1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güne başlarken Türkiye ve dünyanın gündemi

Yeni güne başlarken Türkiye ve dünyanın gündemi

İşte yeni günün başlangıcında, Türkiye ve dünya gündemine dair öne çıkan başlıklar...

A+A-

Son 24 saat içinde Türkiye'de ve dünyada öne çıkan başlıklardan bazıları şunlar oldu:


 İKİNCİ DOZ RANDEVULARA ERTELEMEYE YÖNELİK KARAR İPTAL EDİLDİ

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ikinci doz BioNTech aşısı olacakların randevularının ertelenmesine yönelik kararın iptal edildiği duyuruldu. Buna göre mevcut randevular korunacak, yeni randevular ise 6-8 hafta arasına verilecek.

AŞIDA ROTAMIZI ŞİMDİ DE RUSYA'YA ÇEVİRDİK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay  içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat  mayıs ayı içinde gerçekleşecektir” dedi.


BAKAN KOCA ARTAN VE AZALAN İLLERİ PAYLAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısı en çok artan ve azalan şehirleri paylaştı.

Koca,"Geçen haftaya göre 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok artan illerimiz; Zonguldak, Gümüşhane, Kırşehir, Ağrı ve Giresun. 
En çok azalan illerimiz ise, Yalova, Kastamonu, Çanakkale, Samsun ve Yozgat." ifadelerini kullandı.

NE ZAMAN RAHATLAYACAĞIZ?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, 'Bu ağır kısıtlamalar ya da çok fazla kısıtlayıcı önlemler nedeniyle bizim mayıs ayının ortalarına doğru daha rahat döneme doğru geçeceğimizi tahmin ediyorum" diye konuştu.


FORMULA 1 '13 HAZİRAN'DA İSTANBUL'DA

Formula 1'in 13 Haziran'da Kanada'nın Montreal kentinde yapılacak yarışı iptal edilerek yarışın İstanbul'da yapılması kararlaştırıldı. Türkiye 2011'den sonra ilk defa geçen yıl son anda yapılan bir değişiklik ile yarışlara ev sahipliği yapmıştı.

GEZİ PARKI POLİS BARİKATLARIYLA KAPATILDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi, güvenlik tedbirleri kapsamında Taksim Meydanı ve Gezi Parkı bariyerlerle kapatıldı. Taksim Cumhuriyet  Anıtı'nın etrafı bariyerlerle kapatılırken, anıt çevresine Çevik Kuvvet ekipleri yerleştirildi.

MERAL AKŞENER'DEN ERDOĞAN'A İKTİDAR DERSİ

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden'a tepkisiyle ilgili, "Bir baktık ki kafası bozulana posta koymakla övünen dünya lideri gitmiş, yerine pek bir terbiyeli pek bir şeker, pek bir minnoş ‘mister Erdoğan’ gelmiş. Sen beş bin yıllık Türk Devletini temsil ediyorsun. Korkma, cesaretini topla ve çık, milletimizin beklentisine göre, iki çift laf et, iki adım at." dedi.


İYİ PARTİ ‘ESNAFA DESTEK’ DEDİ; AKP VE MHP REDDETTİ

İyi Parti'nin kısıtlamalar nedeniyle ekonomik anlamda zorlanan esnafa destek ödemesi verilmesi ve sabit ödemelerin yeniden düzenlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına sunduğu önerge, AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

 

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN MERAL AKŞENER'E TEPKİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Akşener’in Cumhurbaşkanımız hakkında kullandığı ifadeleri kınıyoruz. Bu açıklamalarda ABD Başkanı Biden’a tepki göstermek değil Biden üzerinden Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef almak gibi bir kasıt açıkça kendisini göstermektedir. Kendi siyasi müttefikleri HDP doğrudan milletimize soykırım iftirası ile yüzleşmeyi önerirken sustular. Bütün enerjilerini dışarıdan gelen her saldırıyı Cumhurbaşkanımıza karşı kullanmak için harcıyorlar”” dedi.

CHP'Lİ GÜRER: PATATES ALIMINDA BİLE SİYASİ AYRIM YAPILIYOR

CHP’ Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, TMO’nun üreticinin elinde kalan patatesleri alma sürecinde siyasi ayrımcılık yaptığını söyledi. 

