1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Ünzile Yüksel: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personel üvey evlat gibi görülmektedir.

Ünzile Yüksel: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personel üvey evlat gibi görülmektedir.

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ünzile Yüksel, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personelin mahrum oldukları hakları sıraladı ve neler yapılması gerektiği konusunda yazılı açıklama yaptı.

A+A-

Bakanlığın tüm birimlerinde görev alan ek ders karşılığı çalışan personeller, kadrolu meslek elemanları ile aynı işleri yaparak aynı belgeleri imzalama yetkisine sahiptirler.

Kadrolu meslek elemanları gibi sahada dezavantajlı ve ihtiyaç sahibi olan ailelerle ilgilenmekte, yatılı kuruluşlarda grup sorumluluğu, öğretmen, sosyal servis, sağlık hizmetlerinde görev almaktadırlar. Tüm bunları yaparken kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde görevlerini icra etmektedirler.

Ek dersli personeller bütün bu görevleri özveri ile yaparken aşağıdaki haklardan mahrum kalmaktadırlar.

 

  1. İş Güvencesi yoksunluğu;

Onaylarının bir yıllık olması sebebiyle işsiz kalma durumu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. İşsiz kalma durumunda ise hiçbir hak talep edememektedirler. Yıllarca kamuda emek veren birinin iş güvencesi devlet eliyle oluşturulmalıdır.

  1. Özlük Hakkı;

Tam zamanlı çalışmalarına rağmen, çift taraflı sözleşme akdinin olmaması ve çalışma statüsünün belirsizliği nedeniyle anayasal hak olan yıllık izin, analık izni, evlilik izni, süt izni, cenaze izni ve bunun gibi hakların hiçbirinden faydalanamamaktadırlar.

 

  1. Bakanlıkça Düzenlenen Eğitimlere Dahil Edilmemeleri Sorunu:

Bakanlıkça kurumsal hizmetlerinin verimli ve aktif bir şekilde devamlılığının sağlanması amacıyla verilen hizmet içi eğitimlere birimlerde aktif olarak görev aldığı halde ek ders ücreti karşılığı çalışması sebep gösterilerek bu eğitimlere katılmaları engellenmektedir. 

 

  1. Nöbet Hizmetlerini Yerine Getirememe Sorunu:

Ek ders karşılığı çalışan personeller, yatılı kuruluşlarda zaman zaman personel yetersizliğinden nöbete tutmakta fakat herhangi bir ödeme alamamaktadır.

 

  1. İzin Hakkı:

 ‘Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 13. Maddesinde ‘Kısmi süreli çalışanlar ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz’ denilmektedir. Kısmi süreli çalışanlar dahi izin hakkından mahrum edilemez iken ek ders karşılığı tam zamanlı çalışan personeller bu haklardan mahrum edilmektedir.

 

  1. Ücret veya Maaş Eşitsizliği:

Kamuda çalışanlarının; aynı işi yaptığı halde farklı statülerde farklı ücret ve özlük hakkına sahip olduğu görülmektedir. Bu durum kamu vicdanını zedelemekte ve iş barışını bozmaktadır.   Bu durumda Adalet ve Eşitlik İlkesi gereği eşit işe eşit ücret verilmesi gerekmektedir.

2021 Ocak ayında haftada 35 saat ve ayda 140 saat çalışan personele  (bekâr veya evli ve eşi çalışan biri için)2618,96 net ücret ve 3249,40 TL brüt ücret tahakkuk etmektedir. E-Bildirge sisteminde yukarıda açıklanan sebeplerle 30 iş günü üzerinden sigorta bildirimi yapılması sırasında; ‘Sigortalının Ücret Tutarı 3577,5 TL’ den az olamaz.’ Uyarısı vermektedir.

30 gün bildirilmesi gereken prim gün sayısı bakanlık personelince hazırlanan Ek ders ödemeleri programı veya kurumlarca satın alınan programlarda da pirim gün sayısının 19 gün yatırılması uyarısı vermektedir. Mevzuat 30 gün yatırılması gerektiğini belirtirken mevzuat ve kanuna aykırı bir şekilde eksik yatırılması ile karşılaşılmaktadır.

 

  1. Kurumsal Kimlik:

Ek derslilere verilen kimlik kartlarında resmi işlemlerde kullanılamaz ibaresinin yer alması nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında bu kimliğin kimlik göstermesi durumunda bu resmi işlemlerde kullanılamaz denilmesi nedeniyle bu durum ek ders karşılığı çalışan personel için onur kırıcı bir duruma neden olmaktadır.

 

  1. Yolluk Hakkı Yoksunluğu;

Ek Ders Karşılığı çalışanlar meslek elemanları (Sosyolog, Öğretmen, Psikolog, Sosyal Çalışmacı vb.) görevleri gereği sahaya incelemeye çıkmaktadırlar. Fakat kadrolu/sözleşmeli çalışanların sahip olduğu yolluk, yemek parası vb. haklarını alamamaktadır.

Yukarıda tespit edilen hususlar dikkate alındığında, ek ders karşılığı çalışan personellerin;

  1.  Yıllık izin hakkı, süt izni, doğum izni, ölüm izni, analık/babalık izni, işsizlik sigortası, tazminat hakkı gibi özlük hakları verilmelidir.
  2.  İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 23. Maddesi gereği Herkesin, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, eşit iş için eşit ücret hakkı vardır. Bu sebeple maaş iyileştirmelerinin yapılması gerekmektedir.
  3. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetlere bağlı kurum ve kuruluşlarda Ek ders ücreti karşılığında görev yapan Sosyolog, Öğretmen, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Hemşire vb. meslek gruplarından personellerin, hak kaybının önlenmesi için 4b Sözleşme statüsüne geçirilmesi gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum