1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya haftaya bu haberlerle başladı

Türkiye ve dünya haftaya bu haberlerle başladı

Türkiye ve dünya, haftaya bu haberlerle uyandı. İşte Türkiye ve dünya gündemine damga vuran son başlıklar...

A+A-

Suç örgütü lideri Peker, Gazeteci Kutlu Adalı cinayeti için Mehmet Ağar ve Korkut Eken’in kendisinden tetikçi istediğini söyleyerek bir perdeyi araladı.

Hazine, bu hafta düzenleyeceği 6 ihaleden ilk ikisini bugün düzenleyecek. Hazine, 4 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili yeniden, 5 yıl vadeli TLREF'e  endeksli tahvili ilk kez ihraç edecek. Bir önceki 4 yıllık sabit kuponlu  tahvilde ortalama bileşik faiz yüzde 18,62 seviyesinde gelmişti.,

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Twitter hesabı üzerinden yaptığı  paylaşımda, "Ortak öncelikler konusunda NATO müttefikimiz Türkiye ile  iş birliğinin sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır" ifadelerini  kullandı.

Çin'in kriptopara madenciliği ve ticaretine karşı sert tedbirler alma kararı ve sonrasında kriptopara madencilerinin Çin'deki faaliyetlerini askıya alma kararları başta Bitcoin ve Ethereum olmak üzere neredeyse tüm kriptoparaların geçen aya göre yüzde 50 gerilemesine yol açtı. Çinli yatırımcıların kriptoparalardaki işlem hacminin yüzde 60'ından fazlasını gerçekleştirdikleri tahmin ediliyordu.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Liu Guaquang, Çin'in para birimi için her iki yönde de dalgalanmanın standart haline geleceğini ve yuan  kurunun global finansal piyasalardaki değişimlerin yanı sıra piyasa arz ve talebine bağlı hareket etmeye devam edeceğini söyledi.

Polonya, Atina’dan Vilnus’a giden Ryanair yolcu uçağının Belarus’a  zorla indirilmesi üzerine Belarus’un Varşova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aleksander Czesnowski’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

İşte Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 197 CAN KAYBI, 7 BİN 839 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, 23 Mayıs Pazar gününün güncel corona virüsü verilerini açıkladı. Tabloya göre, son 24 saatte 197 kişi hayatını kaybetti, semptom gösteren 710 ile birlikte günlük vaka sayısı 7 bin 839 oldu.
Semptom gösteren 710 kişiyle birlikte toplam 7 bin 839 yeni vaka tespit edildi.

Tabloya göre son 24 saatte 197 kişi corona virüsünden hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 46 bin 268'e yükseldi.

Dün iyileşen 11 bin 202 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı 5 milyon 24 bin 313'e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►21  Mayıs:  218 bin 846 
►22  Mayıs:  216 bin 658
►23  Mayıs:  210 bin 291  

Sağlık çalışanları ek ödeme değil haklarını istiyor

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık çalışanlarının ek ödeme değil haklarında iyileştirmeler talep ettiğini belirterek, “Sürekli gündemde olan sağlık çalışanlarının ek ödemesi, sağlık çalışanlarına ‘Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyor’ dedirtiyor” dedi.

İYİ Parti il binasına saldırı

Malatya’da İYİ Parti İl Başkanlığı'nın bulunduğu binanın önüne gelen Vahap Ş. (33), yanındaki sopayla binanın camlarını kırdı. 43 suç kaydı bulunduğu belirtilen saldırgan gözaltına alındı. İl Başkanı Süleyman Sarıbaş, "İktidarlar gittiklerini gördükçe kendilerine fayda getirmeyecek yollara girerler. Bu da onlardan biri” dedi.

