1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (7 Temmuz 2021)

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (7 Temmuz 2021)

Türkiye ve dünyanın son 24 saatine bu haberler damga vurdu. İşte gündemden en çarpıcı başlıklar...

A+A-

Kamu kurumlarında çalışan işçilere verilecek ilave tediye tarihleri belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre ilave tediyenin ilk yarısı 16/07/2021 tarihinde, ikinci yarısı ise 17/12/2021 tarihinde ödenecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'un da arasında olduğu 3 ildeki 3 corona virüsü vakasında Delta Plus varyantının görüldüğünü açıkladı. 

Delta varyantı ve Delta Plus ile ilgili sorular üzerine ise Koca, “Delta plus 3 farklı ilde 3 kişide görüldü. Bunlardan biri İstanbul. Ankara’da yok. Diğer iki ili söylemeyeyim. Bu kişilerin de genel durumları iyi, ayaktan takip edilen hastalar. Dolayısıyla o açıdan daha ağır geçiren kişiler değil. Aşılı kişiler değil. Delta sayıları ise giderek artıyor, 284’lere kadar çıktı. İl sayımız da artıyor, 30’u buldu” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinin verdikleri bilgilere göre, Bakan Janet Yellen bu hafta yapılacak G20 toplantısında 130 ülkenin kabul ettiği yüzde 15 taban oranın üzerinde bir global minimum vergi oranının belirlenmesi için bastıracak.

E3 olarak adlandırılan Almanya, Fransa ve İngiltere, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum üretimine yönelik yeni planlarından duydukları endişeyi ifade eden ortak bir açıklama yayınladılar.

ABD Savunma Bakanlığı, Microsoft’la yaptığı 10 milyar dolar değerindeki bulut bilişim projesi sözleşmesini iptal edeceğini, bunun yerine Microsoft ve Amazon’la ortak bir anlaşmaya varmaya çalışacağını açıkladı.

Fransa Başbakanı Jean Castex, COVID-19’un Hindistan’da ortaya çıkan Delta mutasyonuna karşı Ulusal Meclis’teki grup başkanlarına yazdığı mektupta, aşı zorunluluğu ve sağlık kartı uygulaması teklifini sundu.

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 37 CAN KAYBI, 5.299 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük corona virüsü verilerine göre 5 bin 299 yeni vaka tespit edilirken 37 kişi hayatını kaybetti. Düne göre yeni vaka sayısında artış yaşanırken, Bakan Koca da "Henüz aşınızı olmadıysanız lütfen acele edin" mesajıyla vatandaşları uyardı.

Son 24 saatte, 5 bin 299 yeni vaka tespit edilirken 37 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan 4 bin 446 kişi de sağlığına kavuştu.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

4 Temmuz: 218 bin 924
5 Temmuz: 219 bin 737 
6 Temmuz: 226 bin 651

10 ilin emniyet müdürü merkeze alındı, 33 ile yeni emniyet müdürü atandı

Emniyet Müdürleri Kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlandı. 10 ilin emniyet müdürü merkeze alındı, 33 ile de yeni emniyet müdürü ataması yapıldı.

Sokağa çıkma yasağında kara para akladılar

73 sanıklı iddianamede, eski emniyet müdürü Necmettin Yüksek’in COVID-19 yasakları sırasında uyuşturucu baronu Nejat Daş’ın uyuşturucu paralarını sınırdan alıp ülkeye soktuğu yer aldı.

Gelecek Partisinden Yolsuzlukla Mücadele ve Temiz Gelecek Komisyonu 

Gelecek Partisi, Yolsuzlukla Mücadele ve Temiz Gelecek Komisyonu kuruyor. Komisyonun kurulma kararı, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu tarafından duyuruldu.

Türkiye’deki Suriyeliler Kurban Bayramı için Suriye’ye dönmeye başladı

Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye’deki Suriyeliler, Bab El-Hava Sınır Kapısı’ndan geçerek Suriye’ye ulaşmaya başladı.Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla Türkiye'deki Suriyeliler, Türkiye - Suriye arasındaki Bab El-Hava Sınır Kapısı’ndan geçerek evlerine dönmeye başladı.

TBMM Müsilaj Komisyonu üyeleri belirlendi

Başta Marmara Denizi Olmak Üzere Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununun Sebeplerini Araştırarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri belirlendi. 

‘Amacımız güneş yapmaktı yıldıza dönüştü’

Küçükçekmece'de çocuk parkının zeminine eklenen görsel ve renklerin, terör örgütü sembollerini andırdığı gerekçesiyle yargılanan 3 kişi hakim karşısına çıktı. Proje şefi savunmasında, "Bu sarı kırmızı şey bir güneşe benzetilecekti ama kenarlar tam olmadı, bu yüzden yıldıza döndü.  Amacımız yıldız şeklini değiştirmekti. Tepeden çekilince kötü göründü" dedi.

Müteahhitler yarım bırakıp kaçtı, Esenyurt Belediyesi tamamlayacak

Esenyurt’ta vatandaşların mağduriyetine neden olan müteahhitlerin yarım bırakarak kaçtığı inşaatlar, Esenyurt Belediyesi garantörlüğünde tamamlanacak.

CHP’li belediye burslara zam yaptı

Denizli’de CHP’li Merkezefendi Belediyesi, 4 bin öğrenciye verdiği 100 liralık bursu 120 liraya yükseltti.

Antmen: Yazlık saray inşaatında Salda Gölü kumları mı kullanıldı?’

Marmaris’te inşa edilen ve 'Yazlık Saray' olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Devlet Konuk Evi’yle ilgili yerleşkenin mimarı Şefik Birkiye projenin görsellerini kendi internet sitesinden paylaşması yaşanan tartışmaları yeniden alevlendi. CHP Konuyu Meclise taşıdı.

Yavaş, Merve Akpınar gibi sporcular yetiştirmek için harekete geçti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cinsiyeti nedeniyle gönül verdiği hentbol sporundan vazgeçirilmeye çalışılan 13 yaşındaki Merve Akpınar'ın azim ve başarısından etkilenerek, Akpınar gibi sporcu çocuklara destek vermek için harekete geçti. Yavaş, Şanlıurfa Güneşin Çocukları Gençlik ve Spor Kulübü'nün kuruluş çalışmalarına hazırlandıklarını duyurdu.

AKP’li belediyenin cemaat vakfına arsa peşkeşine yargıdan ikinci red

Adıyaman'ın AKP’li Besni Belediyesi’nin kendine ait yaklaşık 3 milyon TL değerindeki arsasına Hayrat İnsani Yardım Derneği'ne bedelsiz olarak vermesine ilişkin kararına, Adıyaman İdare Mahkemesi'nden sonra, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’nden de 'red' kararı çıktı.

Kılıçdaroğlu’ndan Yazlık Saray eleştirisi: Yeni tasarruf genelgesi bu!

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 640 milyon lira harcanarak inşa edilen Okluk Devlet Konuk Evi'yle ilgili açıklamalarda bulundu. SÖZCÜ'nün dün yayımladığı Yazlık Saray'ın görsellerini paylaşan Kılıçdaroğlu, "İşte yeni tasarruf genelgesi bu. Adam kendine yazlık saray yapıyor millet açlıktan ölüyor" dedi.

Bahçeli’den Süleyman Soylu açıklaması

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya destek verdi. Bahçeli "Soylu'ya yapılan itibar suikastını asla kabul etmiyoruz. Kim demiş Sayın Soylu yalnız diye, kim demiş Soylu sahipsiz diye. Hakkında ne söylenirse söylensin, bizim denilenlere aldırış etmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

Süleyman Soylu’dan Bahçeli’ye ‘sahip çıkma’ yanıtı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, partisinin grup toplantısında kendisine destek veren MHP lideri Devlet Bahçeli’ye sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla teşekkür etti.

Somalı madencilerden iktidara çağrı: Hakkımızı verin

15 yıldır tazminatları için mücadele eden ve haklarını alabilmek için çıktıları yolda Ankara’ya girişleri polis tarafından engellenen Somalı madencilerin bekleyişleri devam ediyor. Tazminat mağduru madenciler, Ankara girişindeki bekleyişlerinin ikinci gününde AKP iktidarına çağrıda bulunarak, “Gerçekten adalet varsa, devlet büyüklerimiz bu adaleti yerine getirsinler. Onlar yatakta yastıkta yatarken, bizim burada yastığımız baret. Baretin ve taşın üstünde yatıyoruz. Hakkımızı verin, yoksa yolumuzdan dönmeyeceğiz” diye konuştu.

‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ın kaçak villası mühürlendi  

Kırmızı bültenle aranırken Brezilya'da teslim olan, 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın, memleketi Giresun'un Espiye ilçesinde 5 yıl önce dere yatağına yaptırdığı güvenlik kameraları ile donatılmış kaçak villası, kaymakamlık tarafından mühürlendi.

Sınır dışı edilmemek için sabun yuttular! Hepsi baygın halde bulundu

Kayseri'de, Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan Pakistan uyruklu 16 kişi, sınır dışı edilmelerini engellemek için kendilerine verilen kişisel temizlik malzemeleri içerisinde bulunan sabunları yuttu.

AKP’li Tolga Ağar’dan CHP’li Tuba Torun hakkında suç duyurusu

AKP Elazığ Milletvekili Tolga Ağar, şüpheli şekilde ölen gazeteci Yeldana Kaharman'la ilgili sözleri nedeniyle CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi avukat Tuba Torun hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ömer Faruk Gergerlioğlu tahliye oldu

Milletvekilliği düşürüldükten sonra tutuklanan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, AYM'nin 'hak ihlali' kararının yerel mahkemeye ulaşması sonrası tahliye edildi.

Hayvanları Koruma Kanunu’nun TBMM’de görüşmelerine başlandı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda, 'Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşmelerine başlandı.

Muharrem İnce o anı anlattı: Lafımın arkasındayım, geri vites yok

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve siyasi yasak getirilmesi istenen davaya konu olaya değindi. Ergenekon davasını izlemek için Silivri'de duruşmaya katıldığını belirten İnce, Bir görevli subay, Mustafa Balbay'ın eşini itti, 'Geri çekilin' dedi. Ben de oradaydım, gözümün önünde bir kadının itilmesine gönlüm razı olmadı, 'O elini kırarım' dedim, lafımın arkasındayım, geri vites yok" dedi.

İzmirli depremzedeler iki farklı kanunun uygulanmasına isyan etti

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan depremin ardından evleri yıkılan veya hasarlı olan depremzedeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasının önünde toplanarak, evlerin yeniden yapımı için bazı bölgelere 7269 Sayılı AFAD Kanunu, bazı bölgelere ise 6306 sayılı kanunun uygulanmasına tepki gösterdi. 6306 Sayılı kanunu tabi olan depremlerin hepsinin sorun yaşadığını ve mülkiyet haklarının ihlal edildiğini belirten deprem mağdurlarının avukatı Nilsu Karaman Aktarıcı, “Binalarımıza kuş uçuşu mesafedeki gökdelenlere izin verilirken, proje dışındaki alanlara 8 kat imarı verilirken, bizlere neden 5 kat imar planı verildiğini merak ediyoruz?" dedi.

Ankara’da yeni model taksi durakları için ihale tarihi belli oldu

Taksici esnafından Ankara Büyükşehir Belediyesine doğrudan gelen talepler üzerine harekete geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığını “yeni model taksi durakları projesi” hazırlanması konusunda görevlendirdi.