GERGERLİOĞLU HAKKINDA BİR İDDİANAME DAHA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, milletvekilli düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında Meclisteki eylemi nedeniyle ‘kamu görevini usulsüz üstlenme’ ve ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlal’ suçlarından iddianame hazırladı.

HDP'DEN CHP'YE SOYKIRIM YANITI: HADDİNİZİ BİLİN 

HDP Sözcüsü Ebru Günay, CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın "soykırım" eleştirilerine yanıt verirken, "Haddinizi bilin" dedi.


DAVUTOĞLU VE BABACAN'DAN AŞI TEPKİSİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor" sözleri ve Biontech aşısında 2. dozun ertelendiğini duyurduğu açıklamalarına tepki gösteren Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, "Hastalığın en yoğun olduğu dönemde “aşı tedariği güçleşiyor” diyerek kısaca başınızın çaresine bakın diyorlar. 
Az kaldı, bu asil millet ilk seçimde sizi göndererek, başının çaresine bakacak!" ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise, "Aşı yok, bu ne demek? 'Ölüme mahkum olun'... 
Ben buradan Cumhurbaşkanına soruyorum, bu milletin aşısı nerede? Bunun cevabını bekliyorum" dedi.

KARAMOLLAOĞLU'NDAN ALKOL YASAĞI AÇIKLAMASI

Tam kapanmada alkol yasağı kararını yorumlayan Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, "Esas olan esnafın sıkıntısıdır. Hakikaten esnaf; bir toplumda en önemli yeri işgal eden, üretici ile tüketici arasındaki en önemli rolü oynayan kesimdir. Burada esnafın içinde yaşadığı problemleri nasıl çözeceği konusunda hiçbir teklif, temenni ortada yok. Bu, Türkiye’nin en ciddi problemlerinden bir tanesi" dedi.


İMAMOĞLU'NDAN HALK EKMEK AÇIKLAMASI

Halk Ekmek fabrikasının yapımıyla ilgili bilgilendirmede bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, fabrikanın yüzde 41'inin tamamlandığını belirterek, "Yeni fabrikamızla daha çok İstanbulluya sağlıklı ve ucuz ekmek üreteceğiz. Fabrikamız olağanüstü hallerde dekesintisiz üretim yapacak" dedi.

HALKIN YARISI KANAL İSTANBUL'A KARŞI

Metropoll’ün 28 kentte 1752 kişi ile telefon yoluyla yaptığı ankette çarpıcı sonuçlar çıktı. Halkın yüzde 45.6'sı Montrö Sözleşmesi'nin iptaline karşı çıkarken, yüzde 17'si kaldırmayı doğru bulduğunu söyledi. Yüzde 48.6'sı Kanal İstanbul'a karşı çıkarken, yüzde 37.6'sı onayladı. Yüzde 51'i Kanal İstanbul'un yeni bir rant alanı yaratmak için düşünüldüğünü iddia ediyor. Yüzde 29.1'i “İstanbul'un yükünü azaltmak için” diyor.


İSTANBUL'DA OTOGARI KANA BULAYACAKLARDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda bir aracın altına yerleştirilmiş halde 5 kilogram patlayıcı ele geçirildiğini açıkladı.


KÖPRÜLERE ÇUVALLA PARA EMEKLİYE 100 LİRA ZAM

17 günlük tam kapanmada geçiş garantili köprü ve tüneller için Hazine’den 35 milyon 402 bin dolar daha çıkacak. Müteahhitlerin keyfi yerinde, emekliler ise 100 liralık zamla yetinecek.


ÇALIŞANLAR ÖLÜMÜNE İŞİ GİTMEYE DEVAM EDECEK

DİSKAR son raporunda, "tam kapanma" kararından Türkiye'deki toplam 26 milyon çalışanın 16 milyonunun yararlanamadığını, 
6 milyonun ise kısmen yararlandığını ortaya koydu. Çalışmak zorunda olanların ağırlıklı çoğunluğu fabrikalarda çalışan işçiler.

AÇLIK SINIRI NİSAN'DA 2 BİN 767 TL OLDU

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) göre nisan ayında açlık sınırı 2 bin 767.15 liraya yükseldi.