Kılıçdaroğlu: Türkiye’yi mafyaya, çetelere, yağmacılara yedirmeyeceğiz

Gündemi derinden mafya-siyaset ilişkisi, kirli para trafiği iddialarının ardından gençlere seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Pirüpak, tertemiz bir ülke vaadimdir size. Türkiye’yi mafyaya, çetelere, sureti haktan görünen yağmacılara yedirmeyeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da seslenen Kılıçdaroğlu, "Erdoğan, gel helalleşelim. Seçimden kaçılmaz" ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Şentop’tan Akçakoca müftüsüne tepki

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Akçakoca müftüsünün Rumeli muhacirleri hakkında yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Müftünün kullandığı sözlere tepki gösteren Şentop, şu ifadeleri kullandı;

“Akçakoca Müftüsünün, bütün Rumeli muhacirlerini ve göçmenlerini itham eden konuşması çok yanlıştır, cahilcedir. Diyanet İşleri Başkanlığımız konuyla alakalı gereken adımları atmış, soruşturma açmış ve sözü edilen kişiyi açığa almıştır.”

Uğur Poyraz’dan müftü Soytekinoğlu’na ‘Selanik’ tepkisi

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Akçakoca Müftüsü Şaban Soytekinoğlu'nun Selanik göçmenlerine yönelik sözlerine ilişkin açıklamada bulundu. Poyraz, 

"Selanik göçmenlerinin yüzde 90’ı Sabetaycı ya da Yahudi’ demek, apaçık ırkçılık yapmak ve ötekileştirmektir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başlattığı soruşturmayı önemsiyoruz ve dikkatle takip edeceğiz" dedi.

Sadık Soylu: Bakanlara vurmak için beni yem yaptılar

Sedat Peker’in son videosunda gündeme getirdiği Sadık Soylu, hakkındaki iddialarla ilgili SÖZCÜ'ye konuştu. "Bakanlara vurmak için beni yem yaptılar" diyen Soylu “Benim FETÖ konusundaki tutumumu dünya âlem bilir. E.K.’nin de FETÖ’cü olup olmadığını bilmiyorum” diye konuştu.

AK Partili Müdür akrabalarını kuruma doldurmuş!

AKP Giresun İl Başkanı Kenan Tatlı'nın köyüne 200 bin liralık halı saha yaptıran Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hasan Bulut'un akrabalarını da kurumda işe aldığı ileri sürüldü.

Sedat Peker, Mehmet Ağar'ı işaret etti

Bir video daha yayınlayan organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in, 28 yıl önce bombalı suikastla öldürülen Uğur Mumcu'yla ilgili açıklamaları gündeme oturdu. Peker, "Uğur Mumcu şehit ediliyor, yanına ilk gelen kim? Katil en önce gelir, Mehmet Ağar" iddiasında bulundu.

Peker, şunları söyledi: "Uğur Mumcu, görüşüne katılırsınız katılmazsınız. Bence şehittir. Neden öldürüldü? Öldürüldüğü zaman yazdığı yazılara bakın. Terör bölgelerinde uyuşturucu tarlaları olur, satışları olur ve silah ticareti. Uğur Mumcu şehit ediliyor. Yanına ilk gelen kim? Katil en önce gelir Mehmet Ağar. Eşine diyor ki, “Ben buradan bir tuğla çekersem devlet aşağı iner.” Bu meşhur sözdür. Devletin içinde yaşayanlar bunu bilirler. Uğur Mumcu, temiz adam, saf adam, tek başına bir adam."

Güldal Mumcu: Çekin tuğlalaları yıkılsın!

Sedat Peker'in Uğur Mumcu'yla ilgili anlattıklarının ardından  merhum gazetecinin eşi Güldal Mumcu bir açıklama yaptı. Mumcu: "Senelerdir Uğur Mumcu cinayetinin aydınlatılması için kim ne biliyorsa anlatsın, işin ucu kime dokunuyorsa dokunsun dedik. Bu görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Çekin tuğlaları yıkılsın, duvar altında kim kalırsa kalsın." Dedi.

Tuğlayı ancak halk çekebilir

İçine CIA kaçmış devlet aygıtı 50 yılı aşkın bir süredir birbirini tekrarlayan kirli ilişkiler yumağı sunuyor. Komando kamplarından mafyalaşmış bir rejime kadar gelindi. Aydınları, ilericileri, devrimcileri yok etmek için vatan-bayrak-ezan denilerek örülen duvar aynı zamanda ceplerini doldurma aracı da oldu. Yaşananlar rejim içi çıkar çatışması.

Ve cinayet itirafları...