AKP’li belediye başkanının ‘su borusu’ kurnazlığı

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, Çamardı ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı Yavuz Soylu'nun Ören Göleti Kapalı Sulama Sistemi Projesi kapsamında yer almayan kendisine ait tarım arazilerini proje kapsamındaymış gibi göstererek devletin borularıyla su taşıttığını ileri sürdü. Duruma tepki gösteren Erhan Adem, “DSİ bu bölgenin su borularının döşenmesine nasıl izin verdi?” diye sordu.

Çiftçilerin TARSİM tepkisi: Doğal afetin sigortası mı olur!

Sivas genelinde yaşanan don ve kuraklık nedeniyle ürün kaybı yaşayan çiftçilere yönelik borç ertelemelerinde Tarım Sigortası (TARSİM) şartı getirilmesine tepkiler sürüyor. Kangal Ziraat Odası Başkanı Çoban, "Don oldu, kuraklık oldu. Bir doğal afet yaşandı. Doğal afet kapsamında sigorta şartı olur mu?" diye konuştu.

İlk şirketler devredilecek, sıra hane halkına gelecek

Kriz kahini Prof. Dr. Nouriel Roubini, merkez bankalarının aşırı gevşek para politikalarının küresel ekonomiyi ağır çekim bir tren kazasına sürüklediğini savundu.

Dışişleri Bakanlığı ve CHP’den Türk Bayrağına yapılan saldırıya tepki

Dışişleri Bakanlığı ve CHP Dış Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Libya'nın Tobruk kentinde Türk bayrağına yönelik gerçekleştirilen çirkin eylemi kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Söz konusu eylemin, Türk-Libya kardeşliğini hedef aldığı açıktır." ifadelerine yer verilirken CHP'li Çeviköz ise "İktidar, BM tarafından meşru kabul edilen Libya Temsilciler Meclisi ile derhal temasa geçmelidir" çağrısında bulundu.

Hilal Kaplan, Erdoğan’ın yazlık sarayını 15 Temmuz ile savundu

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Erdoğan’ın Marmaris’te inşa edilen ve ‘yazlık saray’ olarak bilinen tatil konutunu 15 Temmuz ile savunarak, “Beş yıl önce neler yaşadığımızı unutmayanlar, zaten devlete ait olan bir arazide neden devlet konukevi yapıldığını anlayabilirler” dedi.

Saray yönetimi hayal satıyor

Erdoğan’ın ücretsiz aşı çıkışı ile benzini en ucuz kullanan ülkenin Türkiye olduğu iddiası Saray yönetiminin halka anlatacak bir hikayesi kalmadığını gösterdi. Saray’ın ülke gerçeklerini çarpıtmasını değerlendiren uzamanlar, “Popülist sağ iktidarlar nezdinde gerçekliğin bir anlamı kalmadı, artık hayaller satılıyor” diyor.

Ortaklık devam edecek mi?

MHP lideri Devlet Bahçeli, son bir yıl içerisinde üçüncü kez Süleyman Soylu’nun arkasında durdu. Üstelik Erdoğan’ın Soylu’ya dair kafasının karışık olduğunu gösterdiği bir dönemde. Bahçeli bu kez tam bir kumar oynadı.

Rüşveti koruyan da suça ortak

Kılıçdaroğlu TBMM’de 10 bin dolar alan siyasetçiyi bildiği halde açıklamayan Soylu’ya ve ona sahip çıkan Bahçeli’ye tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Rüşvet alan birisini koruyorsan sen de onun parçasısın” dedi.

İktidarın inadı halkı ateşe atıyor

Son iki buçuk yılda en az 50 metrobüs kazası yaşanırken iki metrobüs de yandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 6 aydır İBB’nin kredi dosyasını imzalamayarak metrobüs filosunun yenilenmesine engel oluyor.

Teftişte çift başlılık

İllerde, maarif müfettişleriyle aynı yetkiye sahip eğitim müfettişleri görevlendirilmesi kararlaştırıldı. MEB müfettişleri, “Zaten kadük durumda olan mekanizma iyice etkisizleşecek, çift başlılık olacak” dedi.