İÇKİ YASAĞININ VERGİ KAYBI FATURASI 800 MİLYON TL

Alkollü içki satışından ayda 1.5 milyar lira vergi geliri elde edildiğini belirten Dr. Ozan Bingöl, “17 günlük yasaktaki kayıp 800 milyonu bulabilir. Bu para ihtiyaç sahiplerine verilebilirdi” dedi.

TÜİK BAŞKANI DİNÇER'DEN DİKKAT ÇEKEN VERİ AÇIKLAMASI

TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer, milletvekillerinin, TÜİK'in çeşitli konularda paylaştığı veriler konusundaki eleştirilerine "Kendi elde ettiğimiz verilerle ilgili sıkıntımız yok. Diğerlerinden elde edilen bilgilerde eksiklikler, ricalar, 
yapılan protokoller sonucunda istenilen boyuttaki tüm veri miktarına ulaşılamayabiliyor" dedi.

 

ARMATÖRLERE TEŞVİK MÜJDESİ

Ulaştırma Bakanlığı 20 yaş üstü hurdaya ayrılanların yerine inşa edilecek gemilere teşvik vereceğini açıkladı. Teşvikler her gemi için yaklaşık 3 milyonla 15 milyon arasında olacak.


TÜRKİYE, ALTIN REZERVİ SIRALAMASINDA YERİNİ KORUDU

Türkiye en yüksek altın rezervine sahip ülkeler arasında yerini korudu. Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye, bu yılın ilk çeyrek döneminde 12'nci sırada yer aldı. Raporda, Türkiye'nin altın rezervleri 512,6 ton olarak açıklandı. ABD 8.133,5 ton rezervle ilk sıradaki yer alırken, Almanya 3.362,4 ton ile ikinci sırada, IMF 2.814,0 ton ile üçüncü sırada bulunuyor. İlk üç sırada bir önceki döneme göre değişiklik olmadı. 

ABD’DEN TÜRKİYE'YE YAPTIRIM VE SOYKIRIM AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara Washington hattındaki son yaşananlarla ilgili konuştu. Blinken, 
soykırım kararının sürpriz olmadığını söylerken, Türkiye'ye Rusya'dan alınabilecek yeni silah sistemleriyle ilgili ek yaptırım uyarısı yaptı.

ABD'DEN MÜTTEFİKLERİNE: RUS SİLAHI ALMAKTAN KAÇININ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'yi ve tüm ABD müttefiklerini, daha fazla Rus silahı satın almaktan kaçınmaları konusunda uyararak, bunun daha fazla yaptırımı tetikleyebileceğini ifade etti.

BİDEN İSTİHDAMLA ÖVÜNDÜ

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldikten sonra Kongre'de yaptığı ilk konuşmada,  görevinin ilk 100 gününde daha önce hiçbir başkanın  yapamadığı kadar çok istihdam yaratmayı başardığını söyledi. Biden, aileler ve eğitim için 1,8 trilyon dolar değerinde kapsamlı bir destek paketi açıkladı.

YUNAN MEDYASI 'TÜRK SİHA'LARINI MASAYA YATIRDI

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen Aksungur Silahlı İnsansız Hava Aracının kabiliyet gücü, Yunan medyasında endişeye yol açtı. Aksungur'un özelliklerini duyan Yunan spiker, "Türkiye'nin silahları artık kafamızı karıştırıyor çünkü her ay yeni bir silah üretileceğini duyuruyorlar. Onları dikkatlice izlemeliyiz" dedi.

KUZEY İRLANDA BAŞBAKANI İSTİFA ETTİ

Kuzey İrlanda Başbakanı ve Demokratik Birlik Partisi lideri Arlene Foster, parti içindeki liderlik yarışından dolayı istifa edeceğini açıkladı.

ARNAVUTLUK'TA SEÇİMİN GALİBİ BELLİ OLDU

Arnavutluk’ta yapılan genel seçimlerde mevcut iktidar olan Sosyalist Partisi yüzde 48,56 oy alarak 140 sandalyeli mecliste 73 milletvekili kazanarak seçimin galibi oldu.

DÜNYA GENELİNDE VAKA SAYISI 150 MİLYONU AŞTI

Dünya genelinde corona virüsü (Covid-19) salgınında vaka sayısı 150 milyon 41 bin 540'a, toplam can kaybı ise 3 milyon 158 bin 419'a ulaştı.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.