00'de Ankara'da Danıştay binası önünde toplanma kararı aldı.

Kadın Derneklerinden AKP’ye rest: TBMM komisyonuna katılmayacaklar

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen iktidarı, "Bir oyunun yeniden kurgulanarak önümüze getirilmesi 'Hadi gelin beraber oynayalım' demesi inandırıcı gelmiyor. O güven ne yazık ki yok oldu" diyerek eleştirerek, "Komisyonunuzun davetine katılmayacak ama sahada mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

MSB’den Makine ve Kimya Endüstrisi’yle ilgili açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketinin kurulması hakkındaki Kanun Taslağı ile Kurumun, Milli Savunma Bakanlığı çatısı altında, halihazırda var olan konumu ve yetkinliği korunarak, KİT statüsünden daha esnek bir yapıya kavuşturulacağı açıklamasını yaptı.

Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonrası Erdoğan’dan Anayasa vurgusu

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni Anayasa'yı en geniş uzlaşıyla kazandırmak için çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini belirttiğini aktardı.

İYİ Parti’den OYAK önergesi

İYİ Parti Mali İşler Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, "Kâr etmeyen Total'in Mehmetçiğin parasıyla kurulan OYAK'a nasıl satıldığı araştırılması gereken bir konudur" diyerek siyasi baskıyla zarar etme pahasına satış yapıldığı iddialarının incelenmesi için meclise araştırma önergesi verdi.

Meral Akşener’den İstanbul seçimi mesajı

İstanbul seçimlerinin ikinci yıldönümünün kutlandığı “23 Haziran Demokrasi Şenliği”ne video konferans ile mesaj gönderen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Akçeli işlerle, kirli ilişkilerle harap ve bitap olan, 25 yıldır sürekli ihanete uğrayan aziz İstanbul, temiz ellere, iyi insanlara devredildi. Haramın hortumları kesildi. Kaynaklar, millete hizmet için harcanmaya başlandı” dedi.

Kılıçdaroğlu: Hiç kimse endişelenmesin sıra oraya da gelecek

23 Haziran 2019 İstanbul seçimlerinin 2’nci yıldönümü Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen şenlikle kutlandı. Törende konuşan Kılıçdaroğlu, "Bizim bütün belediye başkanlarımız yaptıkları her harcamanın hesabını veriyorlar. Ama devletin bütçesini harcayanlar hesap vermekten korkuyorlar. Hiç kimse endişelenmesin sıra oraya da gelecek" dedi. 

CHP’li Kaya, Bakan Selçuk’a kardeşinin ‘bakanlığa satışlarını’ sordu

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, TBMM’ye verdiği soru önergesiyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a kardeşi Oktay Selçuk’un ortağı olduğu şirketlerin bakanlığına 25 milyon liralık satış haberinin ayrıntılarını sordu.

Ali Babacan’dan Erdoğan’a dikkat çeken Merkez Bankası sorusu

Düşmeyen faize dikkat çeken DEVA Partisi lideri Ali Babacan, "Sayın Cumhurbaşkanına soruyorum Merkez Bankası'nın faizi niye halen yüzde 19. Niye düşürmüyorsunuz? Bütün güç ve yetki elindeyken, faiz niye düşmüyor bu ülkede?" ifadelerini kullandı.

Bağımsız başkan makam aracını satıp halkın kullanımı için biçerdöver aldı

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Düzağaç beldesinin Bağımsız Belediye Başkanı Muammer Işıklı, makam aracını satarak belde halkına hizmet etmek üzere 300 bin Euro’ya 2 adet biçerdöver aldı. Işıklı geçtiğimiz yıl AKP’den ihraç edilmiş, yoluna bağımsız belediye başkanı olarak devam etme kararı almıştı.

Bakan Hulusi Akar’dan Kabil Havaalanı açıklaması

'Türkiye'nin Afganistan'a Kabil Havaalanında güvenliğin sağlaması amacıyla  asker gönderecek mi?' sorusuna Milli Savunma Bakanı Akar, "Afganistan da mevcudiyetimiz zaten var. Şu anda asker gönderme gibi bir durumumuz söz konusu değil." cevabını verdi.