Trabzon Emniyetine 'Andımız' operasyonu: Metin Alper, Sudan'a gönderildi!

Uyuşturucu operasyonunda el konulan mermilerle ‘Andımız’ yazan ve Trabzon’da gösterdiği asayiş, güvenlik hizmetleriyle halkın sevgisini kazanan Trabzon Emniyet Müdürü Metin Alper, görevinden alınarak Sudan'a İçişleri Müşaviri olarak atandı. Alper, daha önce pek çok kez hedef gösterilmiş ve görevden alınması istenmişti.

Metropoll anketi: Genç seçmen hangi ittifaka oy veriyor?

Metropoll Araştırma, Haziran ayı Türkiye'nin Nabzı çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, 18-24 yaş grubunun yüzde 44,1'i Millet İttifakı'na yakın olduğunu söyledi.

Ümit Doğan'dan TCDD'ye "Miralay Nazım Bey" tepkisi!

AYKIRI yazarı ve tarihçi Ümit Doğan, TCDD'nin Miralay Nazım Bey'in adının şehit olduğu Çöğürler Tren İstasyonu'na verilmesi talebini "İsim uzun" diyerek reddetmesine tepki gösterdi. 

Doğan, "Türklüğünden tövbe edip Yunanistan’a sığınan Mustafa Sabrilerin, 'Yunan ordusuyla savaşmayın, Mustafa Kemal’i öldürün' diyen İskilipli Atıfların bile adının -uzunluğuna kısalığına bakılmaksızın- devlet kurumlarına verildiği ülkede Miralay Mehmet Nazım Bey’in adının, hem de şehit düştüğü tren istasyonuna verilmemesini kabul etmiyorum" dedi.

Ölüm verilerini açıklamamıştı! TÜİK, doğum istatistiklerini açıkladı!

Koronavirüs salgını boyunca 2020 yılında yaşanan tüm ölümlerin kayıt altına alınacağı istatistikleri açıklamayı “Çalışmalar tamamlanmadı" gerekçesiyle erteleyen TÜİK, 2020 yılı doğum istatistiklerini açıkladı.
TÜİK verilerine göre Türkiye, nüfus büyüklüğü sıralamasında 235 ülke arasından 19. sırada yer aldı. Türkiye nüfusunun 83 milyon 384 bin olduğu belirtilirken Türkiye’nin dünya nüfusunda yüzde 1,1’lik yer kapladığı açıklandı.  

Karadeniz’in tek antik kentinde inşaatın önü açıldı

Karadeniz kıyısında, üzerine "modern" şehir yapılmamış tek antik kent Tios'ta, tarihi eserlerle dolu 56 dönümlük 1. derece sit alanı, 3. dereceye düşürüldü. Böylece inşaat yapımının önü açıldı. 2 bin 700 yıllık antik kentin yanındaki Filyos Limanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz ay açılmıştı. İddiaya göre denize sıfır antik kent üzerine konut inşa edilecek.

AKP’li belediyeden ağaç katliamı

AKP'li Elazığ Belediyesi, Gazi Caddesi'ndeki alana, kent meydanı ve 900 araçlık yeraltı otoparkı yapmak için onlarca ağacı kesti. Ağaç kesimine CHP ve DEVA Partisi il başkanları tepki gösterdi.

Cumhur İttifakında ‘kirve’ kavgası

Elazığ İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantısında İl Özel idaresi memur kadro değişikliği cetvelinin onay görüşülmesinde Mardin’de görevli bir memurun Elazığ İl Özel İdaresine geçirilmek istenmesi Cumhur İttifakı’nı karşı karşıya getirdi. MHP İl Genel Meclisi üyesi İsmail Öktem’in Elazığ’a getirilmek istenen 11 aylık personel için “kirvemin oğludur” sözüne AKP'li üyelerin destek vermesine MHP Grup başkanvekili Osman Dilek tepki gösterdi.