Suç örgütü lideri Peker, Gazeteci Kutlu Adalı cinayeti için Mehmet Ağar ve Korkut Eken’in kendisinden tetikçi istediğini söyleyerek bir perdeyi araladı. Bugün AKP’nin içinde yaşayan Susurluk Çetesi’nin deşifresinde başka bir aşamaya geçildi. Türkiye ya bu karanlığın üzerine gidecek ya da bataklığa mahkûm olacak .

Alacaklılar AKP’li belediyenin kapısına her an dayanabilir

Milyonlarca liraya yeni belediye binası yaptıran AKP'li Başakşehir Belediyesi’nin borçları katlanarak arttı. CHP'li Meclis Üyesi Kayabaşı, "Belediye borç batağında. Alacaklılar bugün belediyenin kapısına dayanabilir” dedi.

FETÖ kumpası mağduru Mustafa Önsel’in evlat acısı

FETÖ'nün Ergenekon ve Balyoz kumpasları mağduru Mustafa Önsel'in oğlu 23 yaşındaki İstemihan Manas Önsel, dün Ankara'da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Oğlunu toprağa veren acılı baba, sosyal medya hesabından duygu dolu paylaşımlar yaptı.

Sedat Peker’in kardeşi Atilla Peker gözaltına alındı

Muğla’da polisin düzenlediği operasyonda suç örgütü lideri Sedat Peker’in kardeşi Atilla Peker ve yanındaki Yunus Olcay, Fethiye ilçesindeki villada gözaltına alındı.

Bilirkişi heyeti raporunu açıkladı: Akyaka İmar Planı Revizyonu kanuna uygun değil

Muğla’nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Akyaka Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu'na karşı çıkan Akyakalıların yürütmenin durdurulması ve planın iptal edilmesi için açtığı davada bilirkişi heyeti “Kamu Yararı” açısından uygun olmadığı kararı verdi. Karar, Muğla 3. İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemenin vereceği karar bekleniyor.

Acı haber: Yaralanan asker şehit oldu

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Pençe Yıldırım Harekâtı kapsamında 23 Mayıs 2021 tarihinde icra edilen havadan ikmal faaliyetinde bir kahraman silah arkadaşımız helikopterden inişi esnasında yaralanmış, derhal hastaneye sevk edilmiş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur" denildi.

Binali Yıldırım, Sedat Peker’in iddialarına yanıt verdi

Organize suç örgütü liderliğinden geçmişte hüküm giymiş Sedat Peker'in, 'Binali Yıldırım'ın oğlu kirli para trafiği için Venezuela'ya gitti' iddiasına yanıt veren AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, "Bu kesinlikle iftiradır, yalandır, şiddetle reddediyoruz" dedi.
 
Günün Ekonomi Ajandası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian ile görüşecek (15.00).


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nisan ayına ilişkin yabancı ziyaretçi sayılarını açıklayacak (11.00).

Bir önceki ay yabancı ziyaretçi sayısı baz etkisiyle yıllık yüzde 26,07 artış göstermişti.

TCMB Mayıs ayı için Finansal Hizmetler Güven Endeksini açıklayacak (14.30). Endeks bir önceki ay 157,7 puanda gelmişti.

ABD'de Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak (15.30).

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, yüz yüze yapılacak zirve  toplantısında bir araya gelecek. AB liderlerinin öncelikli konuları Orta Doğu gelişmeler, Covid-19 salgını, Rusya ve iklim değişikliği olacak. Bugün başlayacak zirve yarın da devam edecek.

 
..::PİYASALARDA SON DURUM::.
 
Piyasalar tarafından fyatlanabilecek önemli bir verinin olmadığı haftanın ilk gününde yurt içinde Hazine ihaleleri, yurt dışında Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öne çıkıyor.

Döviz: Geçen haftayı 8,40'ın üzerinde tamamlayan dolar/TL kuru, yeni haftaya da benzer seviyelerde yatay başlangıç yaptı. Euro/TL ise son 3 işlem gününde olduğu gibi 10,25-10,27 bandında sakin bir seyir izliyor.