Eski İBB hizmet binası 147.1 milyona satıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi İGDAŞ’a ait Merter’deki eski hizmet binası KİPTAŞ tarafından düzenlenen müzayedede 147 milyon 174 bin 933 TL’ye satıldı. 26 dükkan ve 6 arsanın da açık arttırmaya sunulduğu müzayededen elde edilen gelir, kentsel dönüşüm ve sosyal konut projelerinde kaynak olarak kullanılacak.

Müsilaj için bilim kurulu oluşturuldu

Marmara Denizi genelinde görülen ve deniz salyası olarak da adlandırılan müsilajla mücadele için aralarında çok sayıda üniversiteden ve TÜBİTAK'tan bilim insanlarının da olduğu 21 kişilik "Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu" oluşturulacak.

CHP’li Özel, ‘ev alana pasaport’ ilanlarıyla MHP’lilere seslendi

İstanbul'da daire alımı için verilen ilanları TBMM'deki basın toplantısında gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "250 bin dolar verdiğinde sana Türkiye Cumhuriyeti’nin hepimizin taşımaktan onur duyduğu bu pasaportunu veriyorlar. AKP bunu önce 1 milyon dolar yapmıştı. Patron çıldırdı. Yüzde 75 indirimle 250 bin dolara indirildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına böyle bir değer biçilebilir mi? MHP bu iktidarın küçük ortağıdır" diye konuştu.

‘Sabrımız kalmadı’ diyen Somalı madenciler Ankara yolunda

Somalı madenciler, yapacakları yürüyüşü erteleyerek Ankara'da AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile son kez görüşmek için yola çıktı. 5 Kişilik bir heyeti son kez görüşmek için yolladıklarını ifade eden Bağımsız Maden İş Sendikası Genel başkanı Tahir Çetin, "Eğer bu görüşmeden de sonuç çıkmaz ve bizi oyalama taktiğine giderlerse 4 Temmuz’da bizi kimse tutamaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AKP’li belediye başkanlarına talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'li belediye başkanlarına seslenerek, "İhaleleri mutlaka şeffaf bir şekilde gerçekleştirin, hatta canlı yayınlayın" diye konuştu.

Emekli orgeneral Necati Özgen vefat etti

Asayiş Kolordu Komutanlığı döneminde Kuzey Irak operasyonlarını yöneten Emekli Orgeneral Necati Özgen hayatını kaybetti.

Kayyumun, suya yüzde 330’luk zam kararı mahkemeden döndü

Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılı içinde suya yaptığı yüzde 35 ila yüzde 330'luk zamma ilişkin su fiyat tarifesinin iptaline karar verdi.

Süleyman Özışık’ın itirafları sonrası CHP harekete geçti

Gazeteci Süleyman Özışık’ın Fetö’den birçok kişinin dosyasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya götürdüğünü açıklaması üzerine CHP harekete geçti. Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Özışık’ın açıklamaları FETÖ Borsası’nın itirafı niteliğindedir” diyerek bu konunun Meclis’te kurulacak bir komisyon tarafından araştırılmasını istedi. 

Basın örgütlerinden ortak bildiri: Savcılar ve parlamento göreve!

Aralarında; Basın Konseyi, Medya Dayanışma Grubu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın da yer aldığı basın meslek örgütleri ortak bir açıklama yayınladı.

Meral Akşener’den Erdoğan’a ‘yerli aşı’ uyarısı: Bu sefer altında kalırsın

İYİ Parti lideri Akşener, "Erdoğan'ı uyarmak istiyorum. Yerli aşı meselesinden siyaset devşirmeye çalışıp da böyle önemli bir sürecin baltalanmasına müsaade etme. Bırak Sağlık Bakanlığımız süreci olması gerektiği gibi yürütsün. Bu konuyu da algı operasyonuna kurban edersen bu sefer altında kalırsın" ifadelerini kullandı.