7 yıldır çivi çakılmıyordu! Son ihale yapıldı, 290 milyon TL’ye mal olacak

Gaziantep’te temeli 2012 yılında atılan ancak yüklenici firmanın yönetim kurulu başkanının FETÖ bağlantısı ortaya çıkınca 7 yıl çivi çakılmayan, iskelenin çökmesi nedeniyle de mühendis Korkut Küçükcan’a mezar olan Akkent Camii’ne tamamlanma ihalesi düzenlendi. Bugüne kadar 45 milyon TL’nin üstünde harcama yapılan cami için yapılan son ihaleyi 244 milyon 440 bin TL bedelle BİKTAŞ Yapı kazandı.

Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi 

 Yurt içinde önemli bir veri gündeminin almadığı yeni günde, yurt dışında Almanya sanayi üretimi ve ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları izlenecek.

Döviz kurları,haziran ayının son haftasından bu nispeten sakin seyrini sürdürüyor. Bu periyotta 8,65-8,75 bandındaki pozisyonunu korumayı başaran dolar/TL, bugün 8,68-8,69 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 10,28'den el değiştiriyor.

Küresel Piyasalar: Asya borsaları yatırımcıların riskli varlıklardan kaçınmasıyla gerilerken tahvil getirileri düştü ve dolar değer kazandı. ABD'nin para politikasında değişim olup olmayacağına yönelik ipuçları görmek isteyen yatırımcılar Fed'in son toplantı tutanaklarının açıklanmasını bekliyorlar. Hong Kong borsası %1 daha gerileyerek son altı ayın en düşük seviyesine yakın. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,4 gerilerken Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,9 ekside. Avustralya borsası yüzde 0,6 yükselirken, Çin'de lokomotif hisseler endeksi yüzde 0,2 yükseldi.

Altın: Fed'in bugün açıklayacağı Haziran ayı FOMC toplantı tutanaklarının beklendiği piyasada spot altın fiyatı bu sabah saatlerinde yatay seyirle 1.798 dolar seviyesinden işlem görüyor.  Spot altın fiyatı dün 1.814 dolar seviyesine kadar yükselmişti.

Petrol: Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları dün yaşanan düşüşün ardından bugün yatay seyir izliyorlar. OPEC+'da anlaşma sağlanamaması halinde petrol üreticisi ülkelerin pazar payı kazanmak için arzı hızlı şekilde artıracakları endişeleri dün petrol fiyatlarında yüzde 3'ten fazla düşüş yaşanmıştı. Brent petrolün varil fiyatı düne göre yatay seyir ile 74,53 dolardan işlem görüyor.

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI

TÜİK, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını yayımlayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, nakit gerçekleşmeleri duyuracak (17.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 yıl vadeli altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

Avrupa piyasalarında erken saatlerde Almanya için Mayıs ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Ülkede sanayi üretimi Nisan ayıda yüzde 1,0 düşüş göstermişti. Analistler sanayi üretiminde yüzde 0,5 artış olacağını tahmin ediyorlar.

Almanya'da 5 yıllık tahvil ihalesi de takip edilecek gündem maddeleri arasında yer alıyor.

ABD'de MBA mortgage verileri (14.00), JOLTS açılan iş (17.00), API petrol stokları (23.30) açıklanacak.

ABD Merkez Bankası(Fed), 15-16 Haziran FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak (21.00).

ECB Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria konuşma yapacak (10.30).

Salgın çiftçiyi öksüz bıraktı

OECD’ye göre tarıma verilen desteğin GSYH içindeki payı son 3 yılda yüzde 4’ten yüzde 1.4’e gerilerken, üreticiye bir darbeyi de salgın vurdu. Geçen yıl üreticiye verilen taban fiyatı desteği yüzde 78’den yüzde 54’e geriledi.

Suudi Arabistan Türkiye’ye arka kapısını da kapattı

Suudi Arabistan, körfez ülkelerinden yaptığı ithalatta, yüzde 25 yerli çalışan ve yüzde 40 yerli katma değer katkısı olmayan ürünleri tarife dışı bıraktığını açıkladı. Bu karar, körfez ülkeleri üzerinden Suudi ambargosunu delen Türk ihracatçısını vuracak.