Piyasalar: Asya borsaları yatırımcıların gözünü ABD'nin para politikasının şekillenmesinde rol oynayacak enflasyon verilerine çevirmesiyle haftaya temkinli bir başlangıç yaptı. Japonya hariç  Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,4 civarı geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,2 artış kaydederken Çin'in lokomotif hisse endeksi yüzde 0,5 geriledi.

Altın: Altın, doların zayıf seyri nedeniyle 4,5 ayın zirvesine yükselirken kripto para birimlerindeki gerileme de güvenli liman yatırım araçlarından altına olan talebi arttırdı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1.885 seviyesinden işlem görüyor. Geçen hafta altın fiyatları 8 Ocak'tan bu yana görülen en yüksek seviye olan 1.889 dolara kadar yükselmişti.
Petrol: Petrol fiyatları ABD'deki kötü hava koşulları ve İran'ın nükleer gözlem anlaşmasının süresinin dolduğunu açıklaması üzerine ABD ve İran arasında dolaylı olarak yürütülen görüşmelerden sonuç çıkacağına olan inancın azalmasıyla yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,5 yükselerek 66,76 dolar seviyesinden işlem gördü. ABD hafif ham petrolü yüzde 0.6 yükselerek 63,93 dolar seviyesinden alıcı buldu.

İhalelerde ‘Şeffaflık’ gitti ‘İstisna’ geldi

2020 yılında pazarlık usulüyle ihale alımları, 2015 yılında yapılanların neredeyse 3 katına yükseldi. 2015’te pazarlık usulünün ihalelerdeki payı yüzde 9.1 iken, 2020’de yüzde 26.3’e fırladı.

Türkiye’de vahim tablo! 

Son yıllarda artan kuraklık Anadolu'daki üreticileri kaygılandırıyor. Tarım arazilerine mart ve nisan aylarında beklenen yağışın düşmemesi verimi düşürdü. Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, "Bu saatten sonra yapılacak hiçbir şey yok. Denizi getirsek, Kızılırmak’ı çevirsek fayda etmez" dedi.

Fıkra gibi yatırıma kiracı aranıyor

Stevia bitkisinden şeker üretmek isteyen ÇAYKUR, 5 yıllık deneme üretiminin ve 16 milyonluk fabrika yatırımının sonrasında bitkinin bölgede yetiştirilmesinin mümkün olmadığını anladı...

Verilen desteğin iki katı ceza kesildi

CHP’li Erdoğan Toprak, “İlk dört ayda bütçe gelirlerinin tek başına 6.9 milyarı, salgında vatandaşa kesilen cezalardan elde edildi. Esnafa müjde diye açıklanan desteğin tutarı ise 4.6 milyar lira” dedi.

Esnafa verilen destek iflasları önleyemedi

Yılın ilk dört ayında 36 bini aşkın işyeri kepenk indirmek zorunda kaldı. CHP’li Ağbaba, “Esnafa verilen destekler, gelir kaybını karşılamaktan çok uzak” dedi.

Yüzde 30’a ulaşan sahte içki üretimi sanayileşti

Bütçenin en önemli gelir kaynaklarından olan sigara, alkol ve akaryakıt vergilerindeki büyük artışlar eğitimli kesimlerde de dahi olmak üzere kaçak ve sahte ürün tüketimini artırdı. Sahte ve yasal ürün fiyat farkı yüzde 50’yi aştı.

Vatandaş altın kaplama gümüşe yöneldi

Altın fiyatlarında izlenen yükseliş gümüşe talebi arttırırken, altın kaplamalı gümüş ise çok ilgi görüyor.

“Destek oranları yüzde 20 artırılsın”

İhracatçılar, ihraç fiyatlarının hedeflenen seviyeye çıkması için pandemi döneminde devlet desteklerinin artırılmasını istiyor.

Çiftçi buğday ve arpadan verim alamaz oldu

Uşak'ta buğday ve arpa tarlaları kuraklık nedeniyle başak vermedi. Dekarda 400 kilo verim alan üretici bu yıl mahsul alamayacak. Ekili alanları inceleyen köylülerle görüşen CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım "Tarım bakanını göreve çağırıyorum. Zarar tespit edilsin, çiftçiye destek verilsin" diye konuştu.