CHP’li Budak: Asgari ücretlinin yılbaşından beri kaybı 50 Euro

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında son 10 yılda brüt asgari ücreti en az artıran ülke olduğuna dikkat çekti, "Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, 2011 yılı Ocak ayında 383 euro olan brüt asgari ücret 2021 yılı başında sadece 393 euroya yükselebildi. Asgari ücretlinin kaybı 50 euro" dedi.

Ekrem İmamoğlu: Boğaziçi öğrencilerine destek vereceğiz

İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Haziran İstanbul Seçimleri’nin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen ‘Demokrasi Şenliği’nde açıklamalarda bulundu. İmamoğlu konuşmasında bursu kesilen Boğaziçi öğrencilerine destek vereceklerini duyurdu. 

Pandemi, soruşturma yardımlaşma, hizmet

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, görevindeki ikinci yılını doldurdu Salgında esnafa, öğrenciye nakdi destekler verildi. İçişleri, İmamoğlu hakkında 2 soruşturma açtı. Metro çalışmaları başlatıldı.

TBMM tatile çıkmayacak

1 Temmuz'da tatile girmesi gereken Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çalışmalarına devam etmesine karar verildi.

‘Tamamlanmayan 26 proje yüzünden toprağımız sulanamıyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, milletvekili olduğu Kahramanmaraş’ta açılışı yapılan, ancak tamamlanmayan 26 projenin hizmete girmemesi yüzünden kentin sulanma imkanı olan arazisinin yüzde 71’inin sulanamadığını belirtti.

30 Haziran ‘koruyucu aile günü’ olarak kutlanacak

30 Haziran 'Koruyucu Aile Günü' ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

AKP'li belediye Galip Öztürk’ün kiracısı

AKP'li Beykoz Belediyesi, cinayete azmettirmekten müebbet hapis cezası alan firari Galip Öztürk’ün kiracısı çıktı. Kiraladığı binayı millet kıraathanesi olarak kullanan belediye, bir yılda 351 bin TL kira ödedi.

"Polis intiharları araştırılsın" önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Polis intiharlarının araştırılarak, polisleri intihara sürükleyen sorunların tespit edilmesine ilişkin CHP önergesi, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin karşı oylarıyla reddedildi.

Sedat Peker, Süleyman Soylu’ya seslendi: Gözaltına aldırsana

Suç örgütü lideri Sedat Peker, sosyal medya hesabından AKP Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Korkmaz Karaca'ya ilişkin iddialar öne sürdü. Peker, hakkındaki kara para aklama iddiaları nedeniyle Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın Karaca'ya Audi marka araba hediye ettiğini öne sürdü.

CHP’li Başarır: Paramount Otel'de kalan siyasetçi Binali Yıldırım

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, eski Başbakan ve AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım’ın 2017’de Paramount Otel’de kaldığını iddia etti.

İBB ile Fransız Bankası arasında 93 milyon avrolu kredi anlaşması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Fransız Kalkınma Bankası (AFD) ile 93 milyon avroluk kredi ön protokolü imzaladı.

TURYİD Başkanı: 24.00'ten sonra müzik kısıtlaması kalkacak

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüştüğünü söyleyerek, "Müziğin 24.00 ile sınırlandırılması kademeli normalleşmenin bir parçası. Sayın Bakan bunu başka hiçbir yere çekmeye gerek olmadığını, kısıtlamanın yakın bir zamanda kademeli bir şekilde kalkacağını söyledi," dedi.

TÜİK, bugün açıklayacağı ölüm istatistikleri için erteleme kararı aldı

Gerekçe olarak, “idari kayıtlardan üretilmekte olan istatistiklere ilişkin çalışmaların henüz tamamlanamamış olması” gösterildi. Açıklanacak veriler, Türkiye’nin gerçek koronavirüs can kaybı bilançosuna ışık tutacak.

Akşener'den Erdoğan'a: Garibanla oynama, Gayretullah'a dokunur

İYİ Parti lideri Meral Akşener, partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Akşener, "Garibanla oynadığın, garibana çöktüğün zaman Gayretullah'a dokunur. Öyle çarpılırsın ki seni kimse kurtaramaz," sözleriyle Erdoğan'a seslendi.

Sezgin Baran karanlığı

Peker’in ifşaatları sonrası Sezgin Baran Korkmaz’ın odağında yer aldığı kirli ilişki ağına ilişkin kayıtlar ortalığa döküldü. En kritik başlıklardan biri olan 40 milyon dolar iddiasında Kıraç’ın hesabı, karanlıktaki noktaları artırdı. Buna rağmen sürecin tamamına dair ne bir açıklama geldi ne kapsamlı soruşturma başlatıldı. ‘Siyaset, yargı, ticaret bağını içeren çürümüşlüğe acil neşter’ çağrıları yapılırken geride yanıt bekleyen sorular kaldı.

İspanya’dan Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye bilim ödülü

Koronavirüs aşısına ilişkin çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'nin de aralarında bulunduğu bir grup bilim insanı, İspanya’dan Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye bilim ödülü İspanya'nın en prestijlisi olarak bilinen Asturias Prensesi Ödülleri’ne layık görüldü.

Ne yapıp edip Zeus’u evine döndüreceğiz

İzmir’den 1800’lü yıllarda Almanya’ya kaçırılan Zeus Altarı’nın geri alınması çabasına anlamlı katkı... Ahmet Ümit’in kültür mirasını odağına alan yeni kitabı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’nin lansmanı, Pergamon Antik Kenti’nde yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, küresel çapta okuyucuyla buluşacak kitabın eserin evine döndürülmesine katkı sağlayacağını söyledi. 

Davutoğlu’na şarkılı karşılama: Biz Hoca’dan böyle gördük

Konya’da bir grup genç, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nu Müslüm Gürses’ten uyarladıkları “Biz Hoca’dan böyle gördük” şarkısı ile karşıladı.

Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi 

Yurt içinde kapasite kullanım oranı ile PPK toplantı özeti ve Merkez Bankası'nın açıkladığı haftalık rutin para banka ve menkul kıymet istatistikleri izlenecek, yurt dışında BoE faiz kararı ile ABD büyüme verisi öne çıkıyor.

Döviz: Hafta başında 8,80 sınırına dayandıktan sonra ABD Doları'nın zayıflaması ve ABD tahvil faizlerinin düşmesiyle iki gündür 8,65 sınırında kapanışlar yapan dolar/TL, bu sabah yüzde 0,3 artışla 8,66 düzeyinde değerleniyor. Euro/TL ise 10,35'ler seviyesinde işlem görüyor. Kurdaki düşüşlerde TCMB'nin yeni swap anlaşmasına yönelik haber akşıları da etkili oluyor.

Piyasalar: Asya borsaları yatırımcıların ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen enflasyon hakkındaki açıklamaları yeniden değerlendirmesiyle birlikte yatay seyrederken, Çin borsaları geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi bu haftanın başında gördüğü son bir ayın en düşük seviyesi olan 685,12'den toparlamaya devam etti ve yüzde 0,1 artışla 695,2 seviyesinde. Japonya'nın Nikkei endeksi yatay seyrederken Çin'in lokomotif hisseler endeksi yüzde 0,3 ekside seyretti.

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının sert düşüşün ardından petrol talebinin hızlı toparlanacağına yönelik beklentilerle yükseldi. ABD'nin İran'a uyguladığı petrol ambargosunu yakın zamanda kaldıracağı beklentisinin zayıflaması da fiyatları destekledi. Brent petrolün varil fiyatı dünkü yüzde 0,5 yükselişin üzerine bugün de yüzde 0,1 artışla 75,28 dolar seviyesinden işlem gördü.

Altın fiyatları, dolardaki artışın başka para birimleri ile işlem yapan yatırımcılar için altını daha pahalı hale getirmesiyle geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,2 düşüşle 1.774 dolar seviyesinden işlem gördü.