Millet bahçesinin işletmesi CHP’li Büyükşehir’e değil AKP’li ilçe belediyesine verildi

Çevre Bakanlığı, Mersin’deki tesisin kafe ve restoranlarının işletmesini Akdeniz Belediyesi’ne bıraktı. CHP’liler, “Bu paralel belediyeciliktir” diye tepki gösterdi.

Y ve Z kuşağı işsizlikten ve gelir eşitsizliğinden şikayetçi

Deloitte tarafından Y ve Z kuşağı arasında yapılan araştırmaya göre, bu kuşağa mensup gençlerin ortak kaygıları gelir eşitsizliği ve işsizlik oldu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan TEİAŞ açıklaması

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özelleştirme kapsamına alınan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ile ilgili açıklama yaptı ve "Özelleştirme yöntemi halka arz olup TEİAŞ’taki çoğunluk hissesi kamuda kalacak" dedi.

TMO’dan buğday ve arpa alımı için uluslararası ihale

TMO 440 bin ton arpa ve 395 bin ton buğday alımı için uluslararası ihale açtı. 

Merkez Bankası açıkladı: TL rekor düşük değere geriledi

Türk lirası haziranda rekor düşük değere geriledi. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru (2003=100), 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 düşüşle 59,77 endeks değerine geriledi ve Ocak 1994'e kadar giden veri tarihinin en düşük seviyesine düştü. 

Çinli Didi, engelleme kararının ardından 22 milyar dolar değer kaybetti

Çin'de yaygın olarak kullanılan ulaşım uygulaması Didi'nin piyasa değeri, Çin'in engelleme kararının ardından 22 milyar dolar azaldı.

Amazon’da Jeff Bezos dönemi sona erdi

Amazon'da yeni dönem başladı. Jess Bezos'tan boşalan CEO'luk koltuğuna Andy Jassy otururken bu değişimin şirketin olumsuz imajını düzeltme yönünde bir hamle olabileceği düşünülüyor.

Türkiye dünyanın en kalabalık 19. ülkesi

Türkiye, nüfus büyüklüğüne göre dünyada 19. sırada yer aldı. Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi olma unvanını korurken, bu ülkeyi Hindistan ve ABD takip ediyor.

Erbil Havalimanı’na roketli saldırı

Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) kentindeki Uluslararası Erbil Havalimanı’nı hedef alan saldırıya ilişkin yapılan açıklamada saldırının silahlı insansız hava araçları (SİHA) tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.

Kanada’da bir ilk! İlk kez yerli bir halktan atandı

Kanada’nın 154 yıllık tarihinde ilk kez yerli halkın bir üyesi olan Mary Simon, geçtiğimiz ocak ayında istifa eden Julie Payette'in yerine Kanada Genel Valisi olarak atandı.

Ünlü gazeteci Peter R de Vries silahlı saldırıya uğradı

Hollandalı ünlü gazeteci Peter R de Vries, başkent Amsterdam’da uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı.

Filistin ile İsrail arasında kritik görüşme

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, görevden ayrılacak olan İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İngiltere’den Karadeniz’de gerilimi tırmandıracak açıklama

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiliz savaş gemilerinin Rusya ile İngiltere arasında gerilime neden olan Kırım açıklarındaki rotayı kullanmaya devam edeceğini açıkladı. 

Leyen: Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Kıbrıs'ta iki devletli bir çözüm önerisini asla kabul etmeyeceğini yineledi.

İsrail, son kullanma tarihi yaklaşan aşıları Güney Kore’ye gönderdi

İsrail ile Güney Kore arasında son kullanma tarihi yaklaşan Pfizer/BioNtech aşılarının 700 bin dozunun takası için yapılan anlaşmanın ardından aşılar, Güney Kore'ye gönderilmeye başlandı.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.