‘Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik’

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şüpheli yangınlarla ilgili sorular yöneltti. Etilen polimer ithalatının yasaklanması kararını "Devlet denetleyemediğini yasaklama yoluna gitti” diye yorumlayan Murat Bakan, “Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik" dedi.

Yapay et uzmanlığı, uzay seyahati rehberliği gözde meslekler olacak

Salgınla genetik, iklim değişikliği ve tarım ön plana çıkarken, gelecek neslin meslek tercihlerini yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış ve sanal gerçeklik belirleyecek.

‘Kısa çalışma’ ofis çalışanlarına yaradı

Pandemiden en az gıda, ambalaj ve çimento, en çok ise tekstil, giyim, deri sektörleri etkilendi. Uzaktan çalışma ise daha çok ofis çalışanlarına uygulandı.

Alışverişte stokun yerini ihtiyaç aldı

Son dönemde ön plana çıkan private label olarak bilinen özel markalı ürünler 75 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşırken, tüketici trendleri de değişim içinde.

Yeni sanayi hamlesi: Hidrojen boru hattı

Gelecekte yoğun ihtiyaç duyulacak hidrojen konusunda bir ilk olacak proje geliştirildi. Avrupa’da endüstri bölgeleri arasında boru hattı inşa edilecek.

Uçak zorla indirildi; Muhalif gazeteci gözaltına alındı

Yunanistan’dan, Litvanya’ya giden yolcu uçağının Minsk’e indirilip Belaruslu bir muhalif gazetecinin gözaltına alınmasından sonra yaşanan gerilim üzerine açıklama yapan Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, “Güpegündüz bir devlet terörü yaşandı” diyerek ağır bir şekilde Belarus’u eleştirdi.

Avrupa’da uçak krizi büyüyor

Polonya, Atina'dan Vilnus'a giden Ryanair yolcu uçağının Belarus'a zorla indirilmesi üzerine Belarus’un Varşova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aleksander Czesnowski'yi Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Suudi Arabistan hac ibadeti için 60 bin kişi kabul edecek

Suudi Arabistan tarafından yayınlanana genelge ile bu yıl yapılacak olan hac ibadeti için yerli ve yabancı hacıları da içeren sadece 60 bin kişilik kontenjan açıldığını bildirdi.

Eurovision’da ortalığı karıştıran iddia: Birinci test yaptıracak

Hollanda'da düzenlenen 65'inci Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan İtalyan Maneskin rock grubunun solisti Damiano David, hakkında çıkan canlı yayında uyuşturucu kullandığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, 
İtalya'ya döndükten sonra gönüllü olarak uyuşturucu testi yaptıracağını söyledi.

İsrail’de kısıtlamalar kaldırılıyor

İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, ülke genelinde uygulanan Covid-19 kısıtlamalarının neredeyse tamamının 1 Haziran’dan itibaren kaldırılacağını duyurdu.

İsrail’den 3 ülkeye seyahat yasağı

İsrail, corona virüsü salgını ile mücadelede kapsamında, Rusya, Arjantin ve Seyşeller’e seyahat yasağı getirdi.

Kamala Harris’in basın toplantısında yaptığı hareket olay oldu

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile düzenlediği ortak basın toplantısı sonunda Jae-in'in elini sıkmasının ardından elini üzerine silmesi sosyal medyanın gündemine oturdu.

İtalya’daki teleferik kazasında can kaybı yükseliyor

İtalya’nın Piedmont bölgesindeki meydana gelen teleferik kazasında yaralı kurtulan iki çocuktan biri olan 9 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesi ile can kaybı 14’e yükseldi.

ABD’de ev partisine silahlı saldırı

ABD’nin New Jersey eyaletinde bir evde düzenlenen partide çıkan silahlı çatışmada ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı.

Yunanistan’da 4 günlük yangının bilançosu ağır oldu

Yunanistan’ın Schino ilinde başlayarak Corinth iline kadar uzanan ve 4 gün süren yangında 712 hektarlık tarım ve orman arazisi ile 652 ev ve 100’ün üzerinde otomobilin yandığı açıklandı. Hükümetin mağdur vatandaşlara ilk etapta 600-6000 euro arasında ekonomik yardım yapacağı açıklandı.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.