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI

TCMB tarafından açıklanacak kapasite kullanım oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi, Haziran ayının öncü göstergeleri olarak piyasalar tarafından yakından izlenecek. Mayıs'ta kapasite kullanım oranı yüzde 75,3 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK Sektörel Güven Endeksleri verilerini açıklayacak (10.00). Mayıs'ta Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 1,1 düşüşle 102,2, Perakende Sektörü Güven Endeksi yüzde 2,1 düşüşle 100,9, İnşaat Sektörü Güven Endeksi yüzde 3,0 artışla 79,6 puan olmuştu.

TCMB, 17 Haziran tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Avrupa'da en önemli veri Almanya'dan gelecek olan Haziran ayına ilişkin Ifo Endeksi olacak. Bir önceki ay Ifo İş Ortamı Endeksi 99,2, Cari Durum Endeksi 95,7 olarak açıklanmıştı.

Avrupa'da diğer beklenen gündem İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı olacak. BoE'nin yüzde 0,10 seviyesinde tuttuğu faiz ve 895 milyar sterlin olarak devam ettiği varlık alım programında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

ABD'de 1.çeyrek döneme ilişkin büyüme rakamları final verileri gelecek. İlk tahminde yüzde 6,4 olan GSYH, ikinci tahminde de aynı seviyede bırakılmıştı (15.30).

ABD'nin diğer beklenen verileri işsizlik başvuruları, öncü mal ticaret dengesi (15.30), doğal gaz stokları (17.30), Kansas Fed İmalat Endeksi
(18.00) olacak.

Japonya'da 20 yıllık, ABD'de 7 yıllık tahvil ihaleleri düzenlenecek.
Akşam saatlerinde Meksika'dan da faiz kararı gelecek (21.00).

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre üyelerini federal hükümetin borçlanma liminiti artırmaya çağırdı. Yellen, Kongre üyelerinin federal borçlanma limittlerini artırmak konusunda hızlı hareket etmemeleri halinde ABD'nin Ağustos ayında bir temerrüt ve yeni bir finansal kriz riski ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkeme'nin Başkan'ın Federal Konut Finansman Ajansı üzerindeki yetkileri konusunda verdiği kararın ardından Ajans'ın başkanını kendi adayı ile değiştirecek.

Uluslararası yatırım kuruluşu Goldman Sachs, Fed'in daha az güvercin  olduğunu belirttiği açıklamaları sonrasında euro ve yuana karşı dolar  tahminlerini yükseltti. Kuruluşun raporunda EURUSD için 3 aylık tahmin 1,25'ten 1,20'ye, 6 aylık tahmin 1,27'den 1,23'e ve 12 aylık tahmin de 1,28'den 1,25'e revize edildi. Goldman, dolar/yuan beklentisini ise 3 aylık dönem için 6,30  seviyesinden 6,40 seviyesine getirdi. 6 aylık dönem için ise  tahmin 6,20'den 6,30'a yükseltildi.

AB’nin gündemi Türkiye’ye Suriye yardımı

AB Türkiye'deki Suriyeli göçmenler için 3.5 milyar euroluk fon oluşturmayı değerlendiriyor

Türkiye işi gücü olmayan nüfusta Avrupa birincisi!

Avrupa’da 15-64 yaş arası işgücüne dahil olmayan nüfusun en yüksek olduğu ülke, Türkiye. Avrupa Birliği ortalamasında işgücüne dahil olmayan nüfusun oranı yüzde 27 iken Türkiye’de yüzde 45.1. İşgücüne dahil olmayan kadınların oranı Türkiye’de AB ortalamasının tam 2 katı.

Şehir hastanelerine ‘Kilitleriz’ tehdidi

Devletten 100 TL alıp taşerona 25 TL’ye yaptırdıkları ballı hizmetleri bırakmak istemeyen müteahhitlerin “Hastaneleri kilitleriz” tehdidinde bulunduğu iddia edildi.

Kitler batakta ama 43 milyon TL’ye kirada

Sayıştay raporlarına göre 2019’da 13.7 milyar TL zarar eden Kamu İktisadi Teşebbüsleri, sadece bina kiralarına yılda 43 milyon lira ödüyor.

Açlık sınırı 3468, yoksulluk sınırı 11925 liraya kadar yükseldi

KAMU-AR araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 3 bin 468 lira, yoksulluk sınırı 11 bin 925 lira oldu. Yılın ilk yarısında açlık sınırı 322 lira, yoksulluk sınırı 738 lira arttı. Son bir yılda ise açlık sınırında 545 
liralık, yoksulluk sınırında 1.581 liralık artış yaşandı.

Zirve sonrası iddia: Rusya-Türkiye anlaştı Hedef adım adım çekilme

Berlin'de gerçekleştirilen Libya zirvesi sona ererken, ülkede bulunan yabancı askerlerle ilgili önemli kararlar alındığı öne sürüldü. Krizde karşı tarafları destekleyen Türkiye ve Rusya'nın, yabancı askerlerin adım adım çekilmesi konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

ABD Başkanı Biden suça savaş açtı: Sıfır tolerans

ABD Başkanı Joe Biden suçla mücadelede yeni önlemleri açıkladı. Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Biden yaz aylarında suç miktarının arttığını belirterek, "Salgından çıkıyoruz ve yeniden açılıyoruz, bu sefer suç artışı genelde olduğundan daha yüksek olabilir" dedi.

Süveyş Kanalı’ndaki gemi krizinde anlaşma sağlandı

Mısır, Süveyş Kanalı'ndaki deniz trafiğinin 6 gün boyunca durmasına neden olan "The Ever Given" isimli yük gemisinin yol açtığı zararın tazminatı konusunda geminin sahibi olan firma ile ön anlaşmaya vardı.

Ünlü milyarder John McAfee ölü bulundu

ABD’li antivirüs yazılımcısı John McAfee, İspanya’nın Barselona kentinde kaldığı hapishanenin hücresinde ölü bulundu.

Merkel: Libya halkının geleceği hakkında karar vermeli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya konulu İkinci Berlin Konferansı’nın ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, “Libya halkının geleceği hakkında karar vermesi hususunda ortak mesaj vermemiz önemli” ifadelerini kullanırken, Blinken ise, “Almanya dünyada ABD’nin en iyi ortağı” dedi.

Yunanistan’da maske zorunluluğu kaldırılıyor

Yunanistan’da Covid-19 ile mücadele kapsamında uygulanan maske takma zorunluluğu bugünden itibaren açık alanlarda kaldırılıyor.

Washington DC’de üstgeçit çöktü: 6 yaralı

ABD’nin başkenti Washington DC’de üstgeçidin çökmesi sonucu ilk belirlemelere göre 6 kişi yaralandı.

‘Gemiye uyarı ateşi’ iddiasına İngiltere’den yalanlama

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Sözcüsü Max Blain, Karadeniz'de İngiltere Kraliyet Donanmasına ait savaş gemisi HMS Defender’ın Rusya sınırına girdiği ve gemiye ateş edildiğini yalanlayarak, “Geminin Rus sularında olduğunu söylemek yanlıştır” dedi.

Yunanistan’ın yeni Ankara büyükelçisi Lazaris oldu

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yurt dışında görev yapan Büyükelçilerde yeni atamalar yaptı. Ankara’ya atanan yeni Büyükelçi Hristodulos Lazaris çok iyi derecede Türkçe bildiği ve Türkiye’de daha önce iki kez daha görev yaptığı belirtildi.

ABD senatosu F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’a satışını onayladı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, F-35 savaş uçaklarının Yunanistan‘a teslimi için onay verirken askeri yardım yasa tasarısını da onayladı. ABD Senato Genel Kurulu’na sevk edilen tasarı orada da kabul edilir ise ABD Başkanı Joe Biden’ın önüne imzalanmak üzere gidecